Transformarea bazinului Mării Negre într-un teatru de război de către Rusia pune justificate întrebări legate de securizarea marilor resurse de energie ale României din bazinul Mării Negre. Într-un interviu pentru Agerpres, Christina Verchere, CEO OMV Petrom a oferit câteva detalii despre acest subiect sensibil.

AGERPRES: În contextul războiului, aveţi în vedere vreo schimbare de planuri în privinţa Neptun Deep? Intenţionaţi să încheiaţi un contract de asigurare împotriva riscului?

Christina Verchere: Neptun Deep se află în centrul strategiei noastre pentru 2030, pentru că noi credem că gazele naturale sunt esenţiale pentru tranziţia energetică, pentru că susţine
obiectivul nostru de reducere a emisiilor de carbon, pentru că reprezintă o oportunitate economică. Deci, are un rol fundamental pentru ca noi să ne atingem obiectivele strategice, pe care ni le-am asumat faţă de stakeholder-ii noştri. Am făcut tot posibilul pentru a ajunge cât mai curând la momentul deciziei finale de investiţie şi vom continua să lucrăm la viteză maximă, astfel încât să începem producţia în siguranţă la începutul anului 2027.

În calitate de operator responsabil, OMV Petrom îşi asigură toate activităţile, aplicând un cadru prudent de gestionare a riscurilor. Compania va lua toate măsurile necesare pentru a se asigura că operaţiunile sunt executate în condiţii de siguranţă şi în deplină conformitate cu autorizaţiile şi legislaţia română. Mai mult, subliniem că OMV Petrom are în prezent operaţiuni în Marea Neagră. Astfel de operaţiuni nu au avut nicio întrerupere din cauza conflictului Rusia – Ucraina. OMV Petrom este în strânsă legătură cu autorităţile române relevante pentru activităţile
sale.

(…)

Din punct de vedere geopolitic, situaţia e volatilă şi aceste incertitudini se adaugă aspectelor mai tipice care ţin de vreme, de disponibilitatea surselor de gaze şi de evoluţia economiei globale care influenţează preţurile. În acelaşi timp, în România, ne bucurăm de o piaţă de gaze relativ solidă, cu dependenţă mai mică de importuri. România intră în iarna aceasta cu un nivel robust al producţiei interne şi cu depozitele subterane pline”.

 

Leave a Reply