Perioada cea mai complicată pentru Republica Moldova, din punct de vedere energetic, a fost depășită.  O spune ministrul Energiei, Victor Parlicov, potrivit căruia acum autoritățile au experiența necesară pentru a face achiziții de gaz pe piața internațională, iar malul drept al Nistrului nu mai este dependent de gazul de la Gazprom. Potrivit oficialului, acum Guvernul este axat pe achizițiile de gaz pentru perioada rece a anului și pe dezvoltarea programelor de eficiență energetică, notează IPN.

Ministrul Energiei se arată convins că malul drept al Nistrului a scăpat de dependența față de Gazprom, iar țara este mult mai pregătită pentru a face față unor eventuale crize energetice.

Perioada cea mai grea a rămas în urmă. Pe de o parte, scad prețurile, dacă vorbim de gaz, în primul rând, și asta scade povara pe consumator, pentru că recent au fost reduse tarifele. În același timp, acum avem și o experiență vastă. Dacă anterior noi abia învățam cum să procurăm gaz din altă parte decât de la Gazprom,  iarna trecută a fost prima iarnă pe care am trecut-o și mă refer la malul drept al Nistrului, fără gaz de la Gazprom. Acum deja achiziționăm gaze de pe piața internațională pentru a le stoca, astfel încât să avem gaz la preț  bun în perioada de iarnă”, a spus Victor Parlicov în cadrul emisiunii „Obiectiv Comun” de la TVR Moldova.

Potrivit ministrului, Republica Moldova consumă de 2-3 ori mai multă energie pentru a încălzi un metru pătrat de spațiu decât țările înalt dezvoltate. În acest context, prioritatea autorităților este de a lansa programe de eficiență energetică atât pentru instituțiile publice, cât și pentru locuințele cetățenilor.

Dacă până acum ne-am ocupat de gestionarea crizei, pe viitor ne focusăm pe proiecte de dezvoltare. Circa 50% din consumul energiei din Republica Moldova este consumul clădirilor și aici prioritatea este eficiența energetică a clădirilor. Se cere un program național de eficientizare energetică a clădirilor publice. De asemenea, avem în plan lansarea unui program sau fond de subvenționare a investițiilor în eficiența energetică a consumatorilor rezidențiali, ceva similar cu Casa Verde din România, dar să fie disponibilă și pentru blocuri multietajate și pentru case individuale”, a explicat ministrul Victor Parlicov, scrie deschide.md

Leave a Reply