În această perioadă nu ar trebui să existe pe piaţă lactate proaspete de oaie şi capră, însă unii mici producători şi unele centre de colectare pun căcăreze de oaie în lapte pentru a-i da mirosul specific şi a înşela consumatorii, susţine, vineri, Dorin Cojocaru, preşedintele Patronatului Laptelui din România, într-o conferinţă de profil.

“Trebuie să precizez, pentru consumatori, ca să nu fie înşelaţi, că oile şi caprele au lactaţie abia în primăvară. Astfel că nu ar trebui să existe pe piaţă lapte şi brânză proaspătă de oaie şi capră”, a spus Cojocaru.

Cu toate acestea, pieţele sunt pline de telemea proaspătă de oaie şi capră, care, deşi poate avea mirosul specific, nu are cum să fie produsă din lapte de la aceste animale, a avertizat el.

“Consumatorii să aibă grijă la miros, pentru că mirosul de lapte de oaie şi capră este unul fin, aparte, nu de bălegar sau de grajd. Am văzut în practica mea că sunt unii mici producători sau centre de colectare a laptelui care aruncă căcăreze de oaie în lapte ca să-i dea miros de oaie”, a susţinut reprezentantul patronatului.

El a adăugat că, în hipermarketuri şi în comerţul civilizat, această practică nu este posibilă, pentru că toată marfa este controlată de producători, comercianţi, ANPC şi direcţiile sanitar-veterinare, astfel încât să nu fie pusă în pericol sănătatea consumatorilor, scrie Agerpres.

 

2 COMMENTS

  1. Este 100% clar o campanie de denigrare a producatorilor mici, care incearca sa concureze cu industria chimica a “lactatelor”, pentru simplu motiv ca nu pot supravietui cu batjocura de evaluare pe care o fac procesatorii. Este cu atat mai mizerabil cu cat un politruc face asemenea lobby in favoarea celor mari. Daca prin absurd cineva ar pune cacareze in lapte ar avea afectata in primul rand culoarea, iar mirosul ar fi de rahat, nicidecum de “Coco Chanel”. Daca as fi producator l-as trage pe dobitocul ala la raspundere in mod legal, pentru bataia de joc !

    • Normal, avem o experienta uriasa in acest sens, de la gainile “stresate”, si pana la laptele cu cacareze, doar campanii de distrugere in masa a agriculturii, respectiv zootehniei romanesti. In cazul in care iti permiti sa spui ceva, apar sute care iti arunca imediat ca esti adept al teoriei conspiratiei. Aici la colonie functioneaza reteta, deci de ce sa o schimbi, vor continua astfel de campanii, romanul fiind prea prost pentru a raspunde sau protesta in fata unor asemenea aberatii. Las’ ca-s bune lactatele din praf de soia cu estrogen si amidon din porumb modificat genetic, alea-s cele mai bune. Oamenii vor sa fie mintiti….

Leave a Reply