Editorialul publicat de Oana Stancu in Jurnalul national :

„În viață trebuie să faci compromisuri”; „Compromisul este acceptabil dacă nu te compromite” etc. Sunt câteva fraze tip pe care le auzim des sau ajungem să ni le spunem singuri pe măsură ce avansăm dinspre radicalismul anilor tineri spre maturitate. Lunile acestea societatea românească pare dispusă la un compromis care nu doar că o va compromite, este genul de compromis care ucide ce e sănătos și îmbolnăvește pe termen lung: compromisul cu abuzul.

Dorința oamenilor onești de a vedea dreptatea înfăptuindu-se, de a-i vedea pe hoții puterii pedepsiți, este intersectată de valul de rețineri făcute de DNA și de arestări preventive dispuse de instanțe. Din această intersecție a rezultat în sondaje o încredere uriașă în Direcția Anticorupție. Încredere pe care în mod normal s-ar putea construi o lume nouă, cu o viață politică mai curată, cu o economie mai eficientă, cu o societate mai sănătoasă. Ce ne facem însă dacă hoțul pe care l-am văzut furând în acești ani cu ochii noștri și până acum a scăpat nepedepsit umplându-ne de amar și de frustrări, astăzi este băgat după gratii preventiv printr-un abuz? Fără probe solide care să arate nu vinovăția lui în hoția comisă, ci nevoia arestării preventive care se întinde pe câteva luni? Zicem „Lasă că așa îi trebuie pentru că asta e justiția pe care au construit-o ei cu Băsescu al lor”? Sunt de părere că nu! Pentru că un abuz, dacă este un abuz, nu poate aduce cu el nimic sănătos. Hoții trebuie condamnați cu probe, iar dacă trebuie să stea în arest preventiv e pentru motive mult mai solide decât „bănuiala rezonabilă” că ar fi comis o faptă acum cinci ani, bănuială introdusă în referatul de arestate preventivă și la care, până la urmă, procurorul și renunță în rechizitoriul prin care arestatul e trimis în judecată. Bănuitul însă, odată băgat la zdup, e invitat politicos să scrie denunțuri pe bandă rulantă și astfel beneficiază de iertarea tuturor păcatelor și hoțiilor și rămâne și cu banii furați.
Î
n spatele acestor mecanisme, culmea, este trecută tot societatea, opinia publică. Arestatul trebuie arestat preventiv pentru că e în funcție de cinci sau 14 ani și dacă e lăsat în libertate, spun procurorii, opinia publică simte că justiția nu este eficientă, se slăbește încrederea lor în justiție. Și uite așa ne întoarcem la încrederea uriașă din sondaje. Avem încredere așadar în arestare pe baza bănuielilor? Ne dăm girul pentru a-l face scăpat de orice răspundere pe Stelian pentru că l-a turnat pe Cocoș? Sau pretindem procurorilor și judecătorilor să lase valul arestărilor preventive care ocupă ecranele televizoarelor și să muncească la construirea unor acte de justiție fără reproș în care toți hoții să fie pedepsiți cu probe solide iar obiectele hoțiilor lor recuperate? Iar judecătorii, dacă se poate, să nu fie partenerii DNA, ci ai adevărului, ai probelor și ai dreptății! În această intersecție în care ne aflăm se decide viitorul apropiat al României.

http://jurnalul.ro/editorial/compromisul-care-ucide-687806.html

11 COMMENTS

 1. Radu, nu e sigurul caz. Sunt enorm de multe în ţară. Bine că nu au reuşit să-l arunce întrun spital predestinat…

 2. frumoase cuvinte si pline de consistenta ,asa cum trebuie sa gandeasca un om ca lumea .toti vrem dreptate dar sa se faca in termeni legali ,nu cu orice pret .Referitor la Ponta el multe spune si apoi se dezice .Nu este un om pe care sa poti conta ,o spun pentru a nu stiu cata oara .Nu lasa o impresie buna acest razgandaci .Sincer imi pare bine ca nu a fost ales presedinte si tot sper ca cei care -l aduleaza ,valabil si pentru niste colegi ai Dvs. sa inceteze sa -i mai ridice osanale lui si familiei lui care nu s-au remarcat prin nimic .

 3. De mult timp tot scriu că în ţară e dezastru şi că cei din DNA şi justiţia bucureşteană trebuie să îi controleze la sînge pe colegii lor din ţară. Vor fi şocaţi cîte *bineţi* vor găsi şi nu numai ei, jurnaliştii şi televiziunile vor avea cel puţin 10 ani de emisiuni pe aceste teme. Aşa că, voi jurnaliştii să fiţi tari că şocurile vin în cascadă. Vă puteţi închipui cîte s-au FĂCUT/ ExECUTAT tocmai de prin 2003-2004 pînă în zilele noastre?

