Saptamana aceasta, Donald J. Trump va depune juramantul ca presedinte al Statelor Unite ale Americii. Desi speram ca afirmatiile sale ingrijoratoare din campanie au fost corectate serios de cei nominalizati de functiile de sefi ai Pentagonului si CIA, Trump insista cu gafele. Si cu atitudinile ciudate, ce perpetueaza suspiciunile privind legaturile sale.
Intr-un interviu acordat The Times, Donald Trump ne arata cat de putin este pregatit pentru o functie atat de importanta si sensibila cum e cea de presedinte al SUA. Face din nou afirmatii nefericite despre NATO si spune ca “trebuie sa avem incredere in Putin”.
Apoi isi da drumul la gura despre Brexit, Merkel si alte subiecte pe care ar fi trebuit sa le trateze mai matur, mai echilibrat, ca un barbat de 70 de ani care devine cel mai important om de stat al planetei.
Imi face impresia ca noul presedinte al SUA va trata lumea precum participarea sa la celebrele emisiuni The Apprentice. Trist, foarte trist. Ne asteapta vremuri tulburi pe plan mondial daca Trump va continua in acelasi fel.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a calificat NATO ca fiind o organizație “învechită” și a reproșat statelor membre că nu-și achită contribuția la apărarea comună, bazându-se pe Statele Unite, într-un interviu difuzat duminică seara și preluat de AFP.
http://www.thetimes.co.uk/edition/news/i-ll-do-a-deal-with-britain-6hl2hl73l
“În al doilea rând, țările (membre) nu plătesc ceea ce ar trebui”, a adăugat Trump, referindu-se la faptul că puține dintre statele din alianța atlantică ating nivelul de 2% din produsul lor intern brut pentru cheltuieli militare, obiectiv al NATO fixat în 2014.
“Noi trebuie să protejăm aceste țări, dar multe dintre ele nu plătesc ceea ce ar trebui”, a subliniat viitorul președinte american, care a apreciat că “aceasta este foarte nedrept față de SUA”.
“Nu există decât cinci țări care plătesc ceea ce ar trebui. Cinci. Nu este mult”, a criticat el.
Președintele ales american a spus că a calificat de asemenea NATO ca învechită ” pentru că nu s-a ocupat de terorism”.
Cu toate acestea, “NATO rămâne foarte importantă pentru mine”, a declarat totuși Trump, potrivit Bild.
Criticile președintelui ales riscă să reîntărească temerile aliaților SUA asupra politicii viitoare a Washingtonului, notează AFP.
În timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale, Donald Trump a suscitat neliniște în special în rândul țărilor din Europa de Est din vecinătatea Rusiei, părând să pună în cauză obligația de solidaritate între țările NATO în caz de agresiune.
El spusese că ar reflecta de două ori înainte de ajuta o țară NATO dacă costurile Statelor Unite pentru susținerea acesteia nu erau “rezonabil rambursate”.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a răspuns atunci apreciind că alianța transatlantică este, în opinia sa, mai necesară ca oricând. “Nu este momentul să repunem în cauză parteneriatul între Europa și Statele Unite”, a spus el.
Statele Unite suportă circa 70% din cheltuielile militare ale NATO, o organizație fondată în 1949 pentru a face față Uniunii Sovietice și blocului est-european.
Organizația numără azi 28 de state membre, multe dintre acestea din Europa de Est, altădată făcând parte din sfera sovietică, scrie Agerpres.
Pare ca si John Brennan gandeste la fel…
Directorul în funcție al CIA, John Brennan, i-a administrat duminică președintelui ales al SUA, Donald Trump, o mustrare severă, sfătuindu-l să nu absolve Rusia pentru recentele sale acțiuni și prevenindu-l să fie atent la declarațiile pe care le va face după învestirea în funcție, transmite Reuters preluata de Agerpres.
‘Nu este vorba doar despre dl Trump. Este vorba despre Statele Unite ale Americii’, a subliniat directorul CIA, comentariile sale evidențiind tensiunile ce există între președintele ales și comunitatea de informații din SUA.
Trump a acuzat săptămâna trecută serviciile de informații americane pentru scurgerea în presă a unui raport neverificat despre materiale compromițătoare pe care Rusia le-ar avea despre el. Într-un mesaj pe Twitter, miliardarul a acuzat aceste servicii de practici aducând aminte de Germania nazistă.
‘Ceea ce mi se pare revoltător este punerea semnului de egalitate între comunitatea de informații și Germania nazistă. O consider o mare ofensă’, a adăugat John Brennan, punând sub semnul întrebării și mesajul trimis lumii de faptul că președintele ales declară că nu are încredere în propriile agenții de informații.
Săptămâna trecută, Senatul l-a audiat pe congresmanul republican Mike Pompeo, desemnat de către președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, să preia șefia CIA.