Anuntul intempestiv al presedintelui american Donald Trump referitor la retragerea SUA din Tratatul Cer Deschis, esential pentru stabilitatea strategica, a generat consultari de urgenta intre aliati. Trump acuza Rusia de incalcarea acestui tratat la care este parte din 1992. Tratatul – la care au aderat 35 de ţări, printre care şi România – permite survolul teritoriilor respective de către aeronave de observaţie neînarmate. Romania efectueaza aceste zboruri de observare cu o aeronava AN-30 a Fortelor Aeriene Romane, special configurata pentru misiuni de cercetare aeriana.

Trump Poised to Withdraw from Open Skies Treaty | Inter Press Service

Donald Trump : “Rusia nu a respectat tratatul. Atât timp cât nu respectă tratatul, ne vom retrage”

 

In acest context, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit astăzi pe ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman.

Cei doi oficiali au discutat aspecte referitoare la:
 cooperarea bilaterală în contextul pandemiei de #COVID19;
 anunțul privind retragerea Statelor Unite din Tratatul Cer Deschis;
 evoluțiile din Republica Moldova;
 programul #VisaWaiver;
 aderarea României la #OECD;
 perspectivele Inițiativei celor Trei Mări #I3M.

Cu prilejul reuniunii, ambasadorul Zuckerman a înmânat ministrului Bogdan Aurescu informarea oficială prin care SUA anunță oficial decizia de retragere din Tratatul Cer Deschis, care va intra în vigoare la 6 luni după data anunțului. Șeful diplomației române a exprimat apreciere pentru consultările bilaterale frecvente pe tema aplicării Tratatului Cer Deschis și a subliniat că acesta își menține valoarea, România susținând ferm Tratatul și contribuind la acesta cu echipamente omologate la nivel aliat și nu numai pentru misiuni de observare. A evidențiat că România împărtășește preocuparea Statelor Unite, partener strategic și aliat extrem de important în cadrul NATO, cu privire la implementarea selectivă pe care Federația Rusă a avut-o în ceea ce privește prevederile Tratatului Cer Deschis, în special prin impunerea unor limite artificiale de aplicare, care nu corespund spiritului Tratatului. A arătat că în contextul dat, România înțelege poziția SUA de a se retrage din acest Tratat și a asigurat că România va depune în continuare eforturi pentru ca la nivelul Alianței să existe o abordare unitară și fermă, care să determine Rusia ca în următoarele 6 luni, la finalul cărora notificarea ieșirii SUA din Tratat își va produce efectele juridice, să revină la implementarea deplină a acestuia.

Ambasadorul Adrian Zuckerman a transmis mulțumirile SUA pentru reacția și abordarea României și a propus ca România și SUA să mențină un dialog apropiat pe această temă în următoarea perioadă.

Totodată, cei doi oficiali au discutat despre perspectivele aprofundării Parteneriatului Strategic România-SUA în ansamblul său și au exprimat satisfacție pentru cooperarea foarte bună dintre România și SUA, inclusiv în context COVID-19, în ceea ce privește sprijinul reciproc în vederea repatrierii cetățenilor, sprijinul SUA pentru transportul și achiziția de echipament medical pentru România, ajutorul de 800 de mii de dolari pentru combaterea pandemiei. Ministrul Bogdan Aurescu a reamintit, în acest context, că România va trimite în perioada următoare o delegație militară formată inclusiv din personal medical în SUA, în contextul pandemiei.

Un alt subiect important de pe agenda de discuție ridicat de către ministrul Bogdan Aurescu a fost facilitarea accesului României în programul Visa Waiver, acest demers având impact deosebit pentru cetățenii români, inclusiv în ceea ce privește contactele people-to-people, oportunitățile investiționale și economice, schimburile educaționale și nu numai. Ambasadorul Zuckerman a asigurat că acordă o atenție deosebită acestui obiectiv comun și că analizează în profunzime modalitățile prin care autoritățile române și cele americane pot colabora pentru obținerea unor rezultate concrete.

În ceea ce privește aderarea României la OCDE, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat că acesta continuă să fie un obiectiv prioritar al Guvernului României, iar ambasadorul Adrian Zuckerman a asigurat că SUA susține deplin acest obiectiv al României.

Totodată, au fost trecute în revistă evoluțiile pozitive înregistrate pe palierul Inițiativei celor Trei Mări, inclusiv în contextul anunțului recent făcut de SUA cu privire la alocarea a sumei de 1 miliard de dolari pentru investiții în proiecte energetice în cadrul Inițiativei, precum și a deciziei recente a unor țări precum Estonia, Letonia și Ungaria de a se alătura Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, la care România participă deja. A fost agreată continuarea coordonării apropiate dintre România și SUA în pregătirea eficientă a rezultatelor Summit-ului Inițiativei celor Trei Mări de la Tallinn, din octombrie, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea Fondului de Investiții și implementarea proiectelor prioritare de interconectivitate ale Inițiativei.

Ministrul Bogdan Aurescu și ambasadorul Adrian Zuckerman au avut un schimb de opinii și cu privire la evoluțiile din Republica Moldova. Ministrul Bogdan Aurescu a punctat elementele cele mai importante din cadrul vizitei pe care a realizat-o la Chișinău, la 30 aprilie 2020, în contextul pachetului consistent de sprijin acordat de România cetățenilor din R. Moldova, în eforturile de combatere a pandemiei de COVID-19, concretizat prin trimiterea unei echipe medicale și donarea unor echipamente medicale, medicamente și dispozitive medicale în valoare de cca 3,5 milioane de Euro. Cei doi oficiali au agreat ca SUA și România să continue coordonarea pe linia încurajării autorităților din R. Moldova pentru intensificarea, în mod consecvent și credibil, a reformelor necesare apropierii de UE și respectarea, pe deplin, a principiilor democratice și ale statului de drept. Șeful diplomației române a arătat că România va continua să urmărească cu prioritate respectarea intereselor și așteptărilor legitime ale cetățenilor din Republica Moldova, parcursul european fiind singurul în măsură să asigure dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova în beneficiul direct al cetățenilor săi.


