Cutremurul de astă-noapte a fost apropiat de cel din august 2009, dar cel mai bine ar fi să nu se facă predicţii apocaliptice pentru că ceea ce se întâmplă sub pământ rămâne încă o necunoscută, după cum susţin toţi cercetătorii cu care am avut mai multe discuţii de-a lungul timpului, a declarat pentru News.ro, profesorul Gheorghe Mărmureanu, preşedintele de onoare al Institutului Naţional pentru Fizică a Pământului (INFP) citat de news.ro.

Cutremurul de sâmbătă noaptea a fost apropiat de cel cu magnitudinea 5,5 produs în august 2009 în Marea Neagră şi care a fost resimţit la Bucureşti, dar “cel mai bine ar fi să nu se facă predicţii apocaliptice pentru că ceea ce se întâmplă sub pământ rămâne încă o necunoscută”, a spus Gheorghe Mărmureanu.

Preşedintele de onoare al INFP a subliniat că seismele nu pot fi prezise.

“Să nu mai dăm predicţii apocaliptice despre cutremur. Nu există predicţii de cutremure în lume, ştiţi bine cât de pregătiţi sunt japonezii, dar şi alte state şi… degeaba. Când vine, vine. Sunt expert NATO la Bruxelles. În urmă cu patru ani, am preluat o serie de proiecte de predicţii, după Fukushima, cutremurul mare din Japonia, şi într-o discuţie cu conducerea NATO  am venit cu lămuriri. Îmi amintesc despre un articol publicat  în «Nature», în care se spune clar: cutremurele nu pot fi prezise.  Deci, ceea ce se întâmplă de fiecare dată când oamenii îşi dau cu părerea  sunt motive de a induce panica. Nu putem discuta despre predicţii în cazul seismelor, pentru că de fapt nimeni în lume nu a făcut o predicţie corectă”, a spus profesorul Gheorghe Mărmureanu.

În plus, preşedintele onorific al INFP a ţinut să pecizeze că este foarte important ca oamenii să fie educaţi şi să ştie cum să reacţioneze în astfel de situaţii.

“Decât să ne consumăm energia făcând predicţii sau estimări care bloc ar putea să cadă, mai bine fiecare, la noi acasă, sau la serviciu, am face exerciţii de protecţie la cutremur. Adică să ştim exact ce ar trebui să facem şi ce nu ar trebui să facem la cutremur. Acest cutremur este firesc. În scoarţa pământului sunt acumulări de gaze, trecuie evacuate. Da, cutremurele din Vrancea sunt seisme de mare adâncime, cu altă tectonică, deci nu sunt cutremure precum cele cele din Turcia, Italia sau Statele Unite, de faliere sau subducţie”, a adăugat profesorul Mărmureanu.

În plus, profesorul a ţinut să precizeze că nu există nici măcar o periodicitate, iar cutremurele nu sunt la fel.

“Au fost cutremure mari în 1701, 1738, 1802, 1838, 1940 şi 1977. Nu putem vorbi de ciclicitate. Apoi, cutremurele nu seamănă unul cu altul, nici măcar în ceea ce priveşte adâncimea. Unele mai de suprafaţă, altele de mare adâncime, precum cel din 40, care a fost la 150 de kilometri adâncime. Atunci, cum să spui: va fi un cutremur mare! Va fi, dar cine ştie când?”, a adăugat directorul onorific.

Un cutremur cu magnitudinea 5,3 s-a produs, sâmbătă, la ora 2.11.20, în zona Vrancea, la o adâncime de 91,6 kilometri, potrivit INFP.

Seismul s-a produs la şapte kilometri de localitatea Nereju şi 40 de kilometri de Focşani.

Mişcarea telurică s-a simţit pe întreg teritoriul României, dar şi în Republica Moldova, Ucraina şi Bulgaria.

viewscnt

13 COMMENTS

 1. Sunt premoniţii dar nu orice om primeşte aceste semne divine. Nu că aş fi deacord cu ”mama dolores” prezicătoarea dar semnele le primesc doar unii oameni care nu trebuie să arunce panică în ţară şi nici televiziunile! Această practică”am văzut am visat mi s-a spus” e ceva urât pentru mentalul omului de rând care deja îmbuibat cu aceste veşti şi convinşii se aşteaptă din moment în moment cutremurul(îl atrage).

 2. Este bine ca a fost de 5,5 scurt, ar fi bine ca acestea sa fie poate mai dese pentru a descarca energia imensa acumulata si nu unul mare devastator, pentru ca nu suntem pregatiti pentru asa ceva, este vrerea Domnului. Romania nu mai este in stare sa mobilizeze o forta umana echivalenta celei din zilele lui martie ’77, nimic nu mai este ca atunci, chiar daca doctorul Arafat alaturi de intreaga sa echipa de specialisti isi da toata silinta ca interventiile sa fie pe masura iar, urmarile sa fie cat mai nedureroase.

 3. Domnule Tudor, nu va mai luati dupa toti habarnagiii care sustin ca seismele nu pot fi prevazute! Doar aveti, chiar la Antena 3, o minunata emisiune realizata de Dana Grecu – cine ar mai fi fost in stare de asa ceva? – in cadrul careia puteti afla cit purta la sutien soacra lui Stefan cel Mare, de ce ploua de sus in jos si in ce zi a anului 2893, la extragerea extraordinara a Loteriei Romane, al 4-lea numar extras se va termina cu 7, iar al 9-lea va incepe cu 3!
  E un baiat acolo (invitatul principal) care numai din calculele a aflat ca Codrut (!!) Marta e bine mersi, viu si nezidit, si se uita in fiecare zi la Antena 3 (pai unde??)
  Eu nu inteleg de ce nu-l pun astia pe Paraschievici asta (sau cum l-o fi chemind) Seful Institutului Cutremurologic, dar si Director General la SRI, sa nu mai scape nici picior de dusman al poporului!
  Poate face Dana Grecu, slabiciunea mea, o propunere in acest sens, ca prea se uita fleasca de admiratie la Fotoschievici ala si la partenera lui de emisiune (si realizari stiintifice)!!

 4. Radu Tudor , acum ori 1 săptămână ori două , Cioloș a ordonat ceva măsuri pentru Marele Cutremur . Îmi pare rău dar .. the time frame a fost prea aproape . Se știa de acest cutremur și noi n-am fost informați.Poți confirma asta Radu ?

 5. Tocmai se dau stiri despre sistemul de tuneluri si buncarel , pregatite pentru demnitari in caz de cutremur sau de razboi . Inteleg ca aceste dotari sint gata oricind sa-i puna la adapost si sa-i “conserve” pe cei care ar trebui sa aibe grija de tara si popor . Care tara , care popor ? Aproape nici o masura pentru salvarea populatiei in caz de calamitate ! Daca popularia este atit de expusa si neajutorata in caz de razboi sau de calamitate , notabilitatile pentru ce se conserva ? Ca sa conduca ce sau pe cine ?

 6. Așa cum cea mai veche meserie e cu_rvia , a doua cea mai veche e politica deci are dreptate Barbu când zice că politica e o meserie

 7. Ce gândire şi ce proiect tâmp în legătură cu cutremurele!
  1.Sunt voluntari destui pentru a scoate victimele! Tot la mâna domnului suntem!
  2.Achiziţionăm orice pentru salvarea de vieţi! Cum? Câte?
  3.Nu vă bazaţi pe instituţiile statului(un tehnocrat a spus astăzi aşa aberaţie)! Gata şi-au asigurat ei tot ce le trebuie şi restul …pe alese!
  4.Exerciţii şi simulări pentru cutremur! Alţi bani aruncaţi pe orice dar nu pe obiectivul în sine!
  5. Toţi vorbesc de programe de informare pentru a se apăra în caz de cutremur!
  Bă, voi aţi dat toţi în prosteală la fel cum s-a întâmplat cu secretul personal(datele personale) online? Sunteţi hotărâţi să aruncaţi fondurile aiurea pentru anii care vor trece ?
  Unde e obiectivul real în toată mizeria afacerii cutremur omul-viaţa şi casa omului??? Nimic din tot ce prohodiţi pe guri nu are legătură cu viaţa omului, cu casa omului decât ca afacere! Bă, voi mai ştiţi ce înseamnă om, omenie, viaţa omului??? Vi s-a lungit limba până în fundul gâtului de atâta clămpăneală privind afacerea cutremurul! Ce bă, la voi e cheia şi lacătul intrării cutremurelor? 🙂 şi tot vă plângeţi de hărţuiala sfintei DNA dar vă continuaţi afacerile şi croncăneala de parcă e un joc între voi şi sfinţenia sa DNA! Aropo de ISU şi UPU, au introdus tablete pentru statistici şi corespondenţă de şi la faţa locului! Ce făcuşi bre? Întâi să tastez la tabletă şi apoi să salvezi bolnavul? Şi dacă reţeaua nu funcţionează, laşi omul să moară că nu l-ai introdus pe tabletă? Secundele şi minutele pentru tastări pe tabletă e timpul pierdut de medic-asistent care nu poate interveni dacă nu are datele introduse pe tabletă!!! Mai toţi urlaţi că desfiinţaţi birocraţia, când de fapt, prin aceste tablete stabilizaţi şi mai mult birocraţia! Voi sunteţi întregi la cap?
  Cutemur: victime!!! Multe victime!!! Stai să tastez pe tabletă că aşa e legea şi mi-a ordonat şeful, să nu-mi pierd locul de muncă !
  INCREDIBIL CE MENTALITATE: AFACERI PE ŞI CU VIAŢA OMULUI !!!
  MURIŢI VOI CĂ VĂ SALVĂM …PE TABLETĂ…LA POOOOLIVARĂ!!!
  🙂 🙂 O să avem mai multe tablete pline de statistici decât populaţie românească în viitorul apropiat!

 8. Mie mi se pare amuzant ca la fiecare mica zgaltaiala isi iau toti reporterasii microfoanele si sar calare pe Marmureanu, inviindu-l la intervale regulate de timp, intocmai ca soarele insectele care hiberneaza pana primavara. Tocmai cand uitasem cine e Marmureanu, hop din nou pe ecrane, spunandu-ne aceleasi lucruri rasuflate pe care le spunea si acum 10-15 ani, cand l-au gasit astia prima data. Da si omului ii place sa fie bagat in seama 🙂
  https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/2016/09/08/scrisoare-catre-judecatorii-din-romania/

Leave a Reply