Jurnalistul german Vlad Georgescu mi-a trimis acest articol pentru a fi publicat in exclusivitate pe www.radu-tudor.ro. Sunt amanunte jurnalistice foarte interesante in legatura cu filiera romano-germana intr-un scandal urias de coruptie, anchetat si la Berlin si la Bucuresti : EADS. Mentionez ca articolul reprezinta strict punctul de vedere al autorului si il voi reda ca atare, inclusiv titlul.

Dosarul EADS – Tacerea Presedintelui, rolul Germaniei

Vlad GeorgescuArticolul meu publicat in Octombrie 2014 in „Huffington Post“ si „Der Freitag”, in care descriam pe scurt rolul unor personaje politice atit din Romania, cit si din Germania, a disparut. Ambele magazine online s-au decis sa le stearga de pe firmamentul publicistic in urma interventiei fostului cancelar german Gerhard Schroeder. Deoarece in calitatea mea de redactor sef al magazinului LifeGen.de am refuzat sa retrag articolul de pe site-ul nostru, Schröder m-a dat in judecata. Fostul cancelar, care a fost present la iscalirea contractului EADS pe data de 12. August 2004 la Bucuresti, doreste ca numele lui sa nu fie mentionat in contextual celui mai mare scandal de coruptie la nivel de stat din istoria Uniunii Europene. Evident: Ma simt oarecum onorat, iar prima faza a procesului care se va desfasura la curtea Landgericht Hamburg in luna Martie. Totusi observ cu mare neliniste cum sub conducerea noului presedinte roman, Klaus Iohannis, elanul investigativ si de anchetare in cazul EADS s-a cam evaporat. Presedintele Iohannis, caruia i-am transmis o liste cu intrebari prin biroul de presa in legatura cu dosarele EADS si cazul HSBC inainte ca Swiss Leaks sa fi aparut in public, nu a avut si se pare cu nu are timp de a ne acorda raspunsurile cuvenite. Iar Directoratul National de Anticoruptie, care a ajuns laudat pina si de New York Times si care desfasoara o activitate admirabila de anchetari, in cazul EADS se pare ca a reluat cursul de amnezie.

Acum cateva saptamani, Laura Kovesi explica faptul ca in dosarele Microsoft si EADS sunt de fapt aceleasi retele. Dar in arestarea Elenei Udrea – anticipata de mine prin articolul din Octombire 2014 – cuvintul EADS este un cuvant uitat.

Exista totusi niste intrebari care trebuiesc clarificate.

Si aici nu discut despre rolul fostului cancelar german Gerhard Schröder – pe aceasta tema se vor afla multe in cadrul procesului de la Hamburg. Si s-au scris multe in presa si literatura germana. Cine doreste sa se informeze despre legaturile anului 2004 poate citi cartea celui mai renumit jurnalist de investigatii german, Jürgen Roth, care aparuse deja in anul 2006 sub titlul “Der Deutschland Clan”. Adica “Clanul Germania”, o carte in care Roth explica pe nenumerate pagini sistemul relational care a dus la iscalirea contracului intre MAI si EADS.

Asadar, tacerea presedintelui Iohannis de astazi si tacerea doamnei Kovesi in legatura cu EADS nu pot fi explicate prin faptul ca nu s-ar sti deja multe lucruri elementare despre personaje politice germane care se afla de mult in rolul fericit de a fi pensionari.

Cine doreste sa gaseasca o posibila explicatie trebuie sa analizeze mai profund personajele politice ale Guvernului german din anul 2004 si cele active ale guvernului german din 2014.

Si aici, cu o oarecare mirare, vom gasi ministrul de externe si fostul vice-cancelar, Frank-Walter Steinmeier. Actualul ministru de externe in guvernul Merkel pe timpul cancelarului Gerhard Schröder era seful vestitului si puternicului KANZLERAM, precum si seful coordinator ale servicilor secrete germane, printe care se Numara si Bundesnachrichtendienst (BND).

Si ca sa nu fiu dat in judecata degeaba si de actualul ministru de externe german subliniez ca nimeni nu a spus sau a scris ca Domnia sa ar fi fost corupt in legatura cu acel contract EADS uitat de Iohannis si Kovesi. Dar avand in vedere ca EADS era – si este – cel mai mare concern militar franco-german, infiintat cu sprijinul cancelarului Gerhard Schröder, trebuie sa ne intrebam – si sa-l intrebam prin Steinmeier – daca si ce a stiut despre modalitatile legendarului contract la timpul iscaliturii.

