In discursul ce a precedat anexarea ilegala a unor teritorii ale Ucrainei de catre Rusia dupa o invazie militara.

Vladimir Putin a sustinut un discurs cu puternice accente propagandistice anti-occidentale, plin de mistificari, elemente de manipulare specifice Uniunii Sovietice si falsuri grosolane din punct de vedere istoric.

Din mesajul de tip medieval, avem un singur lucru de inteles. Noua doctrina Putin inseamna razboi declarat Occidentului si continuarea invaziilor militare asupra unor state independente.

Este momentul de varf al incalcarii legislatiei internationale si debutul unei perioade extrem de complicate pe termen lung. Izolarea Rusiei va insemna si transformarea ei in cel mai mare pericol pentru pacea mondiala, cata vreme Putin este la putere.

Grafica : Financial Times
Rusia a declarat vineri patru provincii ucrainene (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie) ca fiind parte a teritoriului său, a anunţat într-un discurs preşedintele rus Vladimir Putin, care a semnat împreună cu liderii acelor provincii ”tratatele” de alipire a lor la Federaţia Rusă şi a cerut Ucrainei ”să înceteze imediat ostilităţile” şi să revină la masa tratativelor, relatează AFP, Reuters şi EFE.

”Ne vom apăra teritoriul prin toate mijloacele”, a promis liderul de la Kremlin, acuzând Occidentul că duce în ”război hibrid” împotriva Rusiei.

”Îndemnăm regimul de la Kiev să înceteze imediat atacurile, toate ostilităţile şi să revină la masa negocierilor”, a cerut Putin în discursul susţinut în faţa membrilor guvernului, ai parlamentului şi altor reprezentanţi ai statului rus.

El a subliniat că Rusia este pregătită să reia negocierile cu Ucraina, dar nu va discuta cu Kievul despre teritoriile de acum anexate, pretinzând că autorităţile ucrainene ”trebuie să respecte libera exprimare a voinţei populare” a locuitorilor celor patru provincii, o referire la aşa-zisele referendumuri prin care Rusia doreşte să-şi atribuie o bază legală a anexării lor, fără a ţine cont de dreptul internaţional.

Totuşi, Putin a asigurat că Rusia nu urmăreşte restabilirea Uniunii Sovietice. ”URSS a dispărut, trecutul nu mai poate fi adus înapoi. Şi Rusia nu are nevoie de asta în ziua de azi, nu aspirăm la acest lucru”, a promis Putin.

În schimb, el a acuzat Occidentul că doreşte să facă din Rusia o ”colonie”, după ce ”în 1991 Occidentul a sperat că Rusia nu va reuşi să depăşească acest impact (al dispariţiei URSS n.red) şi că ar fi urmat să se dezintegreze singură”.

”Occidentul este gata de orice pentru a prezerva sistemul neocolonial care îi permite să paraziteze şi, în realitate, să jefuiască lumea întreagă. Ei vor să ne vadă ca pe o colonie”, a remarcat Putin, care crede că ”colapsul hegemoniei occidentale” a devenit ireversibil.

Occidentul “nu poate trăi liniştit văzând că în lume există o ţară atât de mare şi de extinsă, cu toate aceste teritorii, bogăţii naturale, resurse, şi un popor care nu ştie să trăiască şi nu va trăi niciodată sub ordine străine”, a continuat el în discursul axat pe critici la adresa Occidentului, despre care a mai spus că urmăreşte să distrugă statele care nu sunt dispuse să-şi cedeze suveranitatea şi care nu sunt conduse de lideri dispuşi să fie ”vasalii” puterilor occidentale.

Imagine

”De aici provine agresivitatea lor împotriva statelor independente, a valorilor tradiţionale şi culturilor autohtone”, a observat Putin, după care a adresat membrilor auditoriului său întrebarea dacă doresc ”să li se ofere operaţii de schimbare de sex copiilor” lor, o practică despre care a sugerat că a devenit răspândită în Occident, scrie Agerpres.

Liderii celor 27 de state membre ale UE au ”respins” şi “condamnat” vineri “anexarea ilegală” de către Rusia a patru regiuni ucrainene (Doneţk, Lugansk /est/, Herson şi Zaporojie /sud/) într-o declaraţie, în care acuză Moscova că pune “în pericol securitatea mondială”, potrivit AFP şi Reuters.

“Nu recunoaştem şi nu vom recunoaşte niciodată ‘referendumurile’ ilegale pe care Rusia le-a organizat ca pretext pentru această nouă încălcare a independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi nici rezultatele falsificate şi ilegale. Nu vom recunoaşte niciodată această anexare ilegală”, se afirmă în declaraţia liderilor celor 27 de state membre ale blocului comunitar.

