Saturday, December 14, 2024
2.4 C
Bucharest

Oamenii cheie ai lui Trump, mesaje pro-NATO dupa ingrijorarile din campanie

Odata ce imbraca haina administratiei americane, oamenii lui Trump dau mesaje de solidaritate in NATO, dupa afirmatiile ingrijoratoare ale presedintelui ales din campanie.

Gratie rapoartelor serviciilor de informatii americane care au detaliat agresiunile cibernetice si de propaganda ale Rusiei, Trump si echipa sa incep sa-si nuanteze serios atitudinile pro-ruse de care au fost acuzati pina azi.

Prin generalul James Mattis si functiile deosebit de importante ocupate de acesta de-a lungul timpului, dar si prin Mike Pompeo – devine evident ca NATO ramane o alianta solida, iar diversiunile si agresiunile Rusiei nu vor avea succes in noua echipa republicana de la Casa Alba. 


Michael T. Flynn, viitorul consilier pentru securitate națională al președintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, a apreciat angajamentul României și rolul ei în NATO și în regiune într-o convorbire telefonică cu ambasadorul României la Washington, George Cristian Maior, se arată într-un comunicat trimis AGERPRES.

Flynn a spus că NATO ramâne o alianță fundamentală pentru SUA, în care toti aliații trebuie să contribuie pentru beneficiul comun. Viitorul consilier pentru securitate naționala al a acceptat invitația de a vizita România adresată de diplomatul român.

În cadrul convorbirii, ambasadorul României l-a felicitat pe Flynn pentru poziția pe care o va ocupa și l-a asigurat de sprijinul ferm al României pentru noua administrație.

“România este un aliat stabil și sigur al Statelor Unite care contribuie consistent la acțiunile de combatere a terorismului și de întărire a securității comune. Angajamentul României în cadrul Alianței Nord-Atlantice este și va rămâne foarte puternic, fiind în acord cu viziunea noii administrații legate de mărirea resurselor pentru apărare din partea aliaților europeni. Acest lucru va fi confirmat prin alocarea de către țara noastră a 2% din PIB pentru bugetul apărării și mai ales de consolidarea capabilitățlor necesare printr-o planificare judicioasa”, a declarat ambasadorul.

Generalul Flynn a transmis mulțumiri și aprecieri tării noastre, presedintelui Klaus Iohannis și Guvernului României pentru seriozitatea și sprijinul arătate Americii, subliniind importanța sentimentelor pozitive ale populației României față de Statele Unite, pe care le cunoaște foarte bine.


Congresmanul republican Mike Pompeo, nominalizat de către președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, la șefia CIA a pus agresivitatea Rusiei pe lista provocărilor, alături de Iranul “nedisciplinat” și China care “provoacă tensiuni reale”, transmite Reuters.

În timpul audierii sale la Comisia pentru Servicii din cadrul Senatului, Pompeo a făcut declarații care contrastează într-o oarecare măsură cu afirmațiile președintelui ales, care a spus de mai multe ori că ar vrea relații mai puțin tensionate cu Rusia.

Pompeo a spus că Rusia se comportă într-un mod agresiv pentru că a invadat și ocupat Ucraina, amenință Europa și nu face “mai nimic” pentru a distruge organizația jihadistă Statul Islamic.

În cadrul audierii, republicanul a afirmat că acceptă concluziile raportului cu privire la implicarea Rusiei în atacurile cibernetice împotriva Partidului Democrat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale. Pompeo a declarat că el crede că hackerii ruși au acționat la cererea liderilor de la Moscova când au atacat serverele democrate.

Viitorul șef al CIA a mai spus că nu este de acord cu metodele de tortură folosite în trecut de către agenția de spionaj americană la interogatorii, mai ales cele care sunt respinse de manualele de procedură militară, și că nu ar începe un astfel de program nici dacă președintele ales i-ar cere acest lucru.