 4. GENIAL – MAFIA CORPORATISTILOR HYPERMARKETURI AU CRESCUT PRETURILE SI APOI LE-AU “INGHETAT”

  O bataie de joc si o HOTIE mai mare ca asta pur si simplu nu exista in momentul asta, poate doar Enelul si Apanova care ne fura pe rupte la facturi sa mai rivalizeze cu asemenea hotie, altfel s-a ajuns din scaderea de TVA sa se produca cea mai mare scumpire a alimentelor din ultimii 10 ani.

  Kaufland (partenerii de incredere a lui ala mic cu capul si mai mic -daniel constantin) – ieri 1 kg pulpe pui cu spate era 7,5 lei, astazi au ighetat pretul la 8,7 lei pe kg
  – pulpa de porc nu mai exista nicaieri sub 17 lei / kg unde acum 3 sapatamani nu depasea nicaieri 15 lei / kg
  – rosiile de la 4,5 lei cu foarte mare greutate le mai gasesti la 6 lei / kg
  – morcovii au “inghetat” la 3-4 lei de la 1,5-2 lei cat erau inainte
  si lista continua la aproape toate produsele alimentare

  O HOTIE TOTALA ce s-a intamplat cu scaderea TVA.
  MAFIA HYPERMARKETURILOR trebuie scoasa afara din orase. La inceput trebuie interzise sambata si duminica iar apoi scoase definitiv din orase si localitati.
  Toti angajatii acestor MAFIOTI sunt pe post de sclavi de ultima speta munciti la rupere pe o mizerie de salariu de 7 milioane lei.

  MAFIA HYPERMARKETURILOR = SCLAVAGISM, SOMAJ, DISTRUGEREA ECONOMIEI, COLAPS SOCIAL, FURT ORDINAR DIN BUZUNARUL POPULATIEI CAPTIVA A ACESTUI OLIGOPOL PUR MAFIOT

 5. O sa treaca de votul parlamentului Legea Big Brother! Poate totusi, vi se pare important!

  Vedeti ca trece Legea Big Brother! Nu prea s-a facut dezbatere publica, pe ultima forma! Nu a interesat pe nimeni! Daca Snowden ala ar fi fost roman, va dati seama cam ce ar fi facut! Si-ar fi vazut de treaba lui si de promovare pe un post mare, eventual, ca toti moldovenii astia de la noi! Sa nu ziceti ca n-ati stiut!

  • din contra, foarte multi sunt cu ochii pe mizeria aia securistoida… in momentul asta a iesit asa cum e legal si moral adica interceptari cu mandat judecatoresc dar trebuie vazut ce iese in realitate in forma finala pentru ca jigodiile politice slugi ale securitatii o pot rasuci la 180 de grade si ajunge asa cum vor securistii psihopati-mafioti ca ghita, maior, coldea, dumbrava

 6. Din ciclul “așa țară, așa justiție”:
  06/05/2015 – “Răsturnare de situație în dosarul comisarului Traian Berbeceanu: Un martor a schimbat declarațiile” – http://www.stiripesurse.ro/rasturnare-de-situa-ie-in-dosarul-comisarului-traian-berbeceanu-un-martor-a-schimbat-declara-iile_955073.html
  “Bărbatul [Cristian Litera] le-a spus judecătorilor care a fost motivul pentru care a dat declaraţiile împotriva lui Berbeceanu, afirmând că a fost condiţionat cu libertatea soţiei sale, care a fost şi ea arestată. Litera a spus că a fost pus să semneze declaraţii al căror conţinut nu-l cunoştea, iar dacă ar fi refuzat, soţia sa, nevinovată fiind, ar mai fi petrecut o lună în arest preventiv. „Am spus doar adevărul, exact cum s-au întâmplat lucrurile, nici judecătorilor nu le-a venit să creadă cele auzite”, a afirmat Litera.”
  Justiție independentă, așa-i, românilor anticomuniști privați și de dreapta? Detalii, detalii… În schimb, cătușe pentru Șova urgent, nu?

 7. off topic
  Au aparut mai multe stiri referitoare la Fundatia pentru SMURD, nu tocmai incurajatoare.
  SMURD, indiferent de ce se spune ramane unul performant.
  Stiindu-va apropiat de fundatie poate puteti da mai multe amnunte.

 8. Si caracterul abuziv al arestarii se va stabili la A3 de catre marii specialisti de acolo. Tot acolo se va stabili daca o condamnare a fost sau nu abuziva.

Leave a Reply