Celebra bazilică Sagrada Familia din Barcelona a sărbătorit duminică finalizarea turnurilor evangheliştilor, realizare care aduce monumentul mai aproape de finalul construcţiei sale începute în urmă cu 141 de ani, informează AFP.

Ultimele două dintre aceste patru turnuri cu o înălţime de 135 de metri, cele dedicate evangheliştilor Matei şi Ioan, au fost finalizate la sfârşitul lunii septembrie, odată cu instalarea în vârf a unor imense sculpturi albe în formă de bust uman, respectiv, de vultur.

Celelalte două, dedicate evangheliştilor Luca şi Marcu, având în vârf sculpturi reprezentând un bou şi un leu, au fost finalizate anul trecut.

Remarcabila bazilică, proiectată de arhitectul catalan Antoni Gaudi, completează astfel ansamblul dedicat evangheliştilor, turnurile acestuia fiind depăşite în înălţime doar de alte două turnuri atunci când construcţia va fi finalizată.

Pentru a sărbători evenimentul, arhiepiscopul de Barcelona, Juan Jose Omella, a binecuvântat duminică după-amiază aceste structuri, situate în partea centrală a bazilicii, care au fost apoi iluminate pentru prima dată.

După finalizarea, în 2021, a turnului Mariei, care, cu o înălţime de 138 de metri, va fi al doilea cel mai înalt al bazilicii la finalizarea construcţiei, şi a complexului evangheliştilor, nu mai rămâne decât terminarea turnului lui Iisus Hristos.

Proiectat de Gaudi pentru a fi cel mai înalt punct al Sagrada Familia, la 172,5 metri, turnul lui Hristos urmează să fie finalizat în 2026, an care coincide cu centenarul morţii arhitectului.

Comitetul de construcţie a bazilicii anunţase iniţial anul 2026 drept anul finalizării complete a Sagrada Família, însă pandemia de COVID-19 a încetinit proiectul.

“Dacă nu vom avea probleme majore, cum a fost pandemia, Sagrada Familia va fi terminată în maximum zece ani”, a declarat duminică preşedintele consiliului său de administraţie, Esteve Camps, pentru ziarul local La Vanguardia, citat de Agerpres.

Leave a Reply