Duminica seara la Punctul de intalnire am prezentat o interesanta sinteza sociologica a CSCI din Septembrie 2014 pina in prezent. Colega mea Oana Stancu s-a lansat intr-o serie de critici dure la adresa unui personaj aflat constant in fruntea topului de incredere in randul opiniei publice : guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

———-

Conform sintezei sociologice pentru perioada septembrie 2014 – iunie 2015, preşedintele Klaus Iohannis a fost propulsat la un procent puternic, dar a început să scadă. În paralel, premierul Victor Ponta pare să se menţină în jurul aceluiaşi procent.

 Mai exact, în septembrie 2014, Klaus Iohannis era la 27% încredere şi în decembrie 2014, după câştigarea alegerilor, a ajuns la 78%. Apoi preşedintele începe foarte încet să descrească, dar rămâne liderul detaşat în acest top al încrederii, având 69% în iunie 2015. Graficul este în continuare foarte bun, chiar dacă în scădere.
Victor Ponta porneşte de la 36% în septembrie 2014 şi ajunge la 38% în iunie 2015.
Surprinzător în acest top este Călin Popescu Tăriceanu, care reuşeşte să îl egaleze pe premierul Victor Ponta la procentul de încredere.
Realizatoarea emisiunii “Exces de Putere”, Oana Stancu, a explicat că, pentru ea, aceste sondaje legate de “încrederea în politicieni” au reprezentat întotdeauna “o enigmă”.
“Pentru mine acest slide a fost întotdeauna o enigmă. Poate sunt eu foarte puţin informată, poate nu ştiu sociologie, poate nu înţeleg. Mie mi se pare că este o poză a superficialităţii noastre. Cred că dacă îi întrebi pe oameni de încredere în personalităţi … că ce? Ce înseamnă 20% încredere în Vasile Blaga? Că o să facă ce? Că viaţa va fi mai bună dacă Blaga va administra instituţiile? La fel şi ca SRI. Au încredere în SRI că ce? La fel şi la Biserică. Pentru mine este fascinantă încrederea pentru Mugur Isărescu. Permanent acest om este o icoană. Acest individ este o icoană a răului, nu a binelui. Pentru că banca pe care o conduce de atâţia ani, în momentul în care băncile i-au furat pe români, domnul Isărescu nu a suflat nicio vorbă. Mai departe, când BRD a dat acele credite de milioane de euro, despre care ştia clar că nu vor mai veni niciodată înapoi, Banca Naţională nu a existat. Cea care supraveghează buna administrare a banilor. Când l-am întrebat pe domnul Suciu, ce părere are despre creditul doamnei Udrea, fără rată, fără dobândă, fără comision de administrare, fără nimic… în fine, pentru toţi cei care au fost în situaţia de a-şi pierde casele, domnul Isărescu este un foarte activ apărător al sistemului bancar?”
Preşedintele Grupului pentru Investigaţii Politice, Mugur Ciuvică, a explicat că procentele trebuie explicate clar de un sociolog pentru că, în părerea sa, subiectul este tratat superficial de mulţi români.
“Şi întrebările sunt puse unor cetăţeni care au alte preocupări decât viaţa politică. Au o privire mai mult sau mai puţin superficială asupra a ceea ce se întâmplă în politică. Nici eu nu mă pricep foarte bine, dar un sociolog poate explica exact întrebarea asta cu încrederea în politicieni. La domnul Iohannis scăderea este importantă totuşi. (…) La Blaga, 20% e pe acolo. E co-preşedinte la un partid de 40%, chiar mi se pare că e cam jos. (…) De-asta este spectaculoasă evoluţia domnului Tăriceanu. Eu sper ca la un moment dat să se vadă chestia asta şi în intenţia de vot. Ar merita să intre în Parlament, pentru că este singurul partid care, la vârf, are această preocupare cu privire la drepturile omului şi la lupta împotriva abuzurilor.”

15 COMMENTS

 1. Intrebarile pe care si le pune d-na Stancu sunt pe buna dreptate intemeiate si de bun simt.
  Multe raman enigme, ori ancheta sociologica ia in calcul mult mai multi factori decat banuim, ori repondentii dau raspunsurile fara o judecata prealabila a intrebarii, care de cele mai multe ori este in aparenta simpla.
  Se mai poate banui ca aceste anchete sociologice sa se faca la comanda unora care vor sa se vada puternici, vesnici si devreme acasa.

