Există un “pericol real şi prezent” ca Rusia să încerce să destabilizeze Ţările Baltice – Letonia, Lituania şi Estonia -, a declarat miercuri ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, declarându-se îngrijorat de “presiunea” exercitată asupra acestora de preşedintele rus Vladimir Putin.

“Sunt îngrijorat în legătură cu Putin”, le-a spus Fallon jurnaliştilor de la The Times şi Daily Telegraph în timpul unui zbor către Sierra Leone, unde trupele britanice contribuie la lupta împotriva epidemiei de Ebola. “Sunt îngrijorat de presiunea lui asupra Ţărilor Baltice, de modul în care testează NATO”, a precizat el.

Fallon a declarat, de asemenea, că NATO trebuie să fie pregătită pentru o agresiune din partea Rusiei “indiferent ce formă va lua aceasta”. “NATO se pregăteşte”, a adăugat el, citat de BBC News Online.

Fallon a afirmat că Rusia ar putea folosi tactici ca cele pe care susţine el că le-a folosit pentru anexarea Crimeei şi în actualul conflict ucrainean. Rusia neagă că îi ajută pe separatiştii proruşi, deşi a fost acuzată în mod repetat că trimite arme şi trupe şi că foloseşte propaganda pentru a spori tensiunile.

Fallon susţine însă că situaţia nu este un nou Război Rece, ba dimpotrivă este “destul de fierbinte”. “Ai tancuri şi blindate care se plimbă la graniţa ucraineană şi ai un grănicer eston capturat şi care încă nu s-a întors”, a declarat el. “Când ai avioane pilotate deasupra Canalului Mânecii, când ai submarine în Marea Nordului, mi se pare că situaţia se încălzeşte”, a precizat el.

http://www.bbc.com/news/uk-31528981

http://www.theguardian.com/politics/2015/feb/19/russia-a-threat-to-baltic-states-after-ukraine-conflict-warns-michael-fallon

14 COMMENTS

 1. NATO:
  N: nulităţi, nemernici-nemernicii,
  A: aiuriţi, ascunzători ai adevărului,
  T: tăinuitori, tirani, trădători,
  O: oligarhi,
  sunt nişte epave de indivizi, toţi vor putere, îmbogăţire, control a totul! cu scuzele de rigoare pentru exprimare, dar asta e realitatea, am pus destule link-uri pentru a nu fi deacord cu ei Radu.

  • Posibil sa aveti dreptate. Asta ar pune semnul de egal intre ei si rusi. Trebuie totusi sa luati in considerare ca ei sunt mai stabili si mai coerenti in declaratii si in actiuni fata de rusi, care azi fac pace cu tine si maine iti trag un glont un cap. La granita Romaniei miroase a praf de pusca si trebuie sa ne alegem aliatii in mod inteligent. Asta daca vrem sa supravietuim – ca indivizi si ca natie.

  • parere, o vreme “ti-am privit” cu oarece indiferenta scrierea – incep sa cred ca am gresit. Ca ai convingeri comuniste, asta am sesizat de mult; este in regula, este dreptul tau sa le ai; si totusi, in aceste momente sa faci politica Moscovei clamand in acelasi timp ca iubesti Romania suna bizar.
   Daca apreciezi atat de mult valorile sovietice sa stii ca granita Rusiei nu este asa departe (in fapt este din ce in ce mai aproape – daca mai astepti putin s-ar putea sa nici nu mai ai nevoie sa treci prin Ucraina).

  • Daca apreciezi mai mult “valorile” si principiile Rusiei decat cele ale occidentului… poate ai fi mai fericit acolo.

  • Doar o amintire despre inceputuri
   N: nulităţi, nemernici-nemernicii,
   A: aiuriţi, ascunzători ai adevărului,
   T: tăinuitori, tirani, trădători,
   O: oligarhi,

