Saturday, December 14, 2024
3.9 C
Bucharest

Nevoia de rachete pentru apărare. Opțiunea europeană pentru România

Războiul brutal si ilegal declanșat de Rusia în Ucraina, cea mai mare criză de securitate europeană de la terminarea Războiului Rece, a generat în piața înzestrării militare o criză încă nerecunoscută oficial.

Stocurile multor state occidentale s-au epuizat, listele de așteptare au devenit insuportabil de lungi, chiar dacă multe companii din domeniul industriei de apărare turează deja motoarele la maxim.

NATO și UE își complementarizează eforturile pentru întărirea apărării euro-atlantice.

Toate deciziile de la Washington, Bruxelles, Paris sau Berlin vizează două aspecte strategice :

  • Dezvoltarea industriilor de apărare din statele aliate printr-o permanentă sprijinire a Ucrainei cu muniție performantă și armament occidental, în scopul eliberării teritoriului său de sub invazia Rusiei
  • Refacerea stocurilor aproape golite de livrările de până acum și amplificarea măsurilor de apărare și descurajare, în special pe Flancul Estic al NATO, acolo unde amenințarea războiului Rusiei este cea mai pregnantă

Dată fiind criza de producție, România, statul cu cea mai lungă frontieră terestră cu Ucraina din toate țările aliate, trebuie să privească atent la oferta lansată recent pe plan european.

Cinci țări membre UE și NATO : Franța, Belgia, Cipru, Estonia și Ungaria au semnat o scrisoare de intenție pentru achiziționarea în comun a sistemelor franceze de apărare antiaeriană Mistral.

Scrisoarea de Intenție a fost semnată, la Paris, în luna iunie, la începutul unei reuniuni a miniștrilor apărării din cele cinci țări.

Scopul este acela de a coordona eforturile europene de consolidare a capacităților de apărare aeriană pe întregul continent, după ce Rusia a invadat Ucraina și nevoile de a întări sistemele militare au crescut în toată Europa.

Cel mai important aspect este acela privind finanțarea programului. Știm că România are discuții dificile cu reprezentanții Comisiei Europene privind deficitul. Dar  achiziția comună de Mistral 3 va putea beneficia de programul european EDIRPA. Acesta reprezintă un acord major în cadrul Uniunii Europene care permite statelor ce achiziționează tehnică militară în comun să primească o parte din fonduri înapoi. EDIRPA va stimula statele membre UE să cumpere arme împreună, asigurând interoperabilitatea şi întărirea economiei şi industriei europene de apărare.

România are în plan demararea programului SHORAD/VSHORAD care constă în înzestrarea cu sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune. Programul vizează achiziţia a 16 sisteme integrate de arme SHORAD/VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi a 9 sisteme de arme SHORAD şi 16 sisteme VSHORAD pentru Forţele Terestre, inclusiv a suportului logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament.

Războiul din Ucraina a însemnat câteva lecții învățate în materie de apărare și securitate, atât pentru state, cât și pentru industria de profil:

  • procese de producție mai rapide
  • livrări de produse militare în timp util
  • adoptarea de soluții pragmatice pentru înzestrarea forțelor armate
  • o viziune comună între state și industrie pentru identificarea celor mai bune și mai rapide soluții, dar și pentru a putea realiza o planificare realistă pe termen mediu și lung

Hot this week

„Avem nevoie de sfatul României și de experiența sa. Cunoaște cel mai bine Rusia”

„Avem nevoie de sfatul României și de experiența sa....

Ambasadorul Daniel Fried, mesaj pentru românii care susțin candidați pro-ruși : Mergeți până la Moscova și vedeți

Daniel Fried, fost Adjunct pentru Afaceri Europene al Secretarului...

Mesajele unui reputat ambasador american : „Nu lăsați rușii și interpușii lor să genereze schimbare”

Mesajele unui reputat ambasador american : „Nu lăsați rușii...

Rețeaua chineză TikTok sfidează Comisia Europeană

Rețeaua chineză Tiktok nu a răspuns până vineri după-amiază...

UDMR : PSD să dea premierul

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, la finalul...

Topics

Rețeaua chineză TikTok sfidează Comisia Europeană

Rețeaua chineză Tiktok nu a răspuns până vineri după-amiază...

UDMR : PSD să dea premierul

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, la finalul...

Apărarea se întăreşte : încă 3 avioane F-16 pentru România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon, achiziționate de România de...

Știripesurse.ro : mandatele POT ar putea fi invalidate

Noul Parlament, ales în urma alegerilor din 1 decembrie, ar...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img