NSA

Agenţia americană pentru Securitatea Naţională (NSA) a primit mandat judiciar, în anul 2010, pentru interceptarea comunicaţiilor a 193 de state şi organizaţii internaţionale, inclusiv ale României, conform unor documente secrete obţinute de cotidianul The Washington Post.

Instanţa de supraveghere a serviciilor de informaţii (FISC) a oferit în anul 2010 un mandat judiciar care permite Agenţiei pentru Securitatea Naţională să intercepteze orice tip de comunicaţii de interes pentru Statele Unite.

Practic, instanţa federală specială a oferit mandat pentru interceptarea, în caz de nevoie, a comunicaţiilor tuturor statelor membre ONU, cu excepţia Marii Britanii, Canadei, Australiei şi Noii Zeelande (cu care SUA au relaţii privilegiate), precum şi ale unor entităţi precum Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Organizaţia Internaţională pentru Energie Atomică.

Washington Post a prezentat copia unui document oficial cu caracter secret, funizată de fostul consultant NSA Edward Snowden, refugiat în Rusia.

Mandatul oferit de FISC nu arată că NSA a interceptat neapărat comunicaţii din toate aceste ţări şi entităţi, dar, în caz de necesitate, Agenţia americană poate efectua interceptări în mod legal.

“Aceste documente relevă atât scopul potenţial al activităţilor de spionaj, cât şi rolul modest pe care instanţele îl au în materie de supraveghere”, acuză Jameel Jaffer, un reprezentant al organizaţiei American Civil Liberties Union.

Agenţia pentru Securitatea Naţională nu a avut o reacţie oficială, dar oficiali NSA au explicat că există totuşi numeroase instrumente de verificare a activităţilor de spionaj, care trebuie să primească autorizarea direct de la preşedintele Statelor Unite.

25 COMMENTS

 1. Domnule radu tudor – domnul profesor voiculescu va ajunge la inchisoare? kovesi propusa de ponta il va infunda pe domnul voiculescu – iar antena 3 il lauda pe ponta – nu e bizar?

  • Ce surpriza! Probabil face parte din aia cu statul de drept si garantul justiei independente, democratie neamule, de ce numai sri, acul de cravata a lui bercea si alte artizanale, hai cu nsa ul !

 2. Exista popor mai spionat ca al nostru?Sincer, mai lipseste sa ne controleze in….gura.Apropo,pe anchetat nu l-au interceptat in timp ce lua mita pt a influenta JUSTITIA LIBERA a lui frate-su,de acolo or fi stiind ca la noi functioneaza toate ca unse?

 3. Da, sper ca acum devine mai clar si pentru altii ca america este bine informata, nu asa cum se zicea de catre unii ca “presa si propaganda basista” le-ar crea o falsa imagine.

  • Ăștia sunt aliați DOAR cînd este vb. de interesele lor directe.
   Dacă e vb .să-ți apere și ție drepturile ca aliat ce ești cu ei, o dau cotită, …cu chestia aia -Noi nu ne băgăm în treburile interne, bla, bla, bla, etc…
   Mi-e silă de acești așa ziși aliați care în fapt produc numai rele și le pasă doar de ei.

   • Și ca să facem o comparație, sunt aliați cu noi, cam tot la fel cum sunt UDMR-iștii cu guvernele care sunt la un moment dat la putere.

 4. CINE si CE nu este spionat sau urmarit in ziua de astazi ? De ce ? Pentru ca suntem “liberi” si traim in mod “democratic”. Cei care conduc fac TOTUL pentru bunastarea popoarelor, pentru un trai in deplina “armonie”. Ei, trag si ei (conducatorii) un pic cu urechea la ce fac sau vorbesc “supusii” de pe spinarea carora aduna averi inimaginabile.

 5. da, se stie de peste 5 (cinci) ani, cu subiect, predicat si probe…. mai grav autoritatle romane care ar fi avut un cuvint de spus, au tacut adinc, mai mult, au impus norme si reglementari care au favorizat aceasta activitate de supraveghere informativa.
  nu puteti domnule tudor, sa imi spuneti ca cei ce au trecut pe la colegiul national de aparare nu au stiut asta….sa fim seriosi….

 6. am citit ca tanti Merkel iar i-a prins pe aericani cu spionul la ea in incinta si, botoasa, cere explicatii…hihi…ce ma bucur…

 7. Si eu care afirm cam de multisor ca:serviciile noastre mai sunt romanesti-doar cu numele !!Apropo de servicii(int. / ext.):numai cand votul va fi obligatoriu,numai atunci romanii vor avea presedinte(acum e doar “presh”) si aceste “servicii” devin ineficiente…..Da,vezi Doamne-se incalca drepturile omului facand vot obligatoriu(acest lucru convenind de minune celor care manevreaza votul!!)

  • Aveti dreptate. Votul obligatoriu ne-ar arata cati suntem si poate am alege cam ce vrem noi si nu ce vrea wasingtonul sau bruxelles-ul. Cu informatiile culese aici cum n-a vazut america ce cacat mare este basescu si ca noi l-am demis chiar pe bune. Dar america vede interesele ei cum a facut si in ’45 cand ne-a vandut rusilor. IMI ESTE SILA DE UN ASTFEL DE ALIAT.

 8. Radu Tudor pai guvernul USA reprezentat de catre NSA nu sint prietenii tai?! Aoleu securism ceausist la nivel planetar provenit chiar din inima democratiei, USA?! USA – uniunea sovietelor americane

 9. Vai ce noutate. Noroc ca stau pe scaun ca altfel cadeam pe spate.
  Pai ce facem d-le Tudor dvs un filoamerican declarat postati asemenea informatie ? Din punctul meu de vedere nimic nou sub Soare, doar o recunoastere oficiala, daca mai era nevoie, persoanele avizate cunosteau acest fapt nerecunoscut de “prietenii” nostri strategici.
  Poate a venit vremea unor clarificari din partea unor factori de raspundere din Romania. Daca nu, nu.

 10. Ce n-au inteles potentatii zilei de azi, in principal cei politici. Odata ca s-au vandut f.f. ieftin unchiului sam,tuturor, iar in acest caz nu exista respect (reciproc). Cel mai important lucru pe care nu l-au inteles lingaii zilei de azi, este faptul ca-n asta lume nu exista prieteni, “aliati strategici”, ci numai parteneri de moment, iar cine a spus “prin noi insine” a fost si ramane un mare vizionar. Un singur lucru nu a putut anticipa, apetitul actualilor pentru duplicitate, tradare si lucruri facute fara pic de sira a spinarii.

Leave a Reply