Oficialii germani sunt foarte îngrijorați de numărul crescător de infecții Covid-19. Lothar Wielder, șeful Robert Koch Institute, a declarat că Germania se află în mijlocul unei pandemii în curs de dezvoltare rapidă. Acesta a spus că germanii au devenit neglijenți și i-a îndemnat să poarte măști și să respecte regulile distanțării sociale. De-a lungul săptămânii trecute, statul vest-european a înregistrat 3611 cazuri. Avertizarea vine în contextul în care majoritatea țărilor europene se luptă cu noul virus
Detalii pe www.truestoryproject.ro
Peste o cincime dintre pacienţii cu COVID-19 care au beneficiat de tratament spitalicesc în Germania în acest an au murit, a stabilit un studiu al unui institut de cercetare, relatează dpa.
Rata de mortalitate pentru cei ventilaţi mecanic a fost chiar mai mare, de 53%, potrivit cercetării.
Studiul a fost efectuat institutul de cercetare ştiinţifică WIdO al AOK, unul dintre cei mai mari furnizori de asigurări medicale din Germania, alături de asociaţia Divi pentru medicină de urgenţă şi Universitatea Tehnică din Berlin.
Cercetătorii au analizat date de la circa 10.000 de pacienţi, dintre care 1.700 au fost ventilaţi mecanic.
În rândul pacienţilor care nu au beneficiat de asistenţă respiratorie, rata mortalităţii a fost semnificativ mai mică, de 16%.
Autorii studiului publicat în revista The Lancet Respiratory Medicine susţin că aceasta este prima analiză naţională a cazurilor spitalizate finalizate.
Cercetarea a fost bazată pe cererile de decontare ale AOK, despre care se spune că ar acoperi aproape o treime din populaţia germană.
Datele provin de la pacienţi internaţi în 920 de spitale germane între 26 februarie şi 19 aprilie, se menţionează în comunicat.
“Această rată mare de mortalitate arată că un număr relativ mare de pacienţi cu o formă foarte serioasă a bolii au fost trataţi în spitale”, a declarat Juergen Klauber, director al WIdO.
“O asemenea formă gravă a bolii afectează în primul rând persoanele în vârstă şi pe cele a căror sănătate este deja compromisă, dar apare şi la pacienţii mai tineri”, a adăugat el.
Potrivit registrului asociaţiei Divi, 258 de pacienţi de COVID-19 se află acum la terapie intensivă în Germania, dintre care jumătate sunt ventilaţi mecanic.
Peste 15.000 de cazuri închise de tratament pentru COVID-19 apar în registrul Divi, dintre care un sfert au fost fatale, scrie Agerpres.
Iata ce scrie si Deutsche Welle :
Domoliți-vă! Al doilea val Corona vine sigur
Cu mari eforturi am reușit să menținem la un nivel acceptabil rata infecțiilor corona. Dar dacă acum nu ne mobilizăm, riscăm să pierdem victoria scump dobândită în lupta cu virusul, este de părere Fabian Schmidt.
Multe țări din lume au avut succes adoptând de timpuriu măsuri severe anti-corona și urmărind consecvent lanțul epidemiologic. Rata infecțiilor, care inițial creștea exponențial, a putut fi ținută în acele țări sub control. Iar acolo, numărul cazurilor nou-apărute se menține la un nivel scăzut. Ca exemple în acest sens ar putea fi numite China, Coreea de Sud, Noua Zeelandă, Taiwan-ul, dar și multe state ale Uniunii Europene.
După experiența dramatică a ultimelor șase luni, aproape peste tot a fost posibilă menținerea funcționării sistemelor de sănătate, dar și repornirea celor economice – în ciuda loviturii grele de care au avut parte.
Pandemia încă nu a atins apogeul
Totuși, lenta revenire la normalitate în anumite țări n-ar trebui să ne permită să devenim imprudenți. Pericolul încă n-a trecut nicăieri în lume. La nivel mondial, numărul infecțiilor a început din nou să crească exponențial. De la o zi la alta se înregistreaza mai multe cazuri, nu mai puține.
Situația este acum și mai periculoasă ca-n prima zi – mai ales acolo unde sistemele medicale nu sunt foarte bine puse la punct, unde oamenii sunt mai săraci și locuiesc în condiții precare și acolo unde factorii de decizie nu impun măsuri severe, fiindcă pun interesele economice înaintea sănătății populației.
Țările grav afectate ar trebui să fie un avertisment
Pe când unele asemenea țări, ca SUA, Brazilia, India, Rusia, Africa de Sud sau Mexic, se confruntă cu primul val corona, ce abia acum atinge punctul culminant, statele care au făcut față primului val sunt amenințate cu revenirea în forță a virusului. În multe țări ale Uniunii Europene, numărul cazurilor COVID-19 este în creștere.
Așadar, al doilea val corona vine negreșit. Nu-l putem împiedica, dar măcar îl putem atenua. Or, lucrul acesta este posibil numai dacă oamenii vor fi prudenți și dacă vor renunța, în primul rând, la întâlniri, petreceri și evenimente.
Petreceri în cerc restrâns
Concediul, acolo unde este din nou posibil, ar trebui petrecut în cerc restrâns. Cei pe care îi mănâncă-n fund și care țin neapărat la distracții în preajma câtorva mii de persoane, la dezmăț cu alcool și droguri, cei care nu păstrează distanța dau dovadă de iresponsabilitate și lipsă de solidaritate.
Actuala rată a infecțiilor scăzută ne-a costat scump pe toți. Mulți și-au pierdut rude și prieteni. Alții și-au pierdut locurile de muncă sau afacerile. Lor, dar și nouă înșine, le datorăm o abordare serioasă a pericolului Corona. Relaxarea măsurilor menite să țină sub control răspândirea virusului nu înseamnă liber la anarhie.