Grupul austriac Schweighofer a anunţat luni că vinde subsidiara Cascade Empire, care deţine peste 14.000 de hectare de păduri, şi divizia de management forestier, Ocol Silvic Cascade Empire, către compania suedeză GreenGold Group. Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică.

”Pădurile deţinute de Cascade Empire însumează 14.283 hectare, localizate în regiunile Hunedoara, Gorj, Vrancea, Prahova, Buzău, Neamţ şi Suceava”, se arată în comunicat.

Cascade Empire achiziţionase pădurile respective între anii 2003-2011 şi are în prezent 19 angajaţi, incluzând personalul diviziei de management forestier, iar întreaga echipă va fi preluată de noul proprietar, potrivit companiei.

Holzindustrie Schweighofer a intrat pe piaţa românească în 2003, iar în prezent operează în România trei fabrici de cherestea şi două fabrici de producţie a panourilor din lemn cu un total de circa 3.100 angajaţi.

Compania a fost acuzată în trecut de unele ONG-uri că ar achiziţiona lemn tăiat ilegal din pădurile României. În iulie 2017, retailerul de materiale de construcţii şi amenajări interioare Leroy Merlin a anunţat că a exclus, în perioada martie-iunie 2017, din lanţul său de aprovizionare 25 de furnizori, printre care şi producătorul austriac Holzindustrie Schweighofer, deoarece aceştia nu aveau certificare FSC (Forest Stewardship Council).

Anterior, şi alte lanţuri de bricolaj precum Hornbach sau Brico Dépôt România anunţaseră că au redus sau sistat aprovizionarea cu produse din lemn provenind de la Holzindustrie Schweighofer.

În februarie 2018, compania a anunţat că, în medie, 70 de camioane sosesc pe zi la fabricile de cherestea din România şi a menţionat că a implementat un sistem prin care identifică transporturi neconforme şi le refuză, scrie news.ro

9 COMMENTS

 1. Nu se prea vand produsele din magazine,desi se vede calitatea la prima vedere. In acest secol,populatia lumii nu mai umbla dupa proprietati si lux precum romanii,fiecare om sau familie isi traieste ziua ca si cum ar fi ultima,fuind constienti ca exista zile si dupa ziua de azi! Parca e un damf cu o coada groasa in ceva anchete internationale sau, de undeva, apare capcana micului blocaj pe spalare de bani! Miroase a ceva grav pe dara lor. Sa vedem ce vor face si suedezii,alta “poama”,alta “marie”cu acelasi interes sau,poate baga constructii pe terenul defrisat pentru inchirieri! Imobiliarele merg cu brio in romanica cand e vorba de “spalat bani si afaceri necurate”! Poate in acea zona intra cu productia de droguri medicinale la vedere pentru aviz legal si,pe langa,ceva si pentru buzunarul capcaunilor,au destui consumatori in romanica si creste numarul! Nimeni nu stopeaza definitiv consumul,nu exista interes pentru ca natiunea,tineretul roman sa fie limpede la cap!

  • Care e vestea buna? Deci nu ne mai jecmanesc austriecii ci ne jecmanesc suedezii- vezi Ikea- care ii dadeau medalie lui Coveshi???

 2. Radu Tudor, oare nu putem sa cerem ajutor Bulgariei sa ne faca centura la Bucuresti ? Sofia a facut centura cu bani europeni.
  Doamna Firea se ocupa cu statul paralel si festivalul panselutelor.
  La sanatate am cerut ajutor in Austria, putem cere ajutor in Bulgaria la Transporturi, educatie in Finlanda sau UK, mediu in Albania si Germania.

 3. Vestea extraordinar de buna ar fi ca toata suprafata impadurita a Romaniei sa apartina statului roman sub un control strict iar, taierea haotica si fara noima sa fie aspru pedepsita.

 4. Cand am citit titlul credeam că s-a dat o nouă lege de protejare a mediului, interzicerea exportului de lemn pe 10 ani, că urmează programe de împădurire, etc. Se pare că doar se predă ștafeta la alții…

 5. Acum, drujbele romanesti vor fi ghidate de suedezi, nu de austrieci. Ikea nu suporta concurenta. Ce prosteala infecta!

  • Nu amice! Austriecii au dorit profit imediat. Și l-au obținut. Fondul suedez țintește profit pe termen lung. Pădurea are o rată de regenerare de 30 ani. Bineînțeles, dacă este îngrijită și exploatată corespunzător.

Leave a Reply