O treime din piesele pentru industria de război a Rusiei provin din Occident.
Financial Times publică o amplă ancheta din care a reieșit că Rusia a obținut anul trecut cel puțin o treime din componentele sale critice de luptă din surse străine de la companii cu sediul în SUA și aliații săi – în mare parte din cauza facilităților de producție externalizate în state care aplică controale mai slabe la export.
Aceste bunuri – în valoare totală de 7,3 miliarde de dolari – au fost fabricate în principal în țări care nu fac parte din coaliția de control al exporturilor condusă de SUA, potrivit unei analize a Școlii de Economie din Kiev. Cea mai mare parte a acestor bunuri – în valoare de aproximativ 1,9 miliarde de dolari – a fost produsă în China.
Cele 485 de tipuri de componente din analiză includ semiconductori, piese de computer, electronice, componente auto și rulmenți. Lista se bazează pe analiza componentelor găsite de oficialii ucraineni în echipamentele rusești pe câmpul de luptă.
Analiza reprezintă 22 de miliarde de dolari din importurile rusești în primele nouă luni ale anului 2023 și evidențiază modul în care producția externalizată poate facilita Rusiei să cumpere mărfuri controlate din țări ai căror vameși nu vor aplica controale la frontieră.
Datele arată, de asemenea, rolul critic al Chinei în rețelele de aprovizionare ale Rusiei, inclusiv bunuri fabricate de companii care nu fac parte din coaliție. Majoritatea bunurilor de pe listă au fost fabricate în țara care s-a alăturat unui parteneriat din ce în ce mai adânc cu Moscova, scrie FT.
Datele analizate de Financial Times arată că bunurile au fost vândute Rusiei prin distribuitori și intermediari.
Kevin Wolf, partener la firma de avocatură Akin din Washington și fost Asistent al Secretarului pentru comerț spune că dacă unele companiile americane nu ar avea cunoștință despre eventualul export în Rusia și nu ar provoca intenționat acest lucru, nu ar încălca legea americană.
Dar adăugarea de către SUA a „distribuitorilor și a altor intermediari” la lista de sancțiuni ar fi „o modalitate foarte eficientă de a aborda deturnarea semiconductorilor și a altor articole”, a spus el. „Acest lucru ar interzice transporturile către entitățile listate de către orice companie – chiar dacă întreaga tranzacție are loc în afara SUA”.
Datele KSE sugerează că Rusia a importat volume în creștere de produse fabricate de unii producători occidentali – cum ar fi Analog Devices, un producător de cipuri din SUA. Importurile rusești ale mărfurilor sale au crescut de la 123 de milioane de dolari în 2021 la 269 de milioane de dolari în primele nouă luni ale anului 2023. Doar 20 de milioane de dolari din cipurile analogice care au intrat în Rusia în 2023 au fost listate în dosarele făcute în SUA, 93 de milioane de dolari au fost produse în China și 53 de milioane de dolari în Malaezia.
Cipurile analogice sunt enumerate de organismul de sancțiuni al guvernului ucrainean ca fiind recuperate dintr-o varietate de arme rusești. Componentele sale au fost găsite în interiorul rachetelor 9M544 Tornado-S, un lansator de rachete cu lansări multiple, precum și versiunile construite în Rusia ale dronelor iraniene Mohajer-6 și Shahed.
Analog a declarat pentru FT că a încetat toate vânzările în Rusia și Belarus, „a instruit tuturor distribuitorilor noștri să oprească livrările produselor noastre în aceste regiuni” și că „orice expediere după sancțiuni în aceste regiuni este o încălcare directă a politicii noastre și rezultatul unei revânzări sau deturnări neautorizate de produse ADI”.