“Aceste decizii sunt nule şi neavenite. Crimeea, Herson, Zaporojie, Doneţk şi Lugansk sunt ale Ucrainei”, adaugă Cei 27.

“Lansăm un apel către toate statele şi organizaţiile internaţionale să respingă fără echivoc această anexare ilegală”, se menţionează în declaraţia dată publicităţii cu puţin timp înainte ca actele de anexare să fie semnate de preşedintele rus Vladimir Putin.

UE denunţă de asemenea subminarea deliberată a ordinii internaţionale şi punerea în pericol a securităţii globale, conform aceluiaşi text, în care se afirmă că UE va înăspri sancţiunile pentru a creşte presiunea asupra Moscovei.

“Ne vom consolida măsurile restrictive pentru contracararea acţiunilor ilegale ale Rusiei. Acestea vor spori şi mai mult presiunea asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului său de agresiune”, se mai spune în declaraţie.

Liderii UE reafirmă “dreptul Ucrainei de a se apăra împotriva agresiunii ruse pentru a redobândi controlul deplin asupra teritoriului său şi pentru a elibera teritoriile ocupate în interiorul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional”.

UE va continua să ofere Ucrainei “un sprijin economic, militar, social şi financiar solid atât timp cât va fi necesar”, insista Cei 27 în declaraţia lor.

Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că membrii Consiliului European au adoptat, vineri, o declaraţie comună prin care anexarea “ilegală” de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson este respinsă “ferm” şi condamnată.

“Astăzi, am adoptat, împreună cu ceilalţi membri ai Consiliului European, o Declaraţie comună în care respingem ferm şi condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson. Uniunea Europeană, inclusiv România, nu recunoaşte şi nu va recunoaşte niciodată referendumurile ilegale orchestrate de Rusia, prin încălcarea gravă a independenţei, a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Ucrainei”, a scris şeful statului, vineri, pe Twitter.

Există un șiretlic al referendumurilor false care creează o realitate alternativă despre conflict ce va avea câteva consecințe importante pentru americani, viitoarea poziție globală a SUA și cauza democrației, chiar dacă războiul poate părea multor americani ca o dispută îndepărtată care a fost creată de dușmanii străvechi de la marginea Europei, notează CNN.

În primul rând, în lumea fanteziei politice inventate de Putin, anexările transformă războiul dintr-o operațiune ofensivă într-una de autoapărare. Asta pentru că Moscova va defini acum aceste noi posesiuni ca parte a unui teritoriu mai mare al Rusiei, ceea ce a stârnit temeri escaladare a războiului, deoarece Putin a avertizat că ar putea folosi toate sistemele de arme (nume de cod pentru arme nucleare) pentru a apăra statul rus.

Această nouă dimensiune a conflictului poate însemna că sprijinul ferm al Occidentului pentru Ucraina, care a făcut progrese majore în est și sud în ultimele săptămâni, vine cu un risc mai mare, având în vedere că nu există niciun semn că forțele de la Kiev vor înceta lupta pentru restabilirea controlului în districtele anexate, folosind miliarde de dolari în armament și materiale americane.

Pe termen lung, anexările vor cristaliza motivul pentru care Statele Unite și aliații săi au fost atât de hotărâți în a ajuta efortul de război al Ucrainei.

Războiul amenință să consacre un precedent al unei națiuni mai mari și puternice care pur și simplu mărșăluiește într-o națiune mai mică și îi smulge teritoriul folosind un raționament fals. Acest scenariu nu este doar o amenințare la marginile Europei. Este unul care ar putea apărea în întreaga lume și poate fi replicat de alte regimuri autocratice.

Dacă va rămâne în vigoare, reprezintă o provocare fundamentală pentru statul de drept internațional. Și testează principiul occidental al lumii de după cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit căruia popoarele libere au dreptul de a-și alege propriile destine naționale și politice.

CNN mai scrie că natura evident ilegitimă a referendumurilor indică, de asemenea, adevăratul lor scop: crearea unei impresii de progres pentru rușii de acasă și, de asemenea, o justificare pentru mobilizarea a mii de rezerviști cărora acum li se poate spune că sunt trimiși în Ucraina pentru a apăra teritoriul rusesc.

Rusia a declarat vineri patru provincii ucrainene (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie) ca fiind parte a teritoriului său, a anunţat într-un discurs preşedintele rus Vladimir Putin, care a cerut Ucrainei „să înceteze imediat ostilităţile” şi să revină la masa tratativelor, relatează agenţiile internaţionale de presă.

„Ne vom apăra teritoriul prin toate mijloacele”, a promis liderul de la Kremlin, acuzând Occidentul că duce în „război hibrid” împotriva Rusiei.

