Medicii au confirmat că un pacient din Olanda şi altul din Belgia s-au reinfectat cu noul coronavirus, a anunţat marţi postul public olandez de radio şi televiziune (NOS), citând doi experţi în virusologie, informează Reuters.

Informaţia a fost dezvăluită la scurt timp după un raport publicat în această săptămână de cercetătorii din Hong Kong despre un bărbat care s-a reinfectat cu SARS-CoV-2 la patru luni şi jumătate după ce fusese declarat vindecat de COVID-19.

NOS o citează pe experta în virusologie Marion Koopmans, care a spus că pacientul olandez este o persoană în vârstă şi cu un sistem imunitar slăbit.

Potrivit declaraţiilor sale, cazurile unor persoane care au fost bolnave vreme îndelungată din cauza virusului, apoi boala lor a cunoscut o nouă intensificare, sunt mai bine cunoscute.

Însă o adevărată reinfectare, aşa cum s-a întâmplat în cazul pacientului din Hong Kong, a celui din Olanda şi a celui din Belgia, necesită testări genetice ale virusului atât în prima fază a infecţiei, cât şi în cea de-a doua, pentru ca medicii să poată vedea dacă între cele două tulpini virale există uşoare diferenţe.

Marion Koopmans, consilier al guvernului olandez, a spus că specialiştii se aşteptau deja la astfel de cazuri de reinfectare.

“Faptul că a apărut un caz de reinfectare nu mă sperie. Trebuie să vedem dacă acest lucru se întâmplă des”, a explicat specialista olandeză.

Pacientul belgian a prezentat simptome uşoare, a raportat postul de televiziune NOS, citându-l pe medicul virusolog Marc Van Ranst. “Însă acest caz nu este o veste bună”, a precizat specialistul belgian.

Potrivit declaraţiilor sale, anticorpii dezvoltaţi de pacientul belgian în timpul primei sale expuneri la noul coronavirus nu au fost suficienţi pentru a preveni o a doua infectare a organismului său, cauzată de o variantă uşor diferită a virusului.

Acelaşi specialist a precizat că deocamdată nu este foarte clar dacă astfel de cazuri sunt rare sau dacă există “mulţi alţi oameni care trec printr-o reinfectare după şase sau şapte luni”, scrie Agerpres.

 

1 COMMENT

 1. Imi aduc aminte intr o emisiune a.dvs., la inceputul pandemei, cu invitat dnul prof. Streinu, care sustinea ca nu se cunosc tulpini diferite ale virusului.Era vorba de specificitatea vaccinului, care, la noi in tara ar trebui sa fie in functie de tulpina/tulpinile care circula la noi.
  Sunt multe intrebari la care ar trebui sa raspunda cercetatorii, nu ar trebui aruncate in presa informatii dupa analiza a doar trei cazuri In medicina nu sunt concludente.
  De ex. ar trebui sa ne spuna daca vorba de reinfectare cu alta tulpina sau cu aceeasi.
  Daca nu cumva virusul ( se cunosc multe cazuri de negativare in timp f.indelungat) a ramas in stare latenta in organism si datorita unor probleme medicale (imunitate scazuta) se reactiveaza.
  Si mai ales daca simptomatologia dupa “reinfectare” e mai usoara sau nu.
  In acest sens, daca ne imunizam natural (infectare) sau prin vaccinare, ne putem reinfecta ?

Leave a Reply