Atat de adevarat !

Șeful Unității pentru România în cadrul DG Regio al CE, Carsten Rasmussen, și-a exprimat sprijinul, declarându-se optimist privind o accelerare a absorbției fondurilor europene și o mai bună gestionare a acestora de către Guvern prin întărirea cooperării cu autoritățile locale și regionale, dar a arătat că, din punct de vedere al cifrelor, România are, pentru moment, “un lung șir de zero-uri”.

Carsten Rasmussen a participat luni la Cluj-Napoca la “Zilele Regio”, eveniment organizat de Agenția Națională de Dezvoltare Nord-Vest. Pe parcursul a trei zile, o largă delegație a Parlamentului European va vizita, alături de membri ai Comisiei Europene și autorități locale, proiecte realizate în Transilvania din fonduri europene.

‘Ei vin să ne judece și să învețe de la noi. Vorbesc la plural pentru că, dacă România are succes, Comisia are succes. Dacă dvs. eșuați, și noi eșuăm. (…) Credem că lucrurile stau bine, dar cifrele pe care le avem, de fapt, sunt un lung șir de 0. (…) Aceste date, de fapt, arată cum se descurcă managementul. S-au făcut câteva plăți, dar trebuie să avem grijă. Ceea ce contează acum este să vedem câte proiecte puteți să semnați, cam 8 la sută la nivel național. 8 la sută este mult prea puțin. Trebuie să vă aflați altundeva. Avem o țintă de 958 de milioane de euro de cheltuit, iar acum proiectele variază cam la 500 de milioane de euro. Provocarea este să semnați mai multe proiecte. Există speranță să se întâmple așa, dar va fi destul de dificil să atingem acele ținte pe care le dorim‘, a declarat Carsten Rasmussen.

Acesta a mai spus, în discursul său, că nu sunt multe lucruri de arătat Parlamentului European, dar s-a declarat încrezător în șansele de reușită ale României de a depăși acest moment dificil. Rassmusen a menționat și câteva dintre problemele pe care le consideră responsabile pentru crearea acestui blocaj al României în a accelera absorbția fondurilor europene.

‘Nu am mai văzut o țară cu atâtea talente, cu atâția tehnicieni buni și în final să aibă așa rezultat prost. În această toamnă vom reuși, vom face mai multe proiecte, vom avea mai multe proiecte semnate, vom trece în faza de implementare și vom fi mai optimiști în viitor. Trebuie să mai lucrăm la sistemul de implementare. Avem multe reguli care nu se potrivesc. Asta numim noi ‘gold plating’, adică o împopoțonare. Se cere simplificarea sistemului. Regulile puse de Parlament, de Consiliu, de Comisie câteodată nu sunt ușor de urmat, dar nu se compară cu ceea ce face Guvernul din România. Nu doar unul, ci guvernele succesive. Fiecare a adăugat câte ceva. Unele lucruri ar trebui abrogate pentru că nu sunt necesare. Asta înseamnă, de fapt, cooperare între guverne și autorități locale și regionale. Sper ca, în final, să lăsăm oamenii să lucreze, să avem încredere unii în alții’, a spus Carsten Rassmusen.

După ce a explicat celor prezenți că regulile de gestionare a fondurilor europene, uneori prea stufoase, sunt impuse pentru ca România să nu repete greșeli pe care statele vestice le-au făcut deja în trecut, șeful Unității pentru România în cadrul DG Regio al CE a transmis și un mesaj optimist, spunând că este necesar ca oamenii să aibă încredere unii în alții pentru ca proiectele să se poată derula.

‘Trebuie să ne asumăm și noi vina noastră, am făcut foarte multe reguli în sistem, am supralegiferat toate lucrurile. De ce? Pentru că toată lumea ne spune că nu ne putem permite să facem greșeli la nivelul CE. Din păcate, acest lucru duce la frică, oamenilor le este frică să profite de aceste oportunități care sunt acolo. Preferă să facă lucruri simple, decât să se complice cu astfel de lucruri complexe. Este un sistem care așa s-a transformat, nimeni nu a dorit să fie așa. Dar suntem aici (n. red. — la Cluj) și vedem ce pot să facă comunitățile.(…) Nu trebuie să continuăm să credem că dacă îi dăm cuiva bani o să încerce să îi fure și să fugă cu ei. Da, se va întâmpla câteodată, da, trebuie să ne asumăm niște riscuri’, a spus Rassmusen.

La dezbaterea de luni, organizată la Centrul de Cultură Urbană Casino, din Parcul Central din Cluj-Napoca, imobil restaurat cu fonduri europene, au mai participat directorul general al ADNRV, Marcel Boloș, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, șeful Comisiei REGI a Parlamentului European, Lambert von Nistelrooij, precum și alți membri ai Comisiei sau ai autorităților locale din Transilvania, scrie Agerpres.

 

4 COMMENTS

  1. Oamenii de valoare nu sunt promovati,mor in anonimat sau pleaca…Rolul TVR acesta ar fi sa-i promoveze,sa-i propuna la ore de maxima audienta,de ex de la ora 21…Rolul TVR nu este acela de a fi trompeta partidului,unicului lider aflat la putere,exista destule alte entitati media private care o fac dar acolo e vorba de audiente,din asta traiesc.

    • Un om inteligent pleaca pentru ca in tara asta un om inteligent ajunge un ratat ca mine: cariera pulbere, joburi in aer si firme de golani. Sunt terorizat si in prezent prin familie si in familie pentru ca am incercat sa-mi apar repturile si sa protestez impotriva unei societati de psihopati si de cretini care nu stiu decat sa maraie. Atata: fiere si maraiala.

  2. Normal daca sunt promovate doar pilele si nepotismul. Nu le ajunge ca au devenit ei ministri si parlamentari, primari si consilieri judeteni !

    Toate agentiile, toate consiliile de administratie, toate AGA, directori si directorasi, pana si scolilele si spitalele au aceeasi soarta, daca nu esti al cuiva nu primesti functia ! Si e la fel si in esaloanele 2-3 unde unul munceste si doi-trei stau degeaba pe pile.

Leave a Reply