Nouă șansă la viață, după un diagnostic grav
La 50 de ani, Adrian simte că s-a născut a doua oară, după ce a fost tratat cu succes de o boală gravă, care provocase și complicații. Bărbatul nu știa că are o problemă cardiacă gravă, a aflat diagnosticul absolut întâmplător. Când a început să se simtă foarte obosit, a dat vina inițial pe stresul de la locul de muncă și a crezut că are nevoie doar de odihnă. Apoi, i s-a umflat piciorul stâng și atunci a decis să meargă la medic.
Așa a aflat că suferea de o afecțiune gravă – insuficiență tricuspidiană – care îi punea viața în pericol, și singura opțiune de tratament pentru el era o intervenție de chirurgia inimii. Printr-o recomandare, Adrian a ajuns la Dr. Elena Nechifor, medic primar chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR, care i-a spus că boala este deja într-un stadiu avansat și că operația nu poate fi amânată.
În insuficiența tricuspidiană, valva care face legătura între atriul drept și ventriculul drept nu se mai închide corespunzător, iar o parte din sângele din ventriculul drept, în loc să ajungă în artera pulmonară și apoi la plămâni, se întoarce înapoi în atriul drept. Așa se explică manifestările clinice ale afecțiunii: picioare umflate, oboseală, acumulare de lichid în abdomen sau în plămâni. În timp, ventriculul drept se lărgește și se instalează insuficiența cardiacă.
În cazul lui Adrian, operația de plastie a valvei tricuspide a fost una extrem de complexă și a inclus mai multe etape, care s-au finalizat cu succes. Deși totul părea că evoluează bine, la trei săptămâni după operație, bărbatul a suferit complicații, fiind diagnosticat cu tamponadă cardiacă și pleurezie. Tamponada cardiacă este o complicație a pericarditei și reprezintă o urgență cardiovasculară cu potențial fatal. Din cauza acumulării de lichid în pericard, care comprimă inima și nu o mai lasă să funcționeze normal, bărbatul a avut nevoie de drenaj pericardic și pleural în regim de urgență. Din fericire, tratamentul administrat prompt la Spitalul Clinic SANADOR l-a salvat.
„A fost o chestie de câteva minute, dacă mai întârziam puțin, nu știu ce s-ar fi întâmplat. Doamna Dr. Elena Nechifor a fost incredibilă. A reușit să mobilizeze pe toată lumea și să mă salveze. Echipa medicală a fost super. Nota 100 din toate punctele de vedere!”, declară mulțumit pacientul. În prezent, bărbatul se simte bine, urmează recomandările medicale cu strictețe și chiar și-a reluat o parte din activitățile obișnuite. P
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni cardiovasculare au acces la metode moderne de tratament chirurgical, individualizate în funcție de specificul fiecărui caz în parte. Intervențiile de chirurgie cardiovasculară sunt efectuate într-un bloc operator complet digitalizat, dotat cu aparatură ultraperformantă, de medici foarte bine pregătiți și cu o vastă experiență. Îngrijirea postoperatorie a pacienților este asigurată în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă pentru Chirurgia Cardiovasculară, acreditată ca secție ATI de categoria I, nivelul maxim de competență.