Premierul Sorin Grindeanu a făcut un anunț îngrijorător în direct la Antena 3, la emisiunea lui Radu Tudor. Titularul de la palatul Victoria a făcut praf Guvernul tehnocrat al lui Dacian Cioloș și a anunțat cifre catastrofale pentru 2016, anunțate de Eurostat. Deficit de peste 3% în 2016, scrie stiripesurse.ro.
Grindeanu a dat de pământ cu oamenii lui Cioloș, declarațiile fiind fără precedent. “Nu au făcut nimic oamenii ăștia. Deficitul pe 2016 este de peste 3%. Acesta este rezultatul unei guvernări în care nu s-a făcut nimic. E absolut inadmisibil. Trebuie să ne gândim de 5 ori înainte să luăm o măsură”, a spus Grindeanu la Antena 3.
Și asta nu e tot. Grindeanu a vorbit și despre primele trei luni de guvernare PSD-ALDE. “Următoarele trei luni sunt extrem de importante pentru întărire și pentru consolidarea guvernării. Sunt măsuri pe care le-am luat și poate comunicarea nu a fost cea mai fericită. S-au crescut pensii, s-au micșorat taxe. Martie a fost o lună extraordinară. Aproape un milion de oameni și-au primit la timp subvențiile.
Se vorbea despre deficit peste tot, dar noi avem excedent bugetar de 0,2%. Veniturile totale la bugetul de stat sunt cu 4 miliarde de lei peste trimestrul I din 2016. Avem excedent de 1,5 miliarde. Colectarea TVA a crescut cu 2,5 față de 2016. În martie a crescut cu 9%. Avem peste 60 de mii de locuri de muncă create în aceste trei luni. Suntem la un minim istoric în privința șomajului din ultimii 20 de ani”, a spus Grindeanu.
Premierul a anunțat unul dintre cele mai mari obiective ale sale. “Transporturile sunt marele eșec al tuturor guvernelor de până acum. Carioci, studii de fezabilitate foarte frumoase, proiecte, dar nu s-au făcut decât bucăți, părți, niciodată ceva cap coadă. Aici sunt lilieci, dincolo sunt specii de broaște. Tot timpul se găsesc scuze și mereu nu se face nimic. 90 de km este ținta pentru anul acesta cu totul.
Nu vreau să pun presiune, dar voi merge la toate șantierele din țară și voi monitoriza toate lucrările. În Moldova, facem multe drumuri rapide. Pentru Pitești-Sibiu se va face licitație în 2017. Eu monitorizez toți miniștri și nu sunt singurul. Și președintele Liviu Dragnea monitorizează. Sunt lucruri normale. Monitorizez fiecare membru. Remanierile se fac, nu discutăm și nu le facem la TV. Analizăm, tragem linie, discutăm cu președintele Dragnea. Trag o concluzie eu ca premier, prezint concluzia pe care o am la partid.
Sunt mulțumit de mare parte din miniștri. Au făcut ce trebuiau să facă în primele trei luni. Eu mă întâlnesc cu 2-3 dintre ei în fiecare zi. Eu prezint punctul de vedere ca și căpitan de echipă coaliției de guvernare. Eu vorbesc cu Liviu Dragnea de foarte multe ori pe zi contrar a ce se spune din interior și exterior. Ne înțelegem rolul fiecare dintre noi și ne dorim un singur lucru ca tot ceea ce am spus și ne-am angajat să facem.
E normal să creeze discuții această nouă abordare a impozitului pe gospodărie. Nu inventăm noi însă apa caldă. Am cerut ministrului de Finanțe să iasă și să explice ceea ce vrem să facem. Această comunicare să fie structurată, simplă, iar cetățenii să înțeleagă ce ne dorim”, a încheiat Grindeanu.
Un număr de patru state membre ale Uniunii Europene, printre care și România, au avut un deficit guvernamental (calculat pe baza metodologiei ESA, sistemul conturilor europene – n.r.) egal sau mai mare de 3% din PIB, potrivit unei estimări preliminare publicate luni de Eurostat.
În schimb, la finele lui 2016, România se situa în rândul statelor membre UE cu cel mai mic nivel al datoriei guvernamentale raportată la Produsul Intern Brut (37,6%), un nivel mai mic fiind înregistrat doar în Estonia (9,5% din PIB), Luxemburg (20% din PIB), Bulgaria (29,5% din PIB) și Cehia (37,2% din PIB). La nivelul UE un număr de 16 state membre aveau în 2016 un nivel al datoriei guvernamentale mai mare de 60% din PIB.
Potrivit Eurostat, în 2016 deficitul guvernamental și datoria, atât în zona euro cât și în UE 28, a scăzut comparativ cu 2015. În zona euro, deficitul guvernamental a scăzut de la 2,1% din PIB în 2015 până la 1,5% din PIB în 2016, în timp ce în UE a scăzut de la 2,4% până la 1,7%. În ceea ce privește datoria guvernamentală, în zona euro a scăzut de la 90,3% din PIB la finele lui 2015 până la 89,2% la finele lui 2016, în timp ce în UE a scăzut de la 84,9% până la 83,5%.
