Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a declarat vineri că, în prezent, există o ameninţare de tip hibrid, care creează instabilitate şi fragmentare şi care a cunoscut o intensificare majoră în contextul agresiunii ilegale a Federaţiei Ruse asupra Ucrainei.

Şefa diplomaţiei române a participat, la Chişinău, la Trilaterala România – Republica Moldova – Ucraina, reuniune pe care a numit-o “a conectivităţii şi a solidarităţii”, context în care a susţinut o declaraţie de presă comună cu omologii săi moldovean, Mihai Popşoi, şi ucrainean, Dmitro Kuleba.

“Unul dintre subiectele aprofundate astăzi a fost combaterea dezinformării. Vorbim de o ameninţare de tip hibrid, care afectează astăzi toate statele democratice, care creează instabilitate şi fragmentare şi care a cunoscut o intensificare majoră în contextul agresiunii ilegale a Federaţiei Ruse asupra Ucrainei”, a spus ea.

În cadrul reuniunii a fost semnat un Memorandum de înţelegere pentru combaterea dezinformării, document pe care ministrul Luminiţa Odobescu l-a descris drept “dovada angajamentului comun de a contracara acest fenomen, printr-o cooperare mai bine structurată”.

Ea a afirmat că a discutat cu omologii săi inclusiv despre subiectul culoarelor de solidaritate, create pentru transportul produselor agricole ucrainene. Astfel, a spus Odobescu, 68 la sută din exporturile de cereale şi produse agricole ale Ucrainei au fost realizate prin România.

Totodată, ministrul de Externe a abordat şi subiectul atacurilor forţelor ruse asupra infrastructurii energetice ucrainene.

“România rămâne alături de Ucraina pentru a identifica soluţii alternative în domeniul energetic. (…) Vom continua să reducem capacitatea Federaţiei Ruse de a utiliza accesul la energie ca element destabilizator în regiunea Mării Negre”, a subliniat Odobescu.

Ea a arătat că Declaraţia comună semnată vineri consfinţeşte angajamentul celor trei ţări de a acţiona solidar în contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei.

“Victoria Ucrainei este indispensabilă, nu doar pentru că aşa este corect, nu doar pentru securitatea şi stabilitatea regiunii Mării Negre, ci şi pentru a împiedica Federaţia Rusă să mai declanşeze o nouă agresiune în viitor. Susţinerea comunităţii internaţionale nu vine doar în sprijinul Ucrainei, ci apără principiile şi normele ordinii internaţionale bazate pe reguli, pe scurt – întreaga ordine internaţională fundamentală în lumea în care trăim”, a arătat Luminiţa Odobescu, citată de Agerpres.

2 COMMENTS

  1. Mai bine sa spuna despre atacul direct al ministrilor aliati ciucio antj Romania. Grindeanu vrea musai drujbele sa toace padurile acum la mishto dar zboara cu elicopterul la prostia lui sa nu dea in craterul de pe A1 in dreptul ultimului tunel aproape de Cosevita sau transeele in zona Coseva pe ambele sensuri decopertata . Asta ce rost mai are la transporturi ? Ciolacule mergi nene cu el in masina sa va cada dintiii la 130 kmh intre Sibii si Timisoara. Nu ne mai chinuiti ,acasa cu voi la udat porumbul ca poate acolo sunteti buni. Repetentilor!

Leave a Reply