Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat joi că lupta Ucrainei împotriva invaziei ruse este “un maraton, nu un sprint”, asigurând că aliaţii Kievului vor continua să îi ofere resursele de care are nevoie atât în regim de urgenţă, cât şi pe termen lung, potrivit EFE.

“Lupta Ucrainei este ‘un maraton, nu un sprint'”, a declarat Austin în debutul celei de-a 13-a reuniuni a Grupului de contact condus de SUA în sprijinul apărării Ucrainei, care reuneşte peste 50 de ţări, la sediul NATO din Bruxelles.

“Aşadar, vom continua să furnizăm Ucrainei capacităţile de care ea are nevoie urgent pentru a face faţă acestui moment, precum şi ceea ce are nevoie pentru a rămâne în siguranţă pe termen lung în faţa agresiunii ruse. Vom fi alături de Ucraina pe termen lung”, a adăugat şeful Pentagonului.

Austin a evidenţiat în special apelul adresat ţărilor din Grupul de contact de a continua să livreze Ucrainei echipamente de apărare antiaeriană şi muniţia “de care are nevoie în mod urgent pentru a-şi proteja cetăţenii”.

“Aceste contribuţii protejează civilii ucraineni de atacurile nemiloase ale rachetelor şi dronelor ruseşti”, a subliniat el.

Grupul de contact, a reamintit el, se concentrează pe acordarea de instruire şi echipamente pentru forţele armate ucrainene, remarcând ‘dexteritatea’ acestora.

“Vrem să ne asigurăm că Ucraina are capacităţile necesare pentru a-şi proteja cetăţenii şi teritoriul, pentru a descuraja noi agresiuni ale ruşilor şi, în cele din urmă, pentru a învinge în campania (preşedintelui rus Vladimir) Putin”, a spus el.

În acelaşi timp, Austin a indicat că aliaţii vor continua să îşi “adapteze” asistenţa la “circumstanţele în schimbare de pe teren şi la nevoile în schimbare ale forţelor ucrainene”.

În cadrul reuniunii de joi, el a spus că aşteaptă veşti de la Olanda şi Danemarca despre modul în care evoluează iniţiativa pe care o conduc în instruirea piloţilor ucraineni în vederea operării avioanelor de luptă de generaţia a patra, inclusiv a avioanelor americane F16.

De asemenea, el a spus că Germania şi Polonia vor informa grupul cu privire la următorii paşi în ceea ce priveşte sarcina vitală de mentenanţă a tancurilor Leopard livrate Ucrainei.

“Împreună, vom rămâne alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a concluzionat el.

Cu doar două zile în urmă, SUA au anunţat un nou pachet de ajutor militar de 325 de milioane de dolari pentru Ucraina, care a coincis cu o întâlnire la Casa Albă între preşedintele american Joe Biden şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Această nouă asistenţă include rachete antitanc Javelin, muniţie pentru sistemele de rachete de artilerie cu rază lungă de acţiune HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems) şi 15 vehicule de luptă Bradley. Pachetul include, de asemenea, muniţie de 155 şi 105 milimetri şi proiectile pentru sistemele sol-aer NASAMS.

Anunţul a fost făcut după ce, săptămâna trecută, Washingtonul a informat că a trimis un alt pachet de asistenţă de securitate pentru Kiev, în valoare de 2,1 miliarde de dolari, constând în echipamente de apărare antiaeriană şi muniţie.

La sosirea la reuniunea Grupului de contact, mai mulţi miniştri ai apărării din cadrul NATO – care încep astăzi o reuniune de două zile în marja reuniunii – au promis, de asemenea, sprijin pe termen lung pentru Ucraina, scrie Agerpres.

Leave a Reply