In acelasi context, zece ţări europene şi-au exprimat regretul în legătură cu decizia Washingtonului de a se retrage din Tratatul internaţional Cer Deschis (Open Skies), împărtăşind în acelaşi timp “preocupările” SUA cu privire la Rusia, a anunţat vineri Ministerul Afacerilor Externe francez, informează AFP.

“Regretăm anunţul guvernului SUA privind intenţia sa de a se retrage din Tratatul Cer Deschis, chiar dacă împărtăşim preocupările sale cu privire la punerea în aplicare a dispoziţiilor acestui tratat de către Federaţia Rusă”, se subliniază într-un comunicat semnat de zece ţări ale UE, printre care Franţa, Germania, Belgia, Spania şi Ţările de Jos.

Donald Trump a anunţat joi retragerea SUA din tratatul internaţional Cer Deschis, care permite verificarea mişcărilor militare şi a măsurilor de limitare a armelor în ţările semnatare. “Rusia nu a respectat tratatul”, a declarat preşedintele american. ”Atât timp cât nu respectă tratatul, ne vom retrage”, a precizat preşedintele american.

Tratatul – la care au aderat 35 de ţări, printre care şi România – permite survolul teritoriilor respective de către aeronave de observaţie neînarmate.

Tratatul Cer Deschis a fost propus iniţial de preşedintele american Dwight Eisenhower în 1955. Acordul a fost semnat în cele din urmă de Belarus, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Danemarca (inclusiv Groenlanda), Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Statele Unite, Suedia, Turcia, Ucraina şi Ungaria, începând din 1992, şi a intrat în vigoare în 2002.


In urma unei reuniuni de urgenta a Consiliului Nord Atlantic (NAC), Secretarul General al NATO a facut o declaratie in aceasta dupa amiaza la Cartierul General de la Bruxelles :

Press conference by NATO Secretary General Jens Stoltenberg after the meeting of the North Atlantic Council at the level of Heads of State and Government

NATO Allies met today to discuss the Open Skies Treaty. We are firmly committed to the preservation of effective international arms control, disarmament, and non-proliferation. We all agree that all states party to the Open Skies Treaty must fully implement their commitments and obligations. All NATO Allies are in full compliance with all provisions of the Treaty.

Russia has for many years imposed flight restrictions inconsistent with the Treaty, including flight limitations over Kaliningrad, and restricting flights in Russia near its border with Georgia. Russia’s ongoing selective implementation of its obligations under the Open Skies Treaty has undermined the contribution of this important Treaty to security and stability in the Euro-Atlantic region.

Allies have called on Russia to return to full compliance of the Treaty since the Wales Summit in 2014, and repeated that call at the Warsaw Summit in 2016 and again at the Brussels Summit in 2018. The United States has declared Russia in violation of the Treaty, and has now announced its intention to withdraw from the Treaty in six months, consistent with Treaty provisions.  The US has declared that it may, however, reconsider its withdrawal should Russia return to full compliance with the Treaty.

NATO Allies and partner nations have engaged with Russia, both in capitals and at the OSCE in Vienna, to seek Russia’s return to compliance at the earliest date possible. Russia’s return to compliance is the best way to preserve the benefits of the Treaty.

NATO Allies will continue to uphold, support, and further strengthen arms control, disarmament, and non-proliferation, as a key element of Euro-Atlantic security, taking into account the prevailing security environment. Allies also remain open to dialogue in the NATO-Russia Council on risk reduction and transparency. We continue to aspire to a constructive relationship with Russia, when Russia’s actions make that possible.

1 COMMENT

 1. Sar gratios peste faptul ca “ambasadorul Zuckerman a înmânat … informarea oficială prin care SUA anunță oficial”, pentru a trece la esenta:
  – “au exprimat satisfacție pentru cooperarea foarte bună dintre România și SUA, inclusiv în context COVID-19” Presupun ca ni s-au promis PENTRU A 3-a OARA niste ventilatoare si ca poate fi considerata o cooperare foarte buna daca ele vor sosi pina la disparitia virusului!
  – despre ajutorul de 800 de mii de dolari, va rog din suflet, nu mai pomeniti, ne facem de ris! China ne-a acordat un ajutor de 30 de MILIOANE de dolari, ACUM aproape 50 de ani (!!!), cind China nu era cine este acum iar dolarul de atunci era cu totul si cu totul altul!
  Ar fi un ajutor de 375 de ori mai mare, daca dolarul de atunci ar fi egal cu cel de acum. Daca mai corectam si cu paritatea ….
  – in privinta programului Visa Viever, avem deja podul plin de incurajari, de sustineri, de promovari, de preocupari, de sperante, de atentie deosebita si incredere. Si, ca-n bancul ala cu militieni, la ce ne-au folosit?
  Ati putea sa ne enumerati tarile din UE care au nevoie de viza pentru SUA? Hai, ca nu-i greu!
  – in fine, cu privire la “cer deschis”, i se reproseaza Rusiei “impunerea unor limite artificiale de aplicare, care nu corespund spiritului Tratatului” Pai daca am ajuns la “spiritul tratatului”, e clar ca fiecare poate reprosa orice oricui, adica, de exemplu, si rusii pot aminti de dreptul lor de survol asupra “Area 51”. Sau nu?

Leave a Reply