Thursday, December 19, 2024
13 C
Bucharest

“Nu au făcut nimic oamenii ăștia. Deficitul pe 2016 este de peste 3%

Premierul Sorin Grindeanu a făcut un anunț îngrijorător în direct la Antena 3, la emisiunea lui Radu Tudor. Titularul de la palatul Victoria a făcut praf Guvernul tehnocrat al lui Dacian Cioloș și a anunțat cifre catastrofale pentru 2016, anunțate de Eurostat. Deficit de peste 3% în 2016, scrie stiripesurse.ro.

Grindeanu a dat de pământ cu oamenii lui Cioloș, declarațiile fiind fără precedent. “Nu au făcut nimic oamenii ăștia. Deficitul pe 2016 este de peste 3%. Acesta este rezultatul unei guvernări în care nu s-a făcut nimic. E absolut inadmisibil. Trebuie să ne gândim de 5 ori înainte să luăm o măsură”, a spus Grindeanu la Antena 3.

Și asta nu e tot. Grindeanu a vorbit și despre primele trei luni de guvernare PSD-ALDE. “Următoarele trei luni sunt extrem de importante pentru întărire și pentru consolidarea guvernării. Sunt măsuri pe care le-am luat și poate comunicarea nu a fost cea mai fericită. S-au crescut pensii, s-au micșorat taxe. Martie a fost o lună extraordinară. Aproape un milion de oameni și-au primit la timp subvențiile.

Se vorbea despre deficit peste tot, dar noi avem excedent bugetar de 0,2%. Veniturile totale la bugetul de stat sunt cu 4 miliarde de lei peste trimestrul I din 2016. Avem excedent de 1,5 miliarde. Colectarea TVA a crescut cu 2,5 față de 2016. În martie a crescut cu 9%. Avem peste 60 de mii de locuri de muncă create în aceste trei luni. Suntem la un minim istoric în privința șomajului din ultimii 20 de ani”, a spus Grindeanu.

Premierul a anunțat unul dintre cele mai mari obiective ale sale. “Transporturile sunt marele eșec al tuturor guvernelor de până acum. Carioci, studii de fezabilitate foarte frumoase, proiecte, dar nu s-au făcut decât bucăți, părți, niciodată ceva cap coadă. Aici sunt lilieci, dincolo sunt specii de broaște. Tot timpul se găsesc scuze și mereu nu se face nimic. 90 de km este ținta pentru anul acesta cu totul.

Nu vreau să pun presiune, dar voi merge la toate șantierele din țară și voi monitoriza toate lucrările. În Moldova, facem multe drumuri rapide. Pentru Pitești-Sibiu se va face licitație în 2017. Eu monitorizez toți miniștri și nu sunt singurul. Și președintele Liviu Dragnea monitorizează. Sunt lucruri normale. Monitorizez fiecare membru. Remanierile se fac, nu discutăm și nu le facem la TV. Analizăm, tragem linie, discutăm cu președintele Dragnea. Trag o concluzie eu ca premier, prezint concluzia pe care o am la partid.

Sunt mulțumit de mare parte din miniștri. Au făcut ce trebuiau să facă în primele trei luni. Eu mă întâlnesc cu 2-3 dintre ei în fiecare zi. Eu prezint punctul de vedere ca și căpitan de echipă coaliției de guvernare. Eu vorbesc cu Liviu Dragnea de foarte multe ori pe zi contrar a ce se spune din interior și exterior. Ne înțelegem rolul fiecare dintre noi și ne dorim un singur lucru ca tot ceea ce am spus și ne-am angajat să facem.

E normal să creeze discuții această nouă abordare a impozitului pe gospodărie. Nu inventăm noi însă apa caldă. Am cerut ministrului de Finanțe să iasă și să explice ceea ce vrem să facem. Această comunicare să fie structurată, simplă, iar cetățenii să înțeleagă ce ne dorim”, a încheiat Grindeanu.


Un număr de patru state membre ale Uniunii Europene, printre care și România, au avut un deficit guvernamental (calculat pe baza metodologiei ESA, sistemul conturilor europene – n.r.) egal sau mai mare de 3% din PIB, potrivit unei estimări preliminare publicate luni de Eurostat.

