O analiza interesanta scrisa de Ciprian Ioana pe www.playtech.ro

Dan Barna a fost în campanie ca-n team building, de unde și eșecul

S-a dus și primul tur al prezidențialelor, iar Iohannis a primit, pentru 24 noiembrie, cea mai ușoară pradă. E greu de crezut că se vor schimba lucrurile în vreun fel și că președintele în exercițiu mai poate rata al doilea mandat. Iohannis știa că o să ajungă în al doilea tur, nu era niciun dubiu. Bătălia se dădea pentru locul al doilea. Nu a intrat Dăncilă în turul al doilea. Dan Barna a ratat finala cu Iohannis. Pentru că ar trebui să învețe să ducă o campanie electorală, nu să organizeze un team building distractiv cu prietenii de la birou.

Pe 10 noiembrie, după prezentarea rezultatelor exit-poll, Dan Barna era pe locul al treilea, la diferență de vreo șase procente de Dăncilă. Candidatul USR îi dădea înainte cu numărarea voturilor, cu diaspora.

Nu și-a recunoscut înfrângerea imediat.

Abia spre miezul nopții, când a văzut că numărătoarea oficială adâncește diferența dintre el și candidata PSD, a ieșit cu o postare pe Facebook: „nu am reușit să intrăm în turul 2. Am sperat până în ultimul moment, dar nu avem suficiente voturi”, a fost mesajul liderului USR.

Parcă îl și vezi în fața tastaturii, zâmbește elegant și rupt de realitatea României de azi, constată, poate cu sinceră uimire, că da: chiar n-a intrat în turul al doilea. Barna a vorbit de la înălțimea unui om care pricepe tot ce se întâmplă în jurul lui, e amabil, e politicos, vine cu un alt mod de a face politică. Numai că amabilitatea și politețea nu-și au locul, deocamdată, în politica românească.

„Am crezut că segmentul oamenilor care vor modernizarea României e mai mare”, zice Barna luni, după alegeri. Cu alte cuvinte, electoratul e de vină, nu e pregătit încă pentru a avea un lider ca Barna. E autosuficiență, iar oamenii, indiferent de pătura socială, miros acest lucru. Și taxează ca atare.

Dan Barna a fost și n-a fost cu totul în campanie

Dan Barna a fost un candidat moale. Și a demonstrat-o în repetate rânduri. A susținut Guvernul Orban, dar n-a intrat la guvernare. A vrut să se bată cu Iohannis, dar atacurile la adresa președintelui în funcție au fost extrem de firave sau chiar complet inexistente. „România fără penali” a prins în epoca Dragnea. Acum, era nevoie de altceva.

(…)

De ce? Pentru că Barna este politicos, amabil și doar atât. N-a făcut campanie, a făcut team building. A spus glumițe, a salutat lumea cu „servus”, le-a vorbit celor cu care s-a întâlnit ca o tipă de la HR care prezintă, în sâmbăta team building-ului, când toată lumea își revine după beția de vineri, rezultatele spectaculoase ale companiei. Și le spune angajaților, cu discurs de corporație, cât de speciali sunt și cum li se datorează lor și doar lor acest succes.

Așa e și Barna. Face glume cuminți, nu caterincă. Nu supără pe nimeni, deci e plictisitor. Îl plac mătușile familiei, dar unchiul ăla un pic mai trecut prin viață îl face din două vorbe. Și e un unchi care n-are școală.

Barna n-a știut să se impună ca un lider nici măcar pentru propriul electorat. Care s-a simțit dezamăgit și a votat (a câta oară) împotriva PSD, dar alegându-l pe Iohannis.

Barna a crezut că ajunge în turul 2 cu câteva selfie-uri

Dan Barna a arătat în campania electorală că este un personaj plăcut, dar cam atât. Nu impune autoritate pentru că nu are autoritate și se pierde foarte repede, la cea mai mică adiere de vânt. Adu-ți aminte de ancheta Rise Project, care nu-l acuza de nimic ilegal, ci doar ridica mai multe semne de întrebare legate de moralitatea liderului USR.

Acea anchetă ar fi trebuit să fie dată repede uitării, mai ales că „bula USR” de pe Facebook a fost preocupată să dea în RISE Project, nu în liderul USR. Dar Barna s-a simțit nevoie să explice punct cu punct cum nu a greșit cu nimic. N-a făcut decât să întrețină un mic norișor deasupra USR, care nu anunța niciun fel de ploaie.

Dan Barna a venit cu explicații lungi și plictisitoare. Când RISE a publicat demontarea afirmațiilor președintelui USR, a început să plouă de-a binelea.

Nu ancheta RISE l-a trimis pe Barna pe locul trei. El însuși a făcut asta, demonstrând că n-are nicio legătură cu politica mare. Poți să faci niște selfie-uri cu niște puști în fața magazinului Unirea și să te plimbi un pic prin Obor lăudând conopida „grozavă”. Dar numai alăturarea acestor două cuvinte îți arată că n-a prea înțeles nimic din România reală. Cum naiba să spui despre o conopidă că este „grozavă”?

Degeaba guști must prin Obor și dai mâna cu oamenii de acolo dacă nu înțelegi viața transmisă de versurile alea care se aud zilnic la deja celebră terasă cu mici. Acolo găsești mereu și hipsteri și oamenii de vârsta a treia, foști angajați la Faur. Doar cu un selfie și un zâmbet protocolar nu-i cucerești nici pe unii, nici pe alții.

Dan Barna n-are fler și n-are nici pe departe experiența politică a unor lideri care au trecut prin campanii electorale, care s-au bătut, au fost învinși sau au câștigat. PNL are multe astfel de episoade în spate, PSD nu mai zic. Barna s-a umflat în pene după succesul USR de la europarlamentare și s-a crezut pe val. Valul s-a spart repede.

Barna ar putea cădea la primul deget ridicat de Cioloș

Poate învață USR ceva din acest eșec. Numai că această alianță a pluseriștilor dă semne că ar vrea să se comporte ca partidele politice de la vârf, fără să fie la vârf. Ceea ce nu dă bine. Pe 10 noiembrie, seara, a apărut pe surse informația că Cioloș ar vrea schimbarea raportului de forțe în interiorul USR – PLUS Altfel spus, ar vrea să conducă el alianța și să-și impună propriile direcții.

Pe 11 noiembrie, la prânz, Cioloș și Barna au ieșit împreună să spună că totul e lapte și miere și nici vorbă de disensiuni. Au spus că îi vor îndemna pe votanții USR să-l susțină pe Iohannis în turul al doilea, ceea ce e normal.

Ce uită Barna să spună e că unii dintre votanții USR au făcut acest lucru încă din primul tur. Ceea ce ar trebui să-i dea de gândit. Iar aripa ostilă liderului USR din partid nu va sta cu mâinile în sân în următoarea perioadă.

Poate organizează Barna un team building și mai calmează spiritele. Fac un foc de tabără, spun povești, fac selfie-uri, o pun de un joc de cărți. Dar ce te faci cu colegul ăla nebun care s-ar putea urca pe masă, după câteva pahare, să strige în gura mare că Barna nu e un lider adevărat și că ar trebui s-o lase mai ușor cu sfaturile?

Nu toate crizele se rezolvă prin videoconferințe. Iar Barna trebuie să explice cum a reușit să piardă, din mai până în noiembrie, sute de mii de voturi.

Barna e omul care încă mai spune glume în autocar, duminica, la întoarcerea din team building. Dar nu-l mai ascultă nimeni. Că toți știu că energia vine din programul de somn 10 – 6, respectat cu sfințenie chiar și-n weekend. Obositor de jovial și teribil de plictisitor în multe cazuri.

1 COMMENT

Leave a Reply