Am scris sute de randuri si am facut zeci de ore de emisie in care am criticat, m-am revoltat si am strigat catre autoritati in legatura cu drama unei cladiri din patrimoniul istoric al Romaniei. Nu m-a auzit nimeni, de ani de zile.

Am avut parte numai de explicatii penibile, de scuze si de eternele promisiuni.

Am spus si o repet : daca era vreun club de tras pe nas pentru toate legumele Constantei, era demult renovata si valorificata cladirea Cazinoului.

N-am gasit intelegere si minima educatie la nici un politician local sau central. Toti au impresia ca e un subiect marginal si ca eu sunt prea exaltat, ca ma agit aiurea pentru “o cladire”. E prea mare ingnoranta, sunt totusi prea multi fara un minim bagaj cultural si de cunostinte despre istorie, care au miliarde pe mina !

Spanzuram miliarde de euro anual prin dubiosul program PNDL, timp in care istoria noastra se prabuseste in mare sau cade in paragina ignorantei.

Traditii? Tara europeana? Mandri ca suntem romani? Niste sloganuri politice ieftine, intr-o tara condusa de trogloditi. Din ce in ce mai multi trogloditi !


Cazinoul din Constanţa se numără printre cele 12 monumente de patrimoniu preselectate pentru programul ”Cele mai periclitate 7 situri în 2018” de către o comisie de experţi din diverse domenii, în deschiderea Anului European al Patrimoniului Cultural 2018, au anunţat marţi Europa Nostra, principala organizaţie de patrimoniu din Europa, şi Institutul Băncii Europene de Investiţii.

Potrivit site-ului Europa Nostra, cele 12 situri de patrimoniu preselectate pentru programul ”Cele mai periclitate 7 situri în 2018” provin din zece ţări europene. Acestea sunt: Centrul istoric din Gjirokastra, Albania; Bisericile post-bizantine din Moscopole şi Vithkuq, Albania; Centrul istoric din Viena, Austria; Uzina de prelucrare a cărbunelui din Beringen, Belgia; Monumentul Buzludja, Bulgaria; Reţeaua de teleferice din Chiatura, Georgia; Mănăstirile şi schitul David Gareji, Georgia; Castelul Sammezzano, Toscana, Italia; Cazinoul din Constanţa, România; Siturile de artă preistorică, Cadiz, Spania; Orfelinatul grec Prinkipo, Turcia; Fabrica de gheaţă Grimsby, Marea Britanie.

Unele dintre aceste situri se află în pericol ca urmare a neglijenţei sau a dezvoltării necorespunzătoare, altele din cauza lipsei de resurse sau de expertiză.

”2018 este anul în care va fi celebrat patrimoniul cultural unic al Europei şi în care va fi subliniat rolul său cheie în promovarea identităţii noastre şi clădirea unei Europe mai incluzive. Creşterea conştientizării şi mobilizarea eforturilor pentru salvarea siturilor de patrimoniu din Europa este un alt obiectiv al Anului European al Patrimoniului Cultural 2018”, a declarat în cadrul unui comunicat Denis de Kergorlay, preşedinte executiv al organizaţiei Europa Nostra. ”Această listă scurtă este, în primul rând şi cel mai important, un apel la acţiune. Îndemnăm publicul şi principalii actori implicaţi la nivelurile locale, naţionale şi europene să-şi unească forţele pentru a salva comorile din patrimoniu care spun povestea noastră comună şi care trebuie salvate pentru generaţiile care vor veni”, a adăugat acesta.

La rândul său, Francisco de Paula Coelho, decanul Institutului Băncii Europene de Investiţii, a declarat că salvarea acestor douăsprezece situri nu va ajuta numai monumentele de patrimoniu cultural. ”Investiţia în patrimoniul cultural, bine pregătită şi implementată în mod corespunzător, rentează în termeni de dezvoltare socială, economică şi culturală şi este importantă pentru răspândirea acestui mesaj în cadrul Anului European al Patrimoniului Cultural 2018”, a precizat acesta.

Nominalizările pentru programul ”Cele mai periclitate 7 situri în 2018” au fost transmise de organizaţiile societăţii civile sau de organisme publice din cadrul vastei reţele de membrii ai Europa Nostra de pe teritoriul Europei.

Programul ”Cele mai periclitate 7 situri” a fost lansat în ianuarie 2013.

Lista finală cu cele şapte cele mai periclitate situri de patrimoniu din Europa va fi dezvăluită la 15 martie, scrie Agerpres.

17 COMMENTS

   • Scandalul monstru pe care l-a facut antena3 in momentul in care Udrea a cerut trecerea la ministerul dezvoltarii a cazinoului pentru renovare, nu am sa-l uit. Antena3 era cu Mazare si cu Nicolescu. Acum era gata renovat…

     • Grija era electorala! Nu cumva sa castige Udrea capital electoral renovand acest monument emblematic al Constantei. Rezultatul propagandei pesediste : ruinare!

 1. Ca sa leg cu sondajul dinainte,cel dedicat PSD-ului…Si Mazare avea niste sondaje interesante la Constanta,de la 50% in sus…A ajutat asta cu ceva Cazinoul ? La cate mld de euro a rulat el in combinatii in cei 12 ani de domnie se gaseau 20-30 mil sa bage si in minunatia asta.Dar el era prieten cu Nicusor,cu Dragnea,Oprisan,baroni de baroni,cultura zero,pt ei niste terase deschise pe spatiile verzi din Mamaia contau infinit mai mult.

 2. Vreti sa spuneti ca pe mult laudatul PSD il doare in cot? Asta da surpriza. Va mai asteptam si la alegerile viitoare sa ne spuneti cum PSDul e minunat si ailalti sunt toti niste nepriceputi.
  PS. Hai ca poate odata cu legile justitiei si mai ales modificarea codului penal se va rezolva si problema asta. Nu de alta dar fara obiectul muncii probabil ca unii procurori o sa se mute in constructii.

 3. eu sunt constantean si de cand ma stiu,de aproximativ 55 de ani, nu am pomenit delasarea si indolenta precum cea prezenta in Constanta. De la fostul primar si actualul urmarit international Radu Mazare pana la actualul domn primar Fagadau orasul se scalda in nepasare abundenta din partea autoritatilor locale. Cazinoul este simbolul orasului Constanta, intradevar, dar sunt si alte monumente care sunt in egala masura neglitate, care coroborat cu deficientele generale ale orasului fac din Constanta un oras trist, gri si care nu iti insipra ca locuitor decat pesimism….pentru ca cel putin in viitorul apropiat nu se preconizeaza vreo schimbare. Poate doar in rau. Dar sper sa ma insel…

 4. Doar dezinteres privind patrimoniu exista din plin! Vedeti ca in loc sa investeasca fonduri in patrimoniu,ei isi maresc veniturile!
  Asa da mentalitate distrugatoare!

 5. Aveti dreptate si asa cum am amintit in nenumarate randuri, avem o clasa politica romaneasca a primitivilor si criminalilor. Mare dreptate a avut Nicu Ceausescu.

 6. Domnule Radu Tudor, niste pnlisti la cluj si oradea investesc foarte mult in cladiri de patrimoniu din centru, in transporturi , parcari supraterane, autobuze electrice, bani pentru spitale si scoli din fonduri europene , proiecte de promenada pentru locuitori etc. Va rog sa urmariti paginile lui BOC si BOlOJAN.

  DE BOC va plangeati ca nu se ocupa de simbolurile romanesti :
  “Statuia domnitorului Mihai Viteazul din Cluj-Napoca a intrat în proces de restaurare

  Primăria Cluj-Napoca anunță începerea lucrărilor necesare restaurării statuii ecvestre a domnitorului Mihai Viteazul, amplasată în orașul nostru în piața cu același nume. De asemenea, primăria va amenaja pe parcursul anului întreaga zonă pietonală din preajma statuii și reîmprospăta zona verde adiacentă, prin plantari de arbori cu balot, gard viu și flori.

  Reabilitarea statuii lui Mihai Viteazul va fi încheiată în toamna acestui an. Executantul desemnat conform procedurilor legale este Asocierea S.C. Euras S.R.L. – S.C. Arh. Service Guttmann & Comp S.R.L.. Valoarea contractului este 3.298.890,15 lei cu TVA și include serviciile de proiectare, elaborarea studiilor și expertizelor de specialitate extinsă, a documentațiilor tehnice și execuția lucrărilor de primă intervenție, de consolidare și restaurare a statuii domnitorului M. Viteazul.”

 7. Mazare se stie! dar si Ministerul Culturii, si tot felul de institutii -agentii de cultura si patrimoniu, infiintate ca ciupercile, cu taietori de frunze si tocat bani, sforaitori -oratori in emisiuni TV care mai de care sa isi laude munca din gura!- scarba totala.
  Cine e primar la Constanta acum ? A discutat cu Min.Culturii? S-a zbatut? NU liniste.
  Boc alt “merituos” dar asta nu misca in front fara ordinul lui Basescu.
  DA, niste trogloditi, hahalere toti. Lipsiti de raspundere TOTALA. Dar ocupa/au ocupat functii grase, in Ministere/agentii/comisii ….. unde au invartit banii cu lopata. Aha da, faceau piscine in sate cu 2 batrani si terenuri de fotbal in panta!.
  Mai bine vindeau Cazinoul cu obligativitatea renovarii si intretinerii de catre propietar.
  Litoralul nostru in general e in paragina! La Venus unde s-au dat hoteluri si vile pe nimic, pe relatii si pile sa vedeti cum arata! Balarii de 3 metri, iar hotelurile par blocuri bombardate ca in Siria.
  Pentru astea CINE raspunde? Aha, Nimeni! Ca de obicei. Romania dezastrului, asta trebuie sa fie numele tarii!
  Unii iau apararea unora ca PDL a facut, ca PSD nu, sau invers, ca X ca Y, ca aia sunt raii, iar ceilalti sfintii!. Poate doar un orb nu vede vinovatia tuturor! Fiindca toti au fost la putere! Si i-a durut in basca.
  NESIMTIRE generalizata fara exceptie-clasa politica!
  Dar cum vad la unii, atata naivitate sa nu zic altfel, cum ii scuza pe unii si doar altii sunt vinovati, cand de fapt sunt toti!, nu ma mir deloc- tara/poporul are exact ce merita!.
  Suntem un popor asa bland, tolerant, intelegator, naiv pana la prostie, fata de orice MAGARIE, MIZERIE, serios! ce noroc ptr. “dragutii” de politicieni. Le-a pus Dzeu mana in cap, de fapt dupa 27-28 ani se si vede!
  De asta cladirea asta nu intereseaza pe NIMENI -pentru ca NIMENI nu e tras la raspundere.
  Raspundere la noi? o gluma!, nu se cunoaste cuv. asta. e SF!

 8. Constanta a ridicat la nivel istoric PARAINDARATUL si se vede cu ochiul liber si in oras si in Mamaia…Cate schelete neterminate vezi in zonele frumoase de altadata:in portul Tomis e un schelet betonat de vreo 8 etaje ce sta de 15 ani asa, la Poarta-1 e un schelet metalic de vreo 10 ani nefinalizat, la Casa de Cultura sa stricat un parc langa monumentul Independentei sa se faca o noua catedrala (si e de 10 ani asa doar scheletul betonat) chiar daca la 20 m mai era construita o biserica, Mamaia e plina de “cosciuge” betonate lasate nefinalizate,in piatza Ovidiu iarasi alata constructie nefacuta de vreo 15 ani….Vezi stadionul Farul,vezi gradinile de vara de spectacole din spatele City Mall si de la Perla din Mamaia lasate in paragina de 25 de ani chiar daca se simte nevoia de ele…Pentru ca Constanta a avut ghinionul sa fie condusa de Mafii politice…Acum dupa ce unul ca Mazare s-a refugiat in Madagascar cu milionul de euro vedem care-i cauza…. Constanta e orasul mare din Romania cu cei mai multi asistati sociali, cred ca cu cele mai multe cantine ale saracilor…Aici politica a fost de saracire si prostire a locuitorilor ca ptr o punga cu un pui, o sticla de ulei, un Kg de zahar (cateodata inmanate chiar de Mazare insusi) sa fie votati mereu tot socialistii astia de caviar….Si situatia s-a perpetuat si se vede cu ochiul liber…

Leave a Reply