 2. Trebuie sa recunosc ca este bun contra-argumentul D-lui Fallon: ei bine da oameni buni, am avut dreptate cand am spus ca nu suntem in razboi rece cu Rusia pentru ca am depasit deja in intensitate acea faza.
  Cine sunt eu, un nimeni in drum, sa-l contrazic.
  Nu ma indoiesc de faptul ca “Nato is getting ready”. Poate ar trebui totusi sa-i anunte cineva si pe baietii nostril cu ochi albastri ca Noiembrie 2014 a trecut si poate ca a venit timpul sa se mai ocupe si de altceva. Stiu ca sunteti buni in razboul de “gherila politica”, ne-ati demonstrat-o, dar una este sa prostesti turmele de trepanati si alta este sa lupti cu baietii de partea cealalta a gardului care ce sa vezi, au ochii la fel de albastri ca si voi. Nu este nici treaba D-lui Tudor, si nici a altora ca mine, nimeni in drum, sa luptam in acest razboi al nervilor.
  Cand ai vad acum pe toti basistii lui bas spunandu-ne cum ei i-au atentionat de mult pe americani asupra pericolului rusesc, asta in timp ce tata lor lua “morman” de la rusi direct sau prin interpusi, imi vine sa vars. Le reprosati americanilor ca nu v-au crezut si v-au suspectat ca pozati in rusofobi de ochii lumii? Daca nu aveati o problema sa faceti afaceri cu rusii (destul de lucrative de altfel), atunci orcine si-ar fi spus ca “dracul nu este asa negru cum al zugraviti voi”. Adevarul este ca i-ati dezinformat 24 din 24 si ei v-au crezut, pentru ca asa sunt americanii, au prostul obicei de a nu-si verifica oamenii. Sper ca US a invatat ceva din lectia asta. Va intrebati de ce US Administration ezita sa trimita un nou ambassador la Bucuresti? Tinand cont de experienta cu fostul ambasador, au tras concluzia ca pentru moment politicienii lor nu sunt pregatiti sa faca fata tentatiilor din Romania.

 3. Cat timp n-am fost in Nato am avut industrie romaneasca civila si militara acum suntem in Nato si mai avem o lae bucalae.

  • Armata romana detinea 500 de rachete Scud cumparate de la fosta URSS, rachete modernizate in ceeace priveste precizia de lovire si varietatea focoasele transportate. Conditia pusa pentru a intra in Nato a fost aceea ca armata romana sa le caseze si drept urmare Romania a platit 1, 5 miliarde de dolari pentru ca acestea sa fi casate chipurile in Africa de Sud, rachetele ajungand in schimb in Israel pe de pomana impreuna cu transportoarele motorizate si vechiculele de intretinere. De aceea interesul Nato a fost si este acela de a transforma soldatii romani doar in carne de tun intr-un eventual conflict, nimic mai mult. Soldati a caror dotare consta in cumparare armamentului casat si invechit din tari membre Nato la pret de armament nou. Vezi F16 cumparate de la americani, fregatele de la englezi…

 4. Situatia a ajuns atat de incordata pentru ca nu mai este Basescu sa-i puna la punct pe rusi ! Vezi,daca Johannis,Fallon si ceilalti nu-i cer sfaturi n-o sa stim cum sa-i punem cu botul pe labe tocmai de aia si-au luat viteza si situatia a scapat de sub control. 😉

 5. In perioada crizei rachetelor din Cuba, s-au dat masti de gaze populatiei. Acum se dau asigurari berbale. Concluzia…..

 6. Și-a tras nea Fallon Marea Nordului ca proprietate personală… Adică un fel de ”Marea Nordului lac englezesc”, deși numai lac nu poate fi.

  Apoi, dacă rușii au ajuns să piloteze avioane deasupra Canalului Mânecii… vai de capul nostru! Degrabă trebuie să dăm afară toată șefimea NATO pentru incompetență, iar nea Fallon ar trebui să o roage pe Majestatea Sa să-l scuze (în sensul că ”I should be excused”).
  Sau o fi vorba de avioane civile?!

  De gluma cu ”grănicerul” eston ”capturat și care nu s-a întors” nici nu vreau să pomenesc.

  E – bietul om – îngrijorat în legătură cu Putin. Probabil pentru că nea Putin are în țara lui un procent de încredere de peste 80% !!! Asta în condițiile în care nivelul mediu de trai în Rusia e sub orice critică.
  Și eu aș fi îngrijorat – ce dracu le face ăla rușilor de îl susțin în halul ăsta?!

  O maimuțică cu arc și trompetă, acest Fallon. De ce nu își vede de treaba lui ca să nu mai zburde ciolovecii peste Canalul Mânecii?
  Totuși încerc un sentiment ciudat văzând că NU românii au cei mai tâmpiți politicieni.
  Aproape de necrezut.

 7. JFM , erai ironic cu privire la consultarea lui Basescu,nu? Poate sa-i puna cu botu’ pe labe dupa o instilatie alcoolica sau poate niste combinatii din astea astronomice cu milioane,zeci de milioane ori sute de milioane sa-i faca invidiosi.Pai asta ne-a facut tara de ras,a expectorat halena alcoolica si corupta prin cele mai inalte functii posibile,ne-a furat atat de mult incat o sa mai treaca ani sa aflam noi si noi tunuri date.Basescu vinde tot din jur pentru bani sau pentru Udrea si tu te-ai astepta sa fie vre-un Richard Inima-de-Leu ?

Leave a Reply