Spania a înregistrat un sold negativ de 4,5% din PIB, Franța un deficit de 3,4% din PIB iar România și Marea Britanie un deficit de 3% din PIB.

În schimb, la finele lui 2016, România se situa în rândul statelor membre UE cu cel mai mic nivel al datoriei guvernamentale raportată la Produsul Intern Brut (37,6%), un nivel mai mic fiind înregistrat doar în Estonia (9,5% din PIB), Luxemburg (20% din PIB), Bulgaria (29,5% din PIB) și Cehia (37,2% din PIB). La nivelul UE un număr de 16 state membre aveau în 2016 un nivel al datoriei guvernamentale mai mare de 60% din PIB.

Potrivit Eurostat, în 2016 deficitul guvernamental și datoria, atât în zona euro cât și în UE 28, a scăzut comparativ cu 2015. În zona euro, deficitul guvernamental a scăzut de la 2,1% din PIB în 2015 până la 1,5% din PIB în 2016, în timp ce în UE a scăzut de la 2,4% până la 1,7%. În ceea ce privește datoria guvernamentală, în zona euro a scăzut de la 90,3% din PIB la finele lui 2015 până la 89,2% la finele lui 2016, în timp ce în UE a scăzut de la 84,9% până la 83,5%.

Eurostat subliniază că nu a făcut modificări la datele raportate de statele membre.

Datele Eurostat diferă față de cifrele prezentate în execuția bugetului general consolidat pe 2016, potrivit căreia anul trecut s-a încheiat cu un deficit de 18,3 miliarde de lei, respectiv 2,41% din PIB, în creștere cu aproape un punct procentual față de soldul negativ de 1,47% din PIB înregistrat în 2015.

La începutul acestui an, Comisia Europeană a estimat că în 2016 deficitul bugetar în termeni ESA ar urma să crească până la 3% din PIB, limita prevăzută în Tratatul de la Maastricht. Bugetul de stat pentru anul trecut a fost construit pe un deficit de 2,95% din PIB.

Cât privește estimările pentru acest an, potrivit previziunilor economice de iarnă publicate la jumătatea lunii februarie de Executivul comunitar, în România deficitul public ar urma să ajungă la 3,6% din PIB în 2017, față de 3,2% cât estima în toamnă.

La începutul acestei luni, ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, a afirmat că ministerul pe care îl conduce va face un program convingător pe care îl va trimite Comisiei Europene până pe 25 aprilie, prin care va explica faptul că România se va încadra în deficitul bugetar de 3% din PIB.

 

Hot this week

Ponta la Trump. Georgescu pe tobogan

Dan Andronic, director www.evz.ro, pe Facebook : Primul politician român...

Decizie CJUE crucială şi pentru România : partidele şi personajele extremiste pro-ruse pot fi interzise

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a respins cererile...

Lasconi şi USR aruncă în aer coaliţia pro-europeană

USR aruncă în aer coaliţia pro-europeană. Elena Lasconi a declarat...

De ce sancţionează UE abia acum extrem de periculoasa unitate 29155 a GRU?

Una din cele mai mari ameninţări asupra spaţiului democratic...

Topics

Ponta la Trump. Georgescu pe tobogan

Dan Andronic, director www.evz.ro, pe Facebook : Primul politician român...

Lasconi şi USR aruncă în aer coaliţia pro-europeană

USR aruncă în aer coaliţia pro-europeană. Elena Lasconi a declarat...

De ce sancţionează UE abia acum extrem de periculoasa unitate 29155 a GRU?

Una din cele mai mari ameninţări asupra spaţiului democratic...

Preşedintele Iohannis n-a găsit 15 minute pentru ceremonia decorării Ambasadorului SUA. A făcut-o MAE

În preajma Zilei Naţionale a României, preşedintele Klaus Iohannis...

Georgescu amenință judecători cu „ani grei de închisoare”

Călin Georgescu îi amenință pe judecătorii Curții Constituționale cu...

Senatori SUA : Putin a lansat un atac asupra României

Conducerea Comisiei de Politică a Senatului SUA, formată din...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img