Deoarece contractul EADS nu s-a efectuat intre firme – si nici de catre o firma germana fara legaturi directe si pina astazi irevocabile la nivel inalt de stat federal – Domnul Steinmeier trebuie sa dea raspuns publicului despre functia si rolul sau de atunci.

Daca seful KANZLERAMT in functia sa de atunci, inclusiv de coordonator ale serviciilor germane, nu a primit sau nu a inteles rapoartele transmise de catre BND din Bucuresti, intrebarea secunda ar fi : De ce nu le-a inteles, si de ce nu le-a primit? Iar daca le-a primit, am dori sa stim: Oare nimeni din guvernul german nu a observant sistemul de coruptie si frauda, nimeni nu a inteles sa citeasca studiul ridicol de fezabilitate al companiei si chiar nimeni din guvernul Schröder – insusi excelenta sa – nu au priceput ce iscaleste EADS Deutschland GmbH la Bucuresti cu Schröder de fata?

Tacerea presedintelui Romaniei si agresivitatea juridica a fostului cancelar german sunt o incercare de a ma stopa, avind in vedere ca un personaj politic din epoca EADS se afla la carma Germaniei in functie de ministru al afacerilor externe?

Am putea specula, dar mult mai intelligent ar fi sa gasim o solutie.

Romania plateste peste un milliard de dolari pentru un contract care se adevereste de a fi pina in ultima speta plin de coruptie – nu ar fi intelligent ca acest contract sa fie anulat in totalitate, economisind banii publici romani care se platesc in rate?

Nu ar fi intelligent ca Laura Kovesi sa-si continue lupta contra coruptiei fara sa fie supusa presiunilor de genul politic? Si Klaus Iohannis, privit de departe si in caliatea mea de cetatean german, nu ar fi bine sa aiba curajul de a deschide in sfirsit dosarul EADS la nivel de stat si in discutiile cu Angela Merkel?

Romania este o tara bogata, devorata de 25 de ani de hoti si mafioti la nivel de stat. Totusi generatie tanara are un drept la un viitor – nu ar fi intelligent ca cei care sunt condamnati la ani grei de inchisoare sa-si piarda averile fuarate, in acest fel statul recapatind ceea ce a fost furat?

Iar last but not least, si probabil cel mai important aspect: Nu ar fi intelligent ca Romania sa se foloseasca de informatiile serviciilor secrete romane, in loc ca acestea sa fie tinute la sertar din motive politice – prin acest fel demascand orice sistem fraudulos, chiar daca acesta ar functiona cu parteneri din tari vestice de genul Germaniei?

Cine doreste ca Uniunea Europeana sa aiba un viitor si cine doreste Romaniei o viata mai prospera decat cea pe care o vedem acum, va fi nevoit sa arata curajul de a demasca toate structurile corupte. Nu selectiv, cum observam in cazul EADS si HSBC, ci in totalitate.

Acest fapt – nu procese si acte de intimidare sau sfidare contra jurnalistilor de investigatie- ar fi “Romania lucrului bine facut.”

Vlad Georgescu, jurnalist german

32 COMMENTS

 1. Ne-am obisnuit cu imixtiunea presedintelui in cazurile de coruptie sau “coruptie” in cei 10 ani iar acum ni se pare un fapt aproape scandalos daca el nu se refera sau nu se implica intr-un dosar sau altul aceste speculatii ridicate desigur la rang de analiza politica.Acest lucru ar putea avea doua taisuri.Daca se pune presiune pe actualul de a se implica in EADS atunci se vor ridica alti “jurnalisti de investigatie” care sa spuna sa se implice si in alte dosare samd deci ne intoarcem de unde am plecat.Sigur ca e usor sa speculezi faptul ca el avand origini germane nu face decat sa protejeze anumite personalitati,oameni importanti din Germania.Cine a spus ca abia asteapta ziua in care sa nu mai fie Basescu ci sa avem un presedinte nejucator vis-a-vis de Lege,de Justitie cred ca a mintit,incep sa cred ca basismul s-a impregnat in toti si-n toate.

  • SRI este o grupare infractionala de crima organizata platita regeste de la bugetul de stat chiar pentru a devaliza bugetul de stat. Iar DNA este anexa prin care SRI isi elimina rivalii economici si politici la praduirea bugetului de stat.

  • Presedintele nu are prerogative care sa ii impuna sau sa ii permita imixtiunea in treburile justitiei. Ne-a fost suficient exemplul precedent. Justitia si celelalte institutii nu trebuie decat sa isi faca datoria si sa-si respecte obligatiile legale. Sunt convinsa ca domnul Johannis va fi garantul respectarii si recuperarii demnitatii noastre nationale !Veti vedea ca salvarea noastra vine prin dansul !

