Saptamana aceasta, Donald J. Trump va depune juramantul ca presedinte al Statelor Unite ale Americii. Desi speram ca afirmatiile sale ingrijoratoare din campanie au fost corectate serios de cei nominalizati de functiile de sefi ai Pentagonului si CIA, Trump insista cu gafele. Si cu atitudinile ciudate, ce perpetueaza suspiciunile privind legaturile sale.

Intr-un interviu acordat The Times, Donald Trump ne arata cat de putin este pregatit pentru o functie atat de importanta si sensibila cum e cea de presedinte al SUA. Face din nou afirmatii nefericite despre NATO si spune ca “trebuie sa avem incredere in Putin”.

Apoi isi da drumul la gura despre Brexit, Merkel si alte subiecte pe care ar fi trebuit sa le trateze mai matur, mai echilibrat, ca un barbat de 70 de ani care devine cel mai important om de stat al planetei.

Imi face impresia ca noul presedinte al SUA va trata lumea precum participarea sa la celebrele emisiuni The Apprentice. Trist, foarte trist. Ne asteapta vremuri tulburi pe plan mondial daca Trump va continua in acelasi fel. 


Președintele ales al SUA, Donald Trump, a calificat NATO ca fiind o organizație “învechită” și a reproșat statelor membre că nu-și achită contribuția la apărarea comună, bazându-se pe Statele Unite, într-un interviu difuzat duminică seara și preluat de AFP.

http://www.thetimes.co.uk/edition/news/i-ll-do-a-deal-with-britain-6hl2hl73l

“Am spus cu mult timp în urmă că NATO are probleme. În primul rând că este învechită, pentru că a fost concepută acum ani și ani”, a arătat Trump, într-un interviu acordat cotidianului german Bild și cotidianului britanic The Times.

“În al doilea rând, țările (membre) nu plătesc ceea ce ar trebui”, a adăugat Trump, referindu-se la faptul că puține dintre statele din alianța atlantică ating nivelul de 2% din produsul lor intern brut pentru cheltuieli militare, obiectiv al NATO fixat în 2014.

“Noi trebuie să protejăm aceste țări, dar multe dintre ele nu plătesc ceea ce ar trebui”, a subliniat viitorul președinte american, care a apreciat că “aceasta este foarte nedrept față de SUA”.

“Nu există decât cinci țări care plătesc ceea ce ar trebui. Cinci. Nu este mult”, a criticat el.

Președintele ales american a spus că a calificat de asemenea NATO ca învechită ” pentru că nu s-a ocupat de terorism”.

Cu toate acestea, “NATO rămâne foarte importantă pentru mine”, a declarat totuși Trump, potrivit Bild.

Criticile președintelui ales riscă să reîntărească temerile aliaților SUA asupra politicii viitoare a Washingtonului, notează AFP.

În timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale, Donald Trump a suscitat neliniște în special în rândul țărilor din Europa de Est din vecinătatea Rusiei, părând să pună în cauză obligația de solidaritate între țările NATO în caz de agresiune.

El spusese că ar reflecta de două ori înainte de ajuta o țară NATO dacă costurile Statelor Unite pentru susținerea acesteia nu erau “rezonabil rambursate”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a răspuns atunci apreciind că alianța transatlantică este, în opinia sa, mai necesară ca oricând. “Nu este momentul să repunem în cauză parteneriatul între Europa și Statele Unite”, a spus el.

Statele Unite suportă circa 70% din cheltuielile militare ale NATO, o organizație fondată în 1949 pentru a face față Uniunii Sovietice și blocului est-european.

Organizația numără azi 28 de state membre, multe dintre acestea din Europa de Est, altădată făcând parte din sfera sovietică, scrie Agerpres.


Pare ca si John Brennan gandeste la fel…

Directorul în funcție al CIA, John Brennan, i-a administrat duminică președintelui ales al SUA, Donald Trump, o mustrare severă, sfătuindu-l să nu absolve Rusia pentru recentele sale acțiuni și prevenindu-l să fie atent la declarațiile pe care le va face după învestirea în funcție, transmite Reuters preluata de Agerpres.

‘Spontaneitatea nu este ceva care apără interesele naționale de securitate și, de aceea, atunci când vorbește sau când reacționează, asigurați-vă că înțelege că implicațiile și impactul asupra Statelor Unite poate fi profund’, a afirmat Brennan, într-un interviu la postul Fox News.

‘Nu este vorba doar despre dl Trump. Este vorba despre Statele Unite ale Americii’, a subliniat directorul CIA, comentariile sale evidențiind tensiunile ce există între președintele ales și comunitatea de informații din SUA.

Trump a acuzat săptămâna trecută serviciile de informații americane pentru scurgerea în presă a unui raport neverificat despre materiale compromițătoare pe care Rusia le-ar avea despre el. Într-un mesaj pe Twitter, miliardarul a acuzat aceste servicii de practici aducând aminte de Germania nazistă.

‘Ceea ce mi se pare revoltător este punerea semnului de egalitate între comunitatea de informații și Germania nazistă. O consider o mare ofensă’, a adăugat John Brennan, punând sub semnul întrebării și mesajul trimis lumii de faptul că președintele ales declară că nu are încredere în propriile agenții de informații.

Săptămâna trecută, Senatul l-a audiat pe congresmanul republican Mike Pompeo, desemnat de către președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, să preia șefia CIA.