„Îndemnăm regimul de la Kiev să înceteze imediat atacurile, toate ostilităţile şi să revină la masa negocierilor”, a cerut Putin în discursul susţinut în faţa membrilor guvernului, ai parlamentului şi altor reprezentanţi ai statului rus, scrie tvr.ro

Lideri proruşi din cele patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse după invazia începută pe 24 februarie urmează să semneze la Moscova tratatele de alipire a acestora la Federaţia Rusă, în urma unor aşa-zise referendumuri desfăşurate în acele provincii.

Trupele ruse controlează aproape integral provinciile Lugansk şi Herson şi circa 60% din Doneţk şi Zaporojie.

Ministerul Afacerilor Externe anunta oficial faptul ca România condamnă în termenii cei mai fermi semnarea așa-ziselor „acorduri de intrare în componența Federației Ruse” a unor regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a trupelor ruse, ca urmare a războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Aceste „acorduri” ilegale și ilegitime fac parte din seria de încercări ale Kremlinului de a-și justifica ocupația militară ilegală asupra unor teritorii aparținând altui stat suveran și reprezintă o escaladare iresponsabilă a actualei situații.

Aceste acțiuni nu pot produce niciun fel de efect din punct de vedere al dreptului internațional, iar România nu recunoaște validitatea acestora, în special în ceea ce privește operarea vreunei modificări în privința apartenenței teritoriale a regiunilor ucrainene vizate la Ucraina.

Ca și în cazul anexării ilegale a Crimeii și Sevastopolului, acțiunile Federației Ruse se bazează pe folosirea ilegală a forței și reprezintă încălcări grave ale celor mai importante principii și norme de drept internațional, consacrate, în special, prin prevederile Cartei ONU. Federația Rusă acționează contrar tuturor responsabilităților pe care ar trebui să le îndeplinească, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, care este garantul păcii și securității internaționale.

România reamintește faptul că nicio achiziție teritorială bazată pe încălcarea dreptului internațional nu poate fi recunoscută și reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea Ucrainei, precum și pentru integritatea teritorială a acestui stat în granițele sale recunoscute internațional.

Ucraina urmează să ceară în mod oficial o ”aderare accelerată la NATO”, anunţă vineri preşedintele Volodimir Zelenski, imediat după ce Rusia a anexat patru regiuni din Ucraina, relatează AFP..

”Adoptăm o măsură decisivă semnând candidatura Ucraineii în vederea unei aderări accelerate la NATO”, anunţă şeful statului ucrainean, într-o înregistrare video difuzată pe reţele de socializare.

Pe de altă parte, o mulţime de oameni s-a adunat în centrul Moscovei, înaintea unui concert care sărbătoreşte anexarea a patru regiuni din Ucraina – Zaporijjea, Herson, Doneţk şi Lugansk, ocupate de trupe ruse.

Viorel Patrichi: Italia dă jos femeile din pod. Ce-are Giorgia Meloni și n-are Giorgio Simion | ActiveNews

Giorgia Meloni, şefa aşteptată a viitorului guvern italian, a estimat vineri că anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene “nu are nicio valoare juridică sau politică” şi ar demonstra că Vladimir Putin “ameninţă” securitatea europeană, relatează France Presse.

“Declaraţia de anexare la Federaţia Rusă a patru regiuni ucrainene după referendumurile simulacre care au avut loc sub o ocupaţie militară violentă nu are nicio valoare juridică sau politică”, a spus ea într-un comunicat.

Vladimir “Putin îşi demonstrează încă o dată viziunea neoimperialistă a caracterului sovietic ce ameninţă securitatea întregului continent european”, a adăugat şefa partidului post-fascist Fratelli d’Italia (FdI), care a câştigat împreună cu aliaţii săi alegerile legislative de duminică.

“Această nouă încălcare din partea Rusiei a regulilor de coexistenţă între naţiuni confirmă necesitatea ca democraţiile occidentale să fie unite şi sudate”, a concluzionat dna Meloni.

Dna Meloni ar urma să-i succeadă în săptămânile următoare lui Mario Draghi care a acordat un sprijin puternic Ucrainei, inclusiv prin trimiterea de arme şi în sancţiunile împotriva Rusiei încă de la începutul războiului.

Deşi Giorgia Meloni este mai degrabă eurosceptică, ea a susţinut linia lui Draghi cu privire la Ucraina, în timp ce posibilii săi viitori aliaţi în guvern, liderul Ligii de extremă dreaptă Matteo Salvini şi fostul prim-ministru de dreapta Silvio Berlusconi, au de multă vreme legături strânse cu Moscova.

Imagine

Leave a Reply