Nici nu vreau sa ma gandesc ce se intampla daca era vorba despre Romania. Eram condamnati, facuti in fel si chip, sanctionati de la Bruxelles. Tin minte cata manipulare la adresa Romaniei a fost in scandalul carnii de cal, care nu era din tara noastra ci din Italia. Dar Romania a fost acuzata si imaginea ei grav afectata atunci pe nedrept. Azi, fiind vorba de Olanda, totul e cu manusi, cu decenta, cu retinere…
Scandalul fipronilului s-a extins în Franța și Marea Britanie după livrarea de ouă contaminate cu acest insecticid din Olanda, unde milioane de găini ar putea fi sacrificate, transmite luni France Presse.
Fipronilul este un ingredient obișnuit în produsele veterinare împotriva puricilor, păduchilor și căpușelor. Produsul poate afecta ficatul, glanda tiroidă și rinichii dacă este consumat în cantități mari și este considerat ”moderat toxic” pentru om de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Însă este strict interzis la animalele destinate consumului uman.
Amploarea scandalului a ieșit la lumină săptămâna trecută în Olanda, unde au fost închise temporar până la 180 de ferme și au fost ordonate retrageri masive de ouă când nivelul de fipronil — o moleculă utilizată pentru eradicarea păduchilor la păsări — a ajuns să depășească uneori pragurile permise pe scară largă de regulamentele europene.
Criza s-a răspândit apoi în Germania, Elveția și Suedia, unde milioane de ouă provenind din Olanda — care are aproape 50 de milioane de găini outoare — au fost retrase și distruse.
Luni, Autoritatea britanică pentru Siguranța Alimentară a recunoscut este în derulare o investigație în regim de urgență cu privire la distribuirea de ouă contaminate în Marea Britanie.
De asemenea, loturi de ouă contaminate din Olanda au fost livrate în iulie unor companii de prelucrare a produselor alimentare situate în vestul Franței, a declarat și Ministerul francez al Agriculturii. Și în această țară se fac anchete la aceste stabilimente pentru a evalua situația (produsele vizate și destinația acestora) și a bloca produsele incriminate după efectuarea analizelor.
Unii fermieri olandezi afectați de această criză au început să sacrifice păsările. Mai mult de 300.000 de păsări au fost deja sacrificate, conform organizației olandeze agricole LTO, și mai multe milioane de găini ouătoare ar putea avea aceeași soartă dacă crescătorii consideră că nu mai este profitabil să le țină în viață, în lipsa unor piețe de desfacere pentru ouă.
În supermarketurile olandeze, rafturile pentru ouă sunt goale după retragerile masive din ultimele zile. Guvernul de la Haga a promis un plan de ajutor de urgență, în timp ce sectorul estimează deja pierderile la ”mai multe milioane de euro”.
Reprezentanți ai fermelor afectate din Olanda, Belgia și Saxonia Inferioară (vestul Germaniei) au anunțat deja că vor cere despăgubiri odată ce responsabilitățile vor fi stabilite în mod clar.
Ei pretind că au folosit serviciile companiei olandeze specializate în dezinfectarea fermelor ChickFriend, suspectată de a fi utilizat în mod fraudulos fipronil într-un produs de combatere a dăunătorilor vândut sub numele de 16 DEGA.
Anchete penale sunt în curs de desfășurare în Olanda și în Belgia. După cum scrie AFP, acestea ar viza și furnizorul belgian Poultry-Vision, care a achiziționat cantități mari de fipronil din România, potrivit presei.
În Saxonia Inferioară, a fost deschisă o anchetă preliminară împotriva ”responsabililor” mai multor ferme ”unde testele ouălor au fost pozitive la fipronil”, pentru încălcarea legii cu privire la produsele alimentare.
În Belgia, 51 de crescătorii suspectate de a fi contaminate erau încă blocate luni.
Sâmbătă, Agenția federală belgiană pentru securitatea lanțului alimentar (Afska) a recunoscut că știa din luna iunie că există o ”problemă cu fipronilul în sectorul avicol”, dar Belgia a informat țările vecine printr-un sistem de alertă european abia la 20 iulie. Afska a explicat această discreție prin faptul că a vrut să respecte ”secretul anchetei”.
În fața criticilor, mai ales a autorităților din Germania, unde milioane de ouă contaminate au fost găsite în toate cele 16 landuri, cu excepția Saxoniei, ministrul belgian al agriculturii, Denis Ducarme, a cerut agenției un ”raport detaliat” și a promis transparență totală, scrie Agerpres.
…pai acolo trebuie trimisa madam macovei…sa rezolve situatia…..sa le bage mcv…sa-i dea afara din schengen…..sa-i zica lu’ mos soros sa le tranteasca o “amenda”…..sa le bage iar vize pentru america….sa le taie padurile….sa le destrame tara,s-o imparta intre germania,belgia,rusia si Oceanul Atlantic….sau sa-i cheme pe isis sau pe armata fara insemne din ucraina sa indrepte situatia……..Da’ oare ce ne faceam daca toate ouale astea erau ale lui Nastase?!!….raspuns:….n-ar mai existat basescu…….cu muianul ala a lui de ou clocit,putin paros….
OT:
Daca o corporatie a facut o autostrada cu taxa de intrare pe teritoriul unei tari, iar guvernul acelei tari a facut o alta sosea cumva paralela cu soseaua corporatiei, dar fara plata la intrare, corporatia se poate duce la tribunalul comercial sa ceare o depagubire pentru cate taxe de trecere sunt neincasate pe soseaua sa din cauza obrazniciei guvernului.
D-l Andon se intreba azi la emisiunea Sandrei de ce s-a facut contractul Rosia Montana dupa legea americana, dar nu dupa cea romana. (Probabil ca se intreaba, de pilda si de ce Argentina si-a esalonat datoriile dupa legea americana, nu cea a tribunalelor argentiniene.)
Acesta este esentza problemei, care se leaga si de Parteneriatul TransAtlantic pe care voia sa il semneze UE cu Obama:
Ca sa se aduca natiunile la judecata in fata Tribunalului Comercial de la Wash.DC, (sau de la Londra sau de la Paris), unde judecatorii provin dintre fostii avocati corporatisti. Acestia calculeaza daunele facute de natiunile care s-au razgandit, adunand nu doar investitiile facute de corporatii, ci si profitul viitor pierdut. Cea ma mare tzeapa rentiera inventata de capitalismul oligarhico-financiar in care ne aflam!
Si pesedistii dumneavoastra de accize si taxe