 2. Am spus intotdeauna si sustin in continuare ca nu exista CORUPTI fara CORUPATORI !!
  De la momentul referendumului din 2012 incoace, ma intreb mereu de ce inalti functionari ai UE – si nu numai ! – au manifestat atata insistenta si dispret fata de votul majoritar al romanilor de a-l demite pe Basescu Traian, calcand in picioare toata vointa si demnitatea acestui popor !Care a fost interesul major ? Si ma intreb daca erau cu adevarat straini de sistemul mafiot care patroneaza Romania de atata amar de ani ? Sau toate conditiile impuse de MCV erau doar un paravan prin care se accepta si perpetua acest complicat sistem de coruptie transpartinic, pentru ca de fapt starea de lucruri convenea multora ? Parerea mea, ca se stia despre toate aceste lucruri, insa ele au fost cu bunastiinta tolerate, asa de fapt cum sunt si in prezent . Pentru bunul curs al vietii sociale ar fi de preferat ca adevarul sa iasa la lumina, oricare ar fi implicatiile politice .Fara patima o spun: daca vrem cu adevarat sa facem curatenie si sa traim intr-o tara a ,,LUCRULUI BINE FACUT ”, restartati pe un fagas al normalitatii, atunci ADEVARUL SI DREPTATEA trebuie sa ne fie principalele repere ! Sa ne asumam cu responsabilitate toate greselile si sa ne recapatam demnitatea de natiune cu care unii au sters pe jos.Pentru ca moral si material nu stiu daca cineva va mai recompensa acest popor !

   • Esti putintel cam tulburata… De principiul cauzei si efectului ai auzit ?Te-ai simtit vizata de ceva anume din cele citite mai sus, sau ai vreo problema cu libertatea exprimarii ? Eu zic sa iti vezi de treaba si sa-ti manifesti frustrarile in alta parte, nu sa te preocupe problemele existentiale ale altuia. E ok ? Sper ca m-am facut inteleasa.

  • Esti foarte tare, ai spus tu, ai sustinut tu, te intrebi tu mereu, nu stii tu, parerea ta e ca… Dar cine esti bai nene, TU?! Tu cine kilu’ saftei esti?! Macar, existi?

   • Poate mai incepi o data cu anii de gradinita, si ajungi cu mari stradanii si pe la scoala primara… Caci dupa modul in care te exprimi nu o ai decat pe cea ,,basista” …Prin parcarea din Obor…

 3. Mă ia rîsul cînd aud că în ţarî sunt enorm de multe direcţii plătite din bugetul statului! Dar, în ce direcţie este planificată ţara asta numită România? Nu are bani, nu are direcţie, nu are cerinţe, i s-a anulat, aproape, identitatea şi stabilitatea, unitatea şi securitatea, viitorul acestei ţări ca direcţie, ca aşezare pe glob şi din punct de vedere al vieţii de zi cu zi şi a viitorului tinerilor care încă, poate, se vor mai naşte!

  • ţărîane, fă şi tu un efort şi scrie corect. măcar cu începere de data viitoare! probabil că te minunezi că scrii şi tu pe-aici. mare e grădina şi mulţi escaladează gardul

 4. Ar fi “intelligent” să observam cum corupții lor sunt mult mai egali decât ai noștri, așa că nicht aus lehnen, că s-ar putea să cazi din recamier.

 5. Contractul EADS a fost semnat de Gerhard Schroder, Elenei Udrea, ministrului Ioan Rus si de omul de afaceri Ion Tiriac. Sugerati ca am putea crede vreodata ca in acest dosar s-ar putea lua cineva de Elena Udrea, in acelasi dosar raspunzand in solidar si Gerhard Schroder si Ion Tiriac? Pe bune acum, ne prefacem ca nu stim pe ce lume traim?

  P.S.: Jurnalistul german Vlad Georgescu ar trebui sa se maturizeze… Deja are o varsta dar poate nu e prea tarziu!

 6. Despre orice contract cu aia din afara, trebuie luate la intrebari direct serviciile, pentru ca aia au pe fisa postului “sa protejeze si sa apere averea si integritatea tarii”. Dar la noi, totul e foarte larg pe-aici, asa cum ne-am obisnuit deja toti. Plus ca noi romanii ca natie, suntem mici si pe deasupra mai suntem si praf, adica ne-am obisnuit sa defilam cu prostii la inaintare. Care ar fi solutiile, in consecinta?! N-avem.

 7. Domnule Presedinte,
  -Nu va lasati intimidat. Ajutati la eliminarea coruptiei……chiar si la nivel european. Sa-si faca datoria cei care trebuie sa pazeasca tara. Daca nu pot…….sunt multi oameni capabili. Faceti ce trebuie.
  Semneaza:
  Un cetatean al Romaniei.

  • Da, d-le Presedinte, care ati ajuns presedinte cu voturile din diaspora colectate de la ambasadele si consulatele pline de lucratorii din SIE, cu suportul lui Coldea si al serviciilor, asa cum bine preciza Udrea pe numele ei complet si Elena, in denuntul ei de aprozarista din Buzau. Sa recuperezi 20 de procente in doar o singura zi, de pe azi pe maine, e absolut ca ti-ai luat tara pe baza votului “suveran” bine facut. Pentru cine are o singura circumvolutiune pe care-i patineaza neuronul unic, proces in urma caruia poate sa inteleaga, desi pentru marea majoritate e mult prea mult… Case closet.

 8. vorba aia: ba ma lasi? cine e acest romanas facut german? netul spune ca e un romanas cu studii liceale la noi la scoala germana si universitare la hanovra ( teatru, muzică, media)., angajat în firma HNDN Consulting, cu sediu la Chişinău şi birou de reprezentare în Germania, specializată în consultanţă, legislaţie, conferinţe în Republica Moldovă şi spaţiul CSI . e doar un amarat de freelancer (plătit la articol). asa ca nu ii mai ridicai osanale omul fiind acuzat de multe inclusiv ca articolul publicat initial in Huffington Post e un amarat de articol ce a parut a fi scris la comandă politică, în contextul alegerilor prezidențiale din noiembrie. si sa nu uitam ca dna a susţinut că, laacest moment, Ţiriac, Udrea sau Schroder nu au vreo calitate în dosarul aflat în anchetă. asa ca mai usurel cu “germanul” ca e prea dambovitean!

 9. In Romania au fost investigate cazurile de coruptie numai cand interesele externe o cereau. Nu este nimic de mirare.

 10. Si ce este asa socant in asta ? Doar nu va asteptati sa schimbati ceva la merkel sau steinmeier, doi cacanari de serie… atita timp cit merkel a declarat dupa alegeri caci nu mai este obligata sa respecte ce a promis inainte de alegeri, deci restul se intelege, popoarele roman si (sau) german sint marionete pentru interese PRIVATE aici nu se tine cont de tara sau nationalitate ci de efectul afacerii… doar sub FLASCHE FLAGGE (steag fals sau insemn fals) se fac continuu si in ucraina si in Romania in parlament si la cotroceni NUMAI caci diferenta este caci nu aflam acum de ele. udrea doar facea asta de ani de zile si de ce se distrage TOCMAI ACUM atentia de la crimele zilnice ale populatiei romane cu aceste fleacuri care ORICUM nu se vor schimba niciodata, DA NICIODATA… De ce a cazut elicopterul SMURD in decembrie se agita cineva ? Se tine un secret TOTAL fiindca acel elicopter NU A CAZUT ci A FOST DOBORIT socant este sa se dea PUBLIC cine a facut asta, fiindca ECHIPAJUL nu a murit inecat ci moartea a fost provocata MECANIC violent din motive fizice ELUCIDATE dar COTATE DEJA SECRETE, deci nu vom afla asta niciodata… insa ca sa se rupa JUMATATE DE ELICOPTER CU O PODEA DUBLA INTARITA dovedeste caci elicopterul a lovit frontal un OBIECT dar nu APA cum se spune. Ca sa se rupa partea FRONTALA pina la axul principal al ROTORULUI inseamna caci a avut loc o LOVITURA FRONTALA intr-un unghi de 15 pina la 25 de grade ori unghiul se datora pozitiei de scapare de sub controlul unui obiect frontal si se ridica in FORTA din acceleratia brusca a motorului si dorinta de schimbare a directiei insa in final nu a scapat de acel obiect si traiectoria elicopterului era pe linia obiectului de lovitura. Am o teorie destul de clara si corecta INSA nimeni nu o sa o accepte de acea nici cei de la ancheta nu o vor face niciodata public si accidentul se incheie simplu cu vina pilotului si a copilotului. Sa nu uitam caci un elicopter are multe posibilitati de aterizare iar cind aceste intra in curent opus motorului elicopterul chiar daca loveste apa nu se rupe in 2 bucati chiar atit de violent incit cabina sa fie despicata ca si cind a lovit frontal un obiect mult mai dur decit elicopterul. Cine are o analiza buna, observa caci axul rotorului este strimb si prima jumatate a cabinei lipseste pina la exul de la rotorul principal deci CE A LOVIT ELICOPTERUL DEASUPRA UNUI LAC ? Cei de la radar ne pot spune mai multe dar nu se va spune niciodata desigur ca nu se poate ACUM publica cauza, omenirea nu este pregatita. DACA pe un LAC nu exista cladiri , alte avioane, alte obiecte de constructie sau stilpi ce sa duca la asa ceva, atunci ce a lovit un elicopter asa de dur incit pilotii NU AU AVUT TIMPUL SA EVITE OBIECTUL DIN DRUM la o ora de zi pe LUMINA SI NU NOAPTE ? Orice fizician cunoaste destule teorii cuantice si scoate repede o simpla teorie care in ROMANIA nu va fi publicata niciodata. Daca un elicopter loveste apa nu se rupe in 2 CABINA (coada DA se rupe) si nu se indoaie axul de la rotor asa de mult, iar podeaua dublu construita a elicopterului ramine intreaga la orice lovitura cu apa DAR NU cind un obiect este mai dur decit ALUMINIU si ALIAJE DE ALUMINIU SI TITAN, deci … Radul Tudor are informatori din armata si servicii militare deci va ascunde multe secrete care nu vi le spune niciodata, NU ESTE O COINCIDENTA caci lucreaza la antena 3 un post tv care lucreaza cu serviciile secrete militare, al doilea serviciu secret contrariu sri si altora. Ce credeti caci fac unitatile militare de transmisiuni in ZILELE NOASTRE ? Sau ce a facut radu tudor la ceausescu ? Oare era un sfint ? Cum si-a cistigat radu tudor banii la ceausescu ? Si dupa Revolutie ? un turnator pentru bani… atit… iar daca are singe in instalatie i-a legatura cu cineva de la RADARE si va da adevarul si motivul caderii elicopterului din decembrie cind 4 persoane au murit fiindca au fost unde nu trebuia pe TRAIECTORIA DE ZBOR UNDE NU TREBUIAU SA FIE… si au deranjat alte actiuni militare secrete… Acestia sint tradatorii de tara, ACEIA care omoara oamenii pentru interese secrete.

 11. Ma simt onorat din nou ca figurez ca “spion” roman in Germania. Am mai citit si varianta ca as fi omul lui Putin – numai ca la aceasta teorie nu se potriveste faptul ca ma judec cu bunul sau prieten Schröder. Inca nu am vizionat varianta UK, adica poate ca sunt agentul Majestatii QE II in functia de nou 007. Bine, la ora actuala nu suntem chiar iubiti in UK…

  Si, last but not least, explicabila ar fi teoria dupa care as lucra pentru serviciile germane in calitate de Bucurestean nativ cu aparenta mediala in orasul meu natal – dar atunci why the hell ma piseaza Schröder cu procesul la Hamburg si BND nu preia costurile?
  😉
  Evident ca orice “spion” scrie pe putin 7 carti, publica in ultimii 20 de ani peste 3000 de articole si lucreaza la posturi de televiziune sau radio. Asta se numeste la unii fani ale teoriilor conspirative “sub acoperire”.

  Mai MIAU, inainte sa scrii fantasterii, foloseste-ti mintea. Totul este posibil – dar tot nu vei afla.

 12. …cu paşaport de spion, dom`le. Altfel nemţii nu te lasă. Verifică la graniţă, cu laserul. Trebuie să scrie EXACT ce eşti. La ăştia e ordine, nu ca la noi.

 13. Stimati cititori ai acestui site, am citit si eu cele de mai sus… Nu sant in tema, dar ce pot sa spun si sa afirm, ca asa cenzura ca-n Germania, nu stiu daca mai exista. La o tara, care se doreste a fii perfecta, am pretentii, si nu cenzura. Ar trebui comparat un “Talk-Show” din Romania cu unul din Germania… In alta ordine de idei, pt cei care nu cunosc, un cancelar, NU poate ajunge cancelar pana nu da scris “peste ocean” ca nu va avea niciodata nimic impotriva lor…. Ori sant o democratie, ori sant un caine care fuge dupa turma, si este cu totul de-acord ce vine de la “fratele de peste ocean”.
  Surse de informatie media, intre care ziare si reviste, nu pot publica nici un articol “fierbinte”, doar daca a fost aprobat la intalnirea lunara a sefilor de concerne cu “mutti”….
  Asa se intelege o tara libera si democratica? Sa fim seriosi….
  Cu tot respectul pt Antena 3.

Leave a Reply