Medicul psihiatru Gabriel Diaconu, extrem de implicat in aceste zile, cunoscator al realitatilor dramatice din sectiile de Terapie Intensiva si nu numai, posteaza un mesaj-avertisment pentru cei care vor sa vada si sa auda ce ne asteapta ! 

Gabriel Diaconu :

Moartea va veni pentru mulți. Nu pentru toți odată. Nu pentru cei care erau de murit.

Să vorbești etic despre pregătiri în fața morții presupune că ești nu doar echipat intelectual, moral sau afectiv. Presupune că ești dispus să fii transparent în conversația cu oamenii, fie ei mulți, puțini, educați sau ne-educați.

Cifrele nu pot fi schimbate. România are 2500 de paturi de terapie intensivă, MAXIM, dacă va reuși să echipeze / respectiv să cumpere suficient echipament pentru 1000 de paturi. Adică 140 de milioane de Euro, și vendori suficienți încât să ofere astfel de volume.

Până atunci, ne putem baza doar pe în jur de 1500 de paturi. Aceste 1500 de paturi sunt distribuite inegal în țară, deci densitatea de pat/ la 100.000 de locuitori este foarte variabilă. În situații de lockdown/ carantină a unui oraș, scenarii de tip Lombardia se pot întâmpla în România în multiple județe.

Măsurile extreme, draconice sociale sunt SINGURELE care pot face o diferență în procentul de mortalitate. Populația nu va asculta recomandările CCO/ MAI/ MS decât cu poliție pe stradă, și poliție militară care să se asigure că toate persoanele trecute de 60 de ani rămân în casă pentru următoarea lună.

Un pat de terapie intensivă cu bolnav Covid este blocat pentru 2 – 3 săptămâni. Mortalitatea în ARDS datorat Covid-19 este 60%. Drept urmare, dacă apar rapid multe cazuri de pneumonie interstițială Covid/ urmate de ARDS, paturile se vor umple în maxim 7 zile.

Nu avem ventilatoare, pneumomate suficiente, și achiziția lor în regim de urgență are o întârziere de livrare/ punere în funcțiune de până la o lună. Ajutorul nu va veni decât la sfârșit de aprilie/ mai.

Testăm, realist, vreo 500 de persoane / zi, și rata de detecție Covid este nejustificat de mică. Asta înseamnă că triajul funcționează foarte prost, și pierdem teste aiurea.

Cifrele spun că doar 10 – 15% dintre persoanele Covid+ sunt identificate prin testare. Asta înseamnă că astăzi, la 277 de cazuri testate pozitiv, în comunitate, la nivel național, avem aproape 2000 de persoane Covid+ nediagnosticate.

Avem transmitere comunitară. Transmiterea comunitară are o rată de dublare la fiecare 2 – 3 zile. Nu ne putem baza pe curba exponențială doar de dublare săptămânală a cazurilor testate RT-PCR. Cei care transmit cel mai mult boala sunt Covid+ anonimi, circulanți.

Restricționarea extremă a mobilității sociale, peste 80%, poate încetini pasul epidemiei. Ea trebuie implementată pentru următoarele 30 – 60 de zile, incluzând circulația inter-orașe, dar și în interiorul centrelor urbane mari. Experiența ultimei săptămâni arată că suntem departe de deziderat, undeva la un 25 – 30% reducere a circulației. Deci deloc.

Medicii nu înțeleg nici ei că nu oricine trebuie protejat la fel. În ordine descrescătoare, ierarhia este așa: medic ATI, medic urgentist, medic specialitate conexă celor două (oftalmologie, boli infecțioase, pneumologie, cardiologie, boli interne, hematologie, medicină de laborator), și apoi ceilalți. Un alt indice de prioritizare face referire la vârsta medicilor, și încărcarea lor de contact cu pacienții Covid +. Irosirea materialelor de protecție face să aruncăm pe fereastră măști, echipamente hazmat, resurse prețioase pe fereastră, și când va veni valul să ne trezim că nu mai avem.

Medicii trebuie să se poarte ca și cetățenii. Acum, orice medic care dezvoltă simptome sugestive trebuie să se auto-izoleze pentru 10 – 14 zile. Adevărul este că majoritatea medicilor vor trăi dacă iau distanță socială de pacienți, în context simptomatic. Și dacă renunță la lamentări, comentarii, cârcoteli tipic românești.

Suntem la trei săptămâni în urma Italiei doar prin filtrul diagnosticelor anunțate de MS. Realist, mai avem maxim o săptămână pentru luarea unor decizii salvatoare de viață pentru mii de români, îndeosebi pentru românii vârstnici, sau bolnavi de boli cronice de inimă, plămâni, rinichi sau boli endocrine.

Când spun ”avem” mă refer la toată lumea. Mă refer la autorități. Mă refer la decidenți. Mă refer la populație. La fiecare dintre voi. Cooperați, sau săptămânile care vin moartea n-o să mai vină la televizor, o să vină în curtea multora. La acest moment prevenția pandemiei a ajuns la punctul la care tot ce puteți preveni sunt regretele ulterioare. Că ați fost proști, dar mulți, mai degrabă decât mulți, dar proști.

Astăzi trebuie să fiți mulți. Pentru că doctori sunt puțini, paturi ATI sunt puține, și cifrele nu mint, niciodată. Singurii care mint sunt oamenii care vin la doctor și ascund c-au fost în zone endemice pentru coronavirus.

#medicinromania #covid19 #staiincasa

2 COMMENTS

  1. OK Dr Diaconu G. , l-am ascultat mereu cu atentie , are capacitatea profesionala si comunicativa pe care ni le-am dori si de la Dr. Cercel care “suav” ne pregateste pentru alte 4-5 luni de calvar ba chiar pina in toamna.
    Face Killing psihologic probabil si pentru ca spaima indusa ii mai aduce pe unii la disciplina impusa de aceasta pandemie.
    Dar exagereaza oricum in comunicare, nicaieri specialisti nu se pronunta in acesti termen te terorism psihologic.
    Despre L. Orban numai spun nimic in fata penibilitatilor debitate din izolamentul lac 1. Stie Guvernul citi cetatenii straini sunt blocati inca in Romania, ce nu pot pleca decit daca le cresc aripi peste noapte.

  2. At trebui data lege de stat la domiciliu cat de repede pentru toata populatia, nu doar celor peste 60 de ani. Si tinerii sunt purtatori, chiar daca poate ei nu arata simptome grave. Romanii oricum se cred majoritatea deasupra legii, asa ca daca nu de impune ceva strict, nu vor sta izolati. Stati acasa, oameni buni… faceti-o pentru binele tuturor!

Leave a Reply