Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a vorbit în emisiunea „Subiectiv”, de la Antena 3, despre pesiile speciale și despre o modificare a legilor pensiilor.
„Nu taiem nicio