Eurostat subliniază că nu a făcut modificări la datele raportate de statele membre.
Datele Eurostat diferă față de cifrele prezentate în execuția bugetului general consolidat pe 2016, potrivit căreia anul trecut s-a încheiat cu un deficit de 18,3 miliarde de lei, respectiv 2,41% din PIB, în creștere cu aproape un punct procentual față de soldul negativ de 1,47% din PIB înregistrat în 2015.
La începutul acestui an, Comisia Europeană a estimat că în 2016 deficitul bugetar în termeni ESA ar urma să crească până la 3% din PIB, limita prevăzută în Tratatul de la Maastricht. Bugetul de stat pentru anul trecut a fost construit pe un deficit de 2,95% din PIB.
Cât privește estimările pentru acest an, potrivit previziunilor economice de iarnă publicate la jumătatea lunii februarie de Executivul comunitar, în România deficitul public ar urma să ajungă la 3,6% din PIB în 2017, față de 3,2% cât estima în toamnă.
La începutul acestei luni, ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, a afirmat că ministerul pe care îl conduce va face un program convingător pe care îl va trimite Comisiei Europene până pe 25 aprilie, prin care va explica faptul că România se va încadra în deficitul bugetar de 3% din PIB.
Mă uitam la discursul simplu și onest a lui Dragulescu, Ponor și Iordache si-l comparam cu limbarita lui Ponta, Dragnea sau a imbuibatului de Tariceanu. După ce l-am auzit pe lacheul din fruntea guvernului Cum da din gura din ce în ce mai priceput mi s-a făcut și mai scaba.
Dnule Radu Tudor, emisiunea Danei Grecu inregistrata nu poate fi vizionata de vreo saptamana. Alte emisiuni pot fi vazute. Cine o saboteaza pe DG?
În orice caz apreciez faptul ca scârbele care ne conduc împreună cu A3 nu au încercat sa se agațe de imaginea gimnastilor romani. Un pic de decenta mai aveți în suflet. Chiar apreciez.
Scarba esti tu, ca ai creierul intortocheat de atata ura si faci asemenea asocieri. Una-i una alta-i alta.
De ce trebuie sa respectăm deficitul de 3%la sută de ce…țările aa dezvolta prin deficit..si de ce trebuie si suntem obligații sa i imprumutam bani scumpi de pe pietele europene..de ce nu putem împrumuta bani din china sau de la monarhiile din golf pentru investitii..de ce nu putem oferii (cum a încercat Romania si imediat a sărit Bruxellesul de fund in sus)sa oferim ajutor Cec Bank pentru a sprijin ii creditarea firmelor mici si mijlocii.. cica s-ar fi interpretat ca ajutor se stat si nu ai voi sa protejeze capitalul autohton fie el de stat sau privat..
Pentru ca acele tari chiar se dezvolta pe deficit nu ca noi. Noi am avut perioade cu deficit de 10% ti se pare ca ne-am dezvoltat?
Pentru că nu putem accepta sfaturi de la un om care nu știe să scrie corect.
Am autocorectul activat pe telfon si modifica din cuvinte,chiar parti din propozitii..ai dreptate..dar asta nu invalideaza ce am zis..oricum trebuia sa verific de doua ori la recitirea textului…greseli gramaticale nu sunt..sunt greseli de redactarea datorită touchului sensibil si autocorectului..
Nu am auzit de autocorect care să facă greșeli în locul tău. Textul nu este corectat încă.oferi și nu oferii.
Autocorectul scrie cuvântul sau partea de cuvant pe care bănuiește ca as vrea sa o scriu si modifica ,de multe ori s-a intamplat..(ai dreptate,tre sa ma uit mai atent 🙂 )oricum e si touchul sensibil dar da aveti dreptate trebuie sa fiu putin mai atent mai ales cand scriu pe telefon..
Autocorectul ar face bine daca ar corecta sa zicem ce nu am vazut eu sau unde am gresit dar ,nu ey criu un cuvant si la final apare alt cuvant alte litete..sau chiar alte parti din propozitii.
Întâmplător , Ministrul Sănătății în funcție este doctor , medic de profesie , chiar profesor doctor . Cu toate astea nu e doctorul tău , sau al meu sau al nimănui din țara asta . Vaccinarea este o procedură medicală non chirurgicală dar totuși implică niște riscuri destul de mari , de aceea , copilul trebuie evaluat de un specialist ca să determine dacă copilul poate fi sau nu vaccinat pentru a se lua conștient această decizie cu riscuri cât mai mici , deasemenea și vaccinul ar trebui verificat înainte.Dar chiar dacă medicul specialist își dă acordul pentru vaccinare , decizia trebuie să fie a ta sau dacă pate gândi pentru el atunci a copilului . Medicina aplicată cu forța sau constrânsă în a fi aplicată de către stat nu se mai numește medicină.Medicul tău e sfătuitorul tău , el îți poate da niște indicații și ai dreptul european să refuzi să-l asculți.Numi dacă ai capul crăpat și nu ești tu în stare să-ți dai acordul pentru operație și tratament , abia atunci e decizia medicului
Riscurile aprovizionării de urgență a vaccinurilor .
