Importanţa Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în calitate de garant al securităţii naţionale a crescut cu 11 puncte procentuale în decurs de un an în percepţia publică din 14 ţări europene şi nord-americane, potrivit unui studiu anual al German Marshall Fund (GMF), publicat joi, informează AFP.

Uniunea Europeană este de asemenea percepută ca fiind importantă pentru securitatea naţională a ţărilor de pe continent, potrivit acestui studiu intitulat “tendinţe transatlantice” şi desfăşurat în iulie în 14 ţări (Canada, Franţa, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Spania, SUA, Suedia, Turcia, Ţările de Jos), pe un eşantion de 1500 de persoane în fiecare ţară.

Astfel, 78% dintre persoanele intervievate sunt de părere că NATO este “foarte” sau “mai degrabă” importantă pentru securitatea ţării lor, comparativ cu 67% în 2021.

Ţările apropiate geografic de Rusia şi de Ucraina sunt cele care acordă NATO mai multă importanţă (91% în Polonia, 88% în România, 87% în Lituania), însă procente ridicate s-au înregistrat şi în ţări din Europa de Vest, precum Portugalia (90%), Ţările de Jos (81%) sau Germania (80%).

“Povestea despre o Europă divizată între Est şi Vest nu prea pare să ţină, aceste cifre arată că lucrurile sunt mult mai complicate decât atât”, comentează directorul-adjunct al oficiului de la Paris al GMF, Martin Quencez.

Turcia se situează pe ultimul loc, cu 21% dintre respondenţi care consideră NATO “foarte importantă” pentru securitatea lor şi cu 44% care cred că alianţa nord-atlantică este “mai degrabă importantă”.

În ceea ce priveşte continentul european, o medie de 81% dintre cei intervievaţi din ţări ale UE consideră că Uniunea Europeană este de asemenea importantă pentru securitatea lor naţională, cu procente de 94% în Portugalia, 82% în Spania, 75% în Italia şi 73% în Franţa.

De notat că ţări care nu sunt membre ale UE, precum Regatul Unit (67%) şi Turcia (58%), descriu de asemenea UE drept un actor important pentru securitatea lor.

Deşi SUA sunt în continuare percepute drept puterea cea mai influentă din lume de 64% dintre persoanele intervievate în cele 14 ţări, această influenţă va urma să scadă drastic, în opinia lor. Doar 37% dintre ei consideră că SUA vor fi principalul actor mondial în următorii 5 ani, în timp ce 25% cred că titlul de cea mai influentă putere îi va reveni Chinei. Totodată, 15% sunt de părere că Uniunea Europeană va deveni principalul actor mondial, iar 10% văd Rusia în această postură.

De asemenea, Germania (75%), Franţa (65%) şi Regatul Unit (55%) sunt considerate ţările cele mai influente în Europa, scrie Agerpres.

Politica externă a preşedintelui american Joe Biden este mai bine percepută în Europa decât în propria sa ţară, în special datorită eforturilor sale pentru a rezista împotriva invaziei ruse a Ucrainei, potrivit unui sondaj transatlantic publicat joi, notează AFP.

Potrivit acestui sondaj din 14 ţări, realizat de German Marshall Fund of the United States, un centru de cercetare cu sediul la Washington, gradul de aprobare a politicii externe a preşedintelui Biden se situează la un nivel mai ridicat în Europa decât în Statele Unite în toate ţările chestionate, cu excepţia Italiei şi Turciei.

Astfel, în Polonia, unde popularitatea sa este cea mai ridicată, 74% dintre persoanele chestionate au declarat că aprobă total sau parţial politica externă a preşedintelui american, faţă de 13% spunând că dezaprobă. Polonia este unul dintre cei mai puternici susţinători ai Ucrainei în rândul UE.

Rata de aprobare depăşeşte 60% în Lituania, România, Portugalia, Suedia şi Germania. În Franţa, aproximativ 49% dintre cei chestionaţi au spus că aprobă politica sa externă, în timp ce 40% au declarat contrariul.

În Statele Unite, 47% au declarat că sprijină politica externă a lui Joe Biden.

Potrivit acestui sondaj transatlantic, 64% au considerat Statele Unite ca fiind cea mai influentă ţară din lume, în uşoară creştere faţă de anul trecut.

Uniunea Europeană se află pe locul doi, înaintea Chinei, potrivit sondajului.

Leave a Reply