 2. Bă fireaţi ai dracu de neica nimeni! Cum dracu să facă ceva în provincie atîta timp cît aţi luat puterea în întregime la Bucureşti??? În pădurea ”proştilor şi idioţilor ce sînteţi voi clămpăii politicieni” că dacă totul se controlează de la Bucureşti, cînd îi vine timpul fizic fiecărei localităţi la control??? CĂ AŞA AŢI DORIT ŞI FĂCUT VOI POLITICIENII PRIN LEGE!
  Îmi cade scîrba pe ochi de atîta prostie: politicienii care au hotărît legea nu sînt vinovaţi cu nimic, dar sînt alţii din plan local! Bă nemernicilor, nu vreţi să gîndiţi practic ori”o faceţi pe proştii ori sunteţi proşti sau sunteţi proşti” dar provincia nu se leagă cu ceea ce scoateţi voi pe guri! Ce procedură este? Cine şi cînd îi controlează??? Nimeni sau doar cînd sunt anunţaţi, ori ceva prea grav pe micile ecrane! Ce controale dacă nimeni nu este interesat decît de propriul buzunar??? E mult prea cald pentru deplasare, cît durează să întocmeşti nişte acte ca proces-verbal semnat??? La ce mai leorbăiţi aiurea? Habar nu aveţi de ceea ce se întîmplă şi vă băgaţi în seamă ca momîile puturoase care abia îşi trag sufletul obosit de atîta producţie cu diagnostic cert: lene-chiulangeală cronică urlătoare!

 3. corect oana acest monstru bancher face numai jocuri spurcate strainilor ,,a avut dreptate ponta ca**sunt interese sa nu ne dezvoltam ca natie ,sa raminem la mila lor —

 4. Unui profesionist care a asigurat stabilitatea monetara a tarii zeci de ani luptandu-se cu guverne incompetente sa-i aduci asemenea atribut lasa un gust amar. Probabil ca s-a sesizat doamna Stancu cand a vazut ca nimeni nu a reactionat cand Isarescu l-a criticat pe Ponta! Reactia este cam tardiva!

 5. Atit lumea uita ca Isărescu a fost prim ministru,cică să ne salveze și ne-a dus în cap,a candidat și la președenție nu mai avea ce căuta înapoi la BNR.Are dreptate Oana.

 6. sigur. sunteti foarte credibili.
  ponta dixit : “Sunt convins ca Isarescu vrea un nou mandat la Banca Nationala. Eu cred ca stabilitatea noastra in ceea ce priveste Banca Nationala e un bun castigat. Probabil ca va ramane pe viata, daca lucrurile merg bine”
  Isarescu a mai primit un mandat de la dumnezeu si masoni, nu de la psd.

 7. Perfectă dreptate are Oana*La fel şi la Biserică. Pentru mine este fascinantă încrederea pentru Mugur Isărescu. Permanent acest om este o icoană. Acest individ este o icoană a răului, nu a binelui.* şi completez cu mulţi care trebuiesc băgaţi în aceeaşi icoană boită cu vopsea pe pereţii interiori ai bisericilor unde creştinul credincios se închină la Dumnezeu şi Maica Domnului sau fecioarei Maria, în coasta cărora sunt pictaţii numiţi! Băsescu-Băseasca, Iohanis, Zgonea, Isărescu, Rus de la Cluj, Udrea, Boagiu, Videanu, Berceanu, Anastase, Ioan Niculae, Vanghelie, Onţanu, preaafaceristul ortodox cu ai lui, cel de la sect.1 arestatul-primar şi mulţi neghiobi care au demonstrat valoarea prin hoţie şi minciuni şi încredrea(de a rămîne cu averea după arest sau detenţie) în baza sondajelor manipulatorii ca inducere în eroare.(nu săriţi cu parul că e analiza şi părerea mea obiectivă)

 8. AA! Mi-am amintit! Dacă tot se folosesc de televiziuni non-stop politicienii şi nouă nu ne mai rămîne loc de emisiuni educative sau distractive ci politică en-gros de mahala, să plătească şi abonamentele noastre la cablu şi internet! Noi plătim pentru ceea ce credem că e necesar şi nu pentru politică sau politicieni care fac doar mahala sau se plîng de neputinţă mojicistă!
  1. VOR SĂ VORBEASCĂ LA TV, SĂ PLĂTEASCĂ ABONAMENTELE NOASTRE!
  2. NU SÎNTEM DISPUŞI SĂ PLĂTIM ŞI SĂ ÎNGHIŢIM BĂLĂCĂREALA ŞI MILOGEALA LOR ZI DE ZI PE MICILE ECRANE, MAI ALES CĂ SÎNT PLĂTIŢI GRAS!(doar aşa vor avea fonduri televiziunile pentru a rezista )

 9. de obicei spusele d-ei au avut un temei ,nu au fost vorbe in vant ,D-zeu stie .Pe de alta parte cred ca Isarescu s-a straduit sa pastreze moneda noastra pe linia de plutire ,nu cred ca este un incompetent ,ma gandesc si eu .

 10. FELICITARI OANA , sub obladurea lui Isarescu s-a distrus bancile noastre , mai avem cred doua banci romanesti si miliardele imprumutate unde au ajuns.Cred ca merita o investigatie ampla a mitului Isarescu . In afara de multe altele , de ficare data a sustinut presedintia si guvernul pentru ai merge lui afacerile.

Leave a Reply