Ministrul Sănătății a comandat de peste mări și țări ,o cantitate uriașă de vaccin
Asta înseamnă că procedura de verificare și transportare a vaccinului e accelerată . Asta înseamnă că vaccinurile sunt luate cu pumnul , la grămadă , nu se mai poate separa vaccinul cu termen bun de valabilitate cu termenul rău de vallabilitate.Adică din 10000 de vaccinuri , ajunge ca un singur vaccin să ajungă la copilul tău și fie să moară fie să sufere groaznic de la vaccin.Mai înseamnă că modul de transport și condițiile de transport a vaccinului sunt mult accelerate.Pentru ca laptele din Elveția să ajungă în România zicem , există un timp anume de primir a mărfii.Dacă procedurile de transport sunt accelerate , în loc de lkapte , va ajunge unt elvețian.Asta înseamnă că și dacă cele 10000 de vaccinuri sunt toate bune , orice modificare a transportării vaccinului , schimbă compoziția chimică a vaccinului ceea ce îți poate ucide copilul
Am urmarit aseara partea cu infrastructura si ma intreb: dupa episodul autostrazii daramate, de ce insistam cu tampenia asta, ca executantul sa-si proiecteze singur drumul pe care-l construieste? Apoi, la drumul Craiova-Pitesti,doua benzi cu regim 130 km/h fara banda de urgenta: ce se intampla daca ramai defect? Si cand ii prindeti prin studio pe cei de la drumuri, sa-i intrebati de ce firmele care se ocupa de marcajele rutiere se autoverifica vizavi de calitate si nu le verifica cei de la drumuri?
Ce are de spus ,,guvernul meu” ?! Poate maurul si-a facut datoria !
Pana sa dea de pamant cu oamenii lui Ciolos, Premierul sa aiba grija ca totul este inca subtire si se poate rupe oricand echilibrul. N-a scos o vorba de blocajele care se manifesta in diverse domenii, a trebut doar tangential peste acestea.
Vă închipuiţi ce gândire haotică au guvernanţii/ca şi continuitate pentru următorii ani? Madam Vasilescu mereu spune ”DACĂ VREŢI” e din america…germania…şi de oriunde dar nu din capul românului isteţ şi constructiv! Ce să vrem? Cum să vrem dacă nu face decât vocaliză orală şi practica e distructivă? Citez:”’ Grindeanu, despre impozitul pe gospodărie: ”Nu inventăm apa caldă””
Nu inventează apa caldă dar după ani de vândut şi siluit conaţionalii menţinându-i la piciorul broaştei din toate punctele de verede, acum îi obligă să-şi vândă proprietatea pentru a-şi achita dările la stat, asigurându-le escrocilor chiulangii veniturile! Cum şi de unde să plătească dările omul de rând dacă nu le asiguri(pensionarii şi cei cu venitul minim din agricultură 400-600 lei) nici venitul mediu garantat în baza coşului zilnic şi lunar? Legea asta cu impozitul pe gospodărie e strict în avantajul ‘escrocilor’ care se dau investitori, cei care locuiesc în viloaiele împânzite în toată ţara, imaginea cazematelor protectoare însingurării şi furăciunilor: au construit blocuri şi viloaie, le trebuia o lege care să-i ‘apere’ de datoriile vechi şi noi la stat! Cum să scape ei? O lege!
Şi în legătură cu angajaţii la stat şi privat: i-a băgat pe toţi în bugetul statului pe ascuns pentru a merge pe aceeaşi mână? Ce treabă are bugetul statului cu bugetul privatului? Fiecare are drumul şi riscul lui! Sau consumatorul este obligat prin lege să menţină privatul în stare de funcţionare că aşa vrea bugetarul în funcţie de decizie în guvern ca până acum? Sunteţi prea mulţi privatizaţi cu mâinile în bugetul statului şi nu vă mai merg afacerile! Nu v-aţi săturat de furat cetăţeanul şi patria de vă faceţi legi cu mâinile în bugetul statului doar in favoarea voastră?
domne, inteleg ca ce e cu bold in text si fara ghilimele e comentariul tau. Pai vb despre tine la persoana a treia? wtf?!… :))
de acord ca aia dinainte au fost mai praf ca astia. da nici astia nu-s cine stie ce, reiau: Ordonanta 13, Raportul lui Todirel, Legea salarizarii care lasa un an fara impozit colectat la buget tara. dar da, aia dinainte erau mai praf
Grindeanu a prins un tupeu nesimtit! A invatat bine lectia de la dracnea. In curand vom auzi scuzele nerealizarilor, dand vina pt a cata oara? Pe vechea mostenire!
Hmm, pai daca aia fara sa creasca salarii si sa taie taxe au sarit de pragul de 3%, Olguta si Dragnea la ce deficit o sa ne duca cu masurile lor? Probabil 5-6%.