 

9 COMMENTS

  1. În cel mai scurt timp, aceşti 2 mari capi vor da cărţile pe faţă privind colaborarea antică în toate acţiunile, colaborare pe care americanii(marii licurici) nu voiau să se afle!

  2. E foarte buna atitudinea lui Trump, de exemplu dacă era el președinte in locul lui Obama, nu am fi avut “primăvara araba”. Numai asta si deja putem spune ca va fi mult mai bun decât plângăciosul care se pregătește sa plece. Iar in privința Rusiei, e mult mai bine ca cele doua mari puteri sa se înțeleagă bine decât sa între in război, pt toți noi ăștia mai mici si pt toată lumea.

  3. care nefericit ?! la investitura sunt invitati dragnea si prim ministrul papusa. O sa avem niste legaturi mai stranse cu mama rusie.

    • Pai dupa ce a aflat domnul Tudor ca se incapataneaza condamnatul sa se duca, am aflat cat de bun si potrivit este Trump si ce bine ca merge dragnea sa se planga de gaura si la americani

  4. Trumpul trebueste anuntat despre productia uriasa de analisti totali din Romania.Saracii de ei ….Chiar sa nu-si dea seama de pericolul ce-i paste? Ca maine -poimaine 20 ,pana la 30 bucati ,pot fi cooptati in corpul de consilieri ai alesului.Pe probleme de securitate ,vreau sa zic.

  5. Si acesta este raspunsul lui Merkel.
    “We Europeans have our fate in our own hands,” Merkel told reporters in Berlin when asked about Trump’s criticisms, adding that she will work towards getting the EU to strengthen the economy and fight terrorism.”
    Noi europenii avem soarta noastra in mainile noastre. Adaugand faptul ca va muncii pentru a intari economia si lupta impotriva terorismului.
    “NATO said it was “absolutely confident” that the US would remain “committed” to the organisation.
    NATO a spus ca este “absolut increzator” ca SUA va ramane “angajata” organizatiei.
    Eu cred ca Trump prin declaratiile sale are 2 intentii, sau mai exact conditioneaza niste lucruri vis-a -vis de NATO: 1. NATO sa se ocupe de teroristi. 2. statele membre sa-si achite contributia.
    The Independent :
    “President-elect Donald Trump has avoided saying who he trusts more — German Chancellor Angela Merkel, a longtime US-ally, or Russian President Vladimir Putin.

    “Well, I start off trusting both — but let’s see how long that lasts,” the incoming president said in an interview with The Sunday Times.

    “It may not last long at all.”

    Presedintele ales Donald Trump a evitat sa spuna in cine are incredere mai mare -Cancelarul German Angela Merkel, un aliat vechi al Americii, sau Presedintele rus Vladimir Putin.
    “Am inceput sa am incredre in ambii- dar sa vedem cat timp va dura aceasta- Trump a declarat intr-un interviu la Sunday Times

    ” S-ar putea sa nu dureze deloc mult timp”

  6. pai dle Tudor, Trump are dreptate. Ca nu va convine, e alta chestie, dar din punctul lui de vedere, care a spus ca va fi presedintele Americii nu presedintele lumii, tot ce spune are logica. Incercati sa fiti obiectiv si sa aveti empatie.
    Dovada e chiar in ceea ce spuneti: “Statele Unite suportă circa 70% din cheltuielile militare ale NATO, o organizație fondată în 1949 pentru a face față Uniunii Sovietice și blocului est-european.”
    Pai toatele statele Nato au PIBul aproape cit al SUA, de ce sa platesca ei 70%? Mai e Germnaia si restul distrusi ca in anii 50, ca sa fie subventionati? Mai e Rusia URSS? Dar oare chiar nu se poate trai si cu rusii intr-un fel de pace? Nu merita macar incercat? Nu-mi aduc aminte ca rusii sa fi pornit vreun razboi (exceptie Afgansitan) si rus sa fi fost tot eram de acord cu revenirea Crimeii la Rusia (eu fiind cam nationalist, roman, dar cred ca nu unul dobitoc). Adica Rusia trebuia sa stea cuminte si sa vada Georgia si Ucraina in Nato, contrar intelegerilor din 1987-1992? Pai Rusia nu e Romania, sa accepte orice…
    Cit va dura sa acceptati ca (si) altele sunt pericolele, si pentru americani si poate si pentru noi? Migratia araba si asiatica, terorismul arab si fundamentalismul islamic, Iranul, expansiunea militara a Chinei, nebunul din Coreea de Nord… Trump gindeste pentru tara lui, isi pregateste tara lui pentru ce va urma. Kissinger e artizanul ideii, si asta de acum 50 de ani… niciodata China si Rusia de aceeasi parte! Nu-i corect?
    Israelul ar trebui lasat impartit, lasat singur prada arabilor? NU! Tocmai prin Israel avem sansa sa avem o adevarata relatie buna, nu atita de slugarnica, cu SUA. Nu ar trebui aparata crestinatatea, civilizatia iudeo-crestina? Eu zica ca da, ca toleranta are o limita si nu as vrea sa fie Bucurestiul negru ca Parisul, maro ca Bruxellul sau plin de politie si in stare de urgenta eterna ca Franta si Germania. Si abia atunci, cu acceptul rusilor, poate statul artificial rezultat din razboiul rece numit Ucraina se micsoreaza si Basarabia si Bucovina revin la patria-muma.

Leave a Reply