Mai mult, Pompeo a spus că agenția este formată din profesioniști și că a văzut angajați “care trec și prin foc”, afirmație care survine după ce Trump a exprimat de mai multe ori critici față de acest serviciu secret. Pompeo a menționat de asemenea că nu crede că CIA ar fi devenit o instituție politizată, contrazicându-l astfel pe Michael Flynn, consilierul pentru probleme de securitate al lui Trump.

Publicația americană Politico scrie că miza audierii lui Pompeo este ca el să dovedească faptul că poate aduce pacea între Trump și agenția de spionaj americană.

Pompeo, un congresman conservator care reprezintă statul Kansas, apare în fața Comisiei pentru Servicii din Senat la doar o zi după ce Trump a acuzat serviciile de informații că îl tratează în stil “nazist”.
Spre deosebire de Trump, Pompeo este un critic acerb al Rusiei. El a etichetat drept inacceptabilă anexarea Crimeii și a susținut sancțiunile economice impuse Moscovei. Mai mult, a fost unul dintre susținătorii desfășurării de trupe ale NATO pe flancul estic.


Candidatul propus de președintele ales al SUA, Donald Trump, pentru șefia Pentagonului, generalul James Mattis, a estimat joi, în cadrul audierii la Comisia de Apărare din Senat, că președintele rus Vladimir Putin încearcă să rupă NATO, iar Rusia rămâne pentru SUA un competitor strategic, relatează agențiile DPA și EFE.

‘Cel mai important lucru este să recunoaștem realitatea despre ceea ce avem de gestionat în relația cu președinte Putin și să recunoaștem că el încearcă să rupă Alianța Nord-Atlantică’, a indicat James Mattis.

El a caracterizat Rusia drept un ‘competitor strategic’ al SUA și ‘un adversar în domeniile cheie’. Prin urmare, SUA trebuie să facă pașii necesari, atât privind descurajarea militară cât și în ceea ce privește diplomația și economia, a apreciat în continuare generalul Mattis, insistând că SUA trebuie să înfrunte Rusia în unele chestiuni pentru a-și apăra interesele.

Totuși, potrivit agenției EFE, el nu a exprimat deocamdată la această audiere o poziție cu privire la sancțiunile adoptate împotriva Rusiei.

Cât despre modul în care SUA se vor raporta la NATO în timpul Administrației președintelui Trump, viitorul șef al Pentagonului a spus că aceasta este probabil cea mai de succes alianță militară din istoria, iar SUA vor menține cu NATO ‘cea mai puternică relație posibilă’.

La audierea premergătoare numirii sale, generalul Mattis a enunțat principalele provocări ale SUA pe plan militar, acestea fiind gruparea Statul Islamic, războiul din Afganistan, agresiunea Rusiei și acțiunile Chinei în Marea Chinei de Sud.

 

Hot this week

„Avem nevoie de sfatul României și de experiența sa. Cunoaște cel mai bine Rusia”

„Avem nevoie de sfatul României și de experiența sa....

Ambasadorul Daniel Fried, mesaj pentru românii care susțin candidați pro-ruși : Mergeți până la Moscova și vedeți

Daniel Fried, fost Adjunct pentru Afaceri Europene al Secretarului...

Mesajele unui reputat ambasador american : „Nu lăsați rușii și interpușii lor să genereze schimbare”

Mesajele unui reputat ambasador american : „Nu lăsați rușii...

Rețeaua chineză TikTok sfidează Comisia Europeană

Rețeaua chineză Tiktok nu a răspuns până vineri după-amiază...

UDMR : PSD să dea premierul

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, la finalul...

Topics

Rețeaua chineză TikTok sfidează Comisia Europeană

Rețeaua chineză Tiktok nu a răspuns până vineri după-amiază...

UDMR : PSD să dea premierul

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, la finalul...

Apărarea se întăreşte : încă 3 avioane F-16 pentru România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon, achiziționate de România de...

Știripesurse.ro : mandatele POT ar putea fi invalidate

Noul Parlament, ales în urma alegerilor din 1 decembrie, ar...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img