Istoria relatiilor militare romano-americane post decembriste marcheaza o premiera spectaculoasa. Romania trimite un ajutor militar in SUA. Chiar dinaintea semnarii Parteneriatului Strategic dintre cele doua tari aliate in NATO, de peste Ocean au venit mereu iniative de sprijin militar si civil pentru Romania. E firesc, SUA sunt cea mai mare putere militara a lumii, cu un buget pentru aparare de 700 miliarde de dolari. Romania are azi un buget al apararii de 5-6 miliarde de dolari anual, adica de 140 ori mai mic. Avand in vedere aceasta proportie, decizia conducerii MApN de a trimite o echipa CBRN de sprijin in SUA e o surpriza placuta. Vom avea lectii importante de invatat, utile pentru Armata Romana. Iar capacitatea expeditionara, in solidaritate aliata, e testata si verificata pentru Romania. Acest gest camaraderesc vine si in urma ajutorului de 800.000 dolari pe care SUA l-au dat Romaniei, prin plata unor transporturi strategice cu avioane NATO in cadrul programului SAC. 

Iata comunicatul MApN :

O echipă de 15 specialiști din Ministerul Apărării Naționale, alcătuită din cinci medici, cinci asistenți medicali și cinci militari specialiști în domeniul CBRN (Apărarea împotriva amenințărilor de tip chimic, biologic, radiologic și nuclear), a plecat astăzi, 25 mai, în SUA, pentru a oferi sprijin autorităților statului Alabama, în contextul măsurilor de combatere a pandemiei COVID-19.

Personalul MApN va oferi, pentru o perioadă de aproximativ două săptămâni, sprijin de specialitate omologilor americani din mai multe unități de îngrijire și tratament medical de pe teritoriul statului Alabama și se va informa cu privire la modul în care sunt aplicate în SUA metodele de combatere a infectării cu noul coronavirus atât în domeniul medical, cât și în ceea ce privește apărarea CBRN.

Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene

Leave a Reply