Accelerarea livrărilor de vaccinuri permite Europei să vadă “lumina de la capătul tunelului”, în pofida celui de-al “treilea val” al noului coronavirus care continuă să se răspândească prin Europa, a declarat duminică într-o emisiune televizată comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, relatează AFP.

“Avem acum 52 de uzine care lucrează 24 de ore din 24, şapte zile din şapte în Europa pentru a produce” vaccinuri împotriva COVID-19, a subliniat comisarul european, în cadrul emisiunii Grand jury difuzate pe posturile RTL-Le Figaro-LCI.

“Avem capacitatea de a produce şi livra pentru concetăţenii noştri europeni cele 360 de milioane de doze prevăzute până la finele trimestrului doi şi cele 420 de milioane necesare pentru a începe să vorbim despre acea imunitatea colectivă şi a o atinge” la jumătatea lunii iulie, a adăugat Breton.

Acesta a susţinut şi în cursul săptămânii trecute că Europa ar putea ajunge la imunitatea colectivă până pe 14 iulie, aminteşte AFP.

“Lumina de la capătul tunelului se vede”, a insistat comisarul european, care a mai apreciat că “mai e nevoie de câteva săptămâni pentru a limita propagarea virusului şi în acelaşi timp să se vaccineze foarte substanţial”.

El a atenţionat că va trebui să se “treacă la o viteză superioară”, asigurând însă în acelaşi timp că “acum ştim că este posibil să facem acest lucru” în plan industrial.

Comisarul european a reiterat în emisiune poziţia Comisiei în ce priveşte livrările de vaccin AstraZeneca, aflate în centrul unui diferend Londra-Bruxelles, spunând că “atât timp când AstraZeneca nu-şi îndeplineşte obligaţiile (faţă de UE), tot ce este produs pe teritoriul european este destinat europenilor”.

UE bănuieşte că laboratorul suedezo-britanic a avantajat Regatul Unit, în detrimentul blocului comunitar, menţionează France Presse.

Thierry Breton a mai susţinut, în acest context, că “britanicii sunt incapabili să-şi desfăşoare singuri politica de vaccinare” şi sunt “total dependenţi de UE”, care au livrat Regatului Unit “20 de milioane de doze pentru a-i ajuta pe britanici”, în timp ce Marea Britanie nu a produs “decât 10 milioane”.

El a mai apreciat că guvernul lui Boris Johnson se confruntă cu o “problemă” de stocuri pentru administrarea celei de-a doua doze, explicând că, la fel ca în “fabula ‘Greierele şi furnica’, în loc să păstreze doza a doua, britanicii au preferat să o dea tuturor, fără rezerve”, scrie Agerpres.

 

1 COMMENT

  1. Radu, daca virusii curcula doar prin aer cu ajutorul curentilor de aer, cum naiba te protejeaza masca daca nu este lipita de ten, nas si barba? Patrunde aerul si virusii ca in varza prin locurile toate in care masca nu e lipita pe fata! Mi-am amintit secretul mastii argumentat de medici strainezi in si din strainezia! O masca sa fie eficienta, ceea ce nu stiu si nu vor sa accepte latraii terorizanti, trebuie sa fie ermetic pe fata, doar circuitul inspirat-respirat aer prin tesatura sa intre si nu pe langa! Medicii poarta masca de obicei nu din cauza virusilor, sa nu le curga nasul, ochii, stranut deasupra pacientului! Se vede ca habar nu au pentru ce folosesc medicii mastile, fix ca latraul de la pnl care cere CNA-ului sa sanctioneze televiziunile si in online, privind promovarea medicilor care nu respecta protocoalele tampe impuse, aici fiind vorba direct de doamna doctor care a fost la voi la televizor, doamna care se voia sanctionata de unii care sunt legati trup si suflet de protocoale(a se citi afaceri prin protocoale)! Ce sa inteleg eu, medicii care mi-au recomandat dezinfectante oral/cale bucala, fara recomandare masca, sunt nulitati/habarnisti straini?! Incredibil in ce mizerii manipulatoarea traim!

Leave a Reply