Un moment extrem de complicat pentru Romania : teroristul australian, inspirat de unele miscari pseudo-crestine extremiste, un white-supremacy, a vizitat tara noastra. Si s-a inspirat din fel de fel de povesti dubioase, cu domnitori romani care au luptat cu otomanii acum sute de ani.
Faptul ca pentru prima oara in istoria antiterorismului romanesc exista o astfel de retea lanseaza imense provocari de securitate. Sunt convins ca o ampla operatiune de culegere de informatii dar si o analiza majora vor urma acestui atentat. Romania a fost scena terorismului de inspiratie islamica si a extremistilor sikh. Am avut inclusiv membri ai retelelor teroriste japoneze pe teritoriul nostru. Este insa fara precedent ca un terorist nativ in Commonwealth, ce-si motiveaza crimele in numele unui curent fundamentalist-crestin, sa ucida 49 de persoane in numele razbunarii impotriva musulmanilor.
Fara nici o indoiala, un bolnav psihic la fel ca multi alti teroristi ai istoriei, ce folosesc in mod fals si aberant religia drept pretext.
Ce s-ar fi intamplat daca teroristul, in dementa lui, s-ar fi decis sa atace o moschee din Romania? Nici nu vreau sa ma gandesc !
SRI are acum o misiune dificila : sa depisteze eventuali complici, sa caute daca exista filiere de white-supremacy in Romania, sa analizeze cu mare atentie daca aceste curente extremiste foarte periculoase devin un creuzet pentru terorism de cu totul alta factura ca pana acum.


Serviciul Român de Informații face verificări în privința prezenței în România a autorului atacului armat din Noua Zeelandă, după ce procurorul-șef din Bulgaria a anunțat că bărbatul a făcut un turneu în țara noastră, Ungaria și în Bulgaria în 2018, au precizat surse apropiate anchetei.

SRI efectuează mai multe verificări privind vizita din 2018, în România, a autorului atacului armat din Noua Zeelandă, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse apropiate anchetei.

Demersul vine după ce procurorul-şef din Bulgaria, Sotir Ţaţarov, citat de site-ul Novinite.com, a anunțat că bărbatul a efectuat un turneu în Bulgaria, România şi Ungaria în 2018.

Potrivit oficialului citat, Brenton Tarrant a vizitat oraşele Sofia şi Plovdiv în noiembrie 2018. Ulterior, individul s-a deplasat în România, de unde a închiriat o maşină pentru a merge în Ungaria.

Sotir Ţaţarov a precizat că autorităţile bulgare nu au depistat activităţi teroriste ale suspectului pe teritoriul Bulgariei.

Brenton Tarrant, în vârstă de 28 de ani, a fost arestat sub acuzaţia că omorât 49 de persoane şi a rănit alte 20 după ce a deschis focul în două moschei din Noua Zeelandă.

5 COMMENTS

  1. Aztazi la Romexpo a fost intalnirea liderilor PPE … la antena3 nu a fost prezentat absolut nimuc de la acest eveniment european…De ce?

  2. Avem un subiect bun de digerat. La vremea venirii in tara a nebunului, acesta nu era considerat potential terorist, era un simplu turist. Nu cred ca SRI ar fi lasat garda jos in fata unor amenintari extremist-teroriste. Nimeni nu scoate o vorba de ce australianul a actionat in tara vecina … aflata la 2000 de km departare, consider ca exista multe explicatii.

Leave a Reply