Celebrul economist Roubini a explicat, într-un interviu pentru Antena 3 cum va fi afectată economia globală de noul val de dictaturi apărut în ultima perioadă. Interviul a fost realizat la Black Sea and Balkans Security Forum, organizat de New Strategy Center.

Există un nou val de dictaturi: Rusia, China, Iran și Coreea de Nord care atacă lumea occidentală și civilizația Occidentului. Pe ce ar trebui să ne concentrăm în legătură cu aceste atacuri care vin din partea unor dictaturi?

”În mod clar, aceste patru puteri revizioniste provoacă securitatea economică, monetară și financiară și sistemul politic, geopolitic, pe care SUA, Europa și aliații lor l-au creat după cel de-al Doilea Război Mondial.

Cred că soluția pentru ca democrația și capitalismul democrat să câștige în cele din urmă este să ne reformăm economiile și sistemul politic pentru a le face și mai democrate.

Trebuie să investim în oamenii noștri, în economiile noastre pentru ca tehnologiile noastre, dinamismul, inovațiile să fie mai bune decât în celelalte țări, deci putem câștiga această competiție cu rivalii noștri dacă vom fi uniți, dacă vom da dovadă de coeziune și dacă vom investi în viitorul nostru”, a mărturisit Nouriel Roubini.

De asemenea, acesta a spus cum vede această creștere a industriei apărării în economia mondială.

”Asta înseamnă că guvernele cheltuiesc mai mult din PIB pe apărare.

SUA cheltuiește mai mult, Rusia, Ucraina, Israelul, Orientul Mijlociu, China, Japonia, Coreea…

Toată lumea cheltuiește mai mult din PIB pentru apărare. Acest proces se manifestă gradual deocamdată, în sensul în care sunt deficituri bugetare, dar ele pot fi susținute de piață cu o ușoară creștere a dobânzilor, dar eu aș spune că aceste deficituri bugetare structurale reprezintă o problemă de care va trebui să ne ocupăm în timp, altfel va însemna că ele vor deveni mai puțin sustenabile și vor apărea probleme chiar și în economiile mari”, a mai explicat Nouriel Roubini.

#Roubini
#interviu
#Antena3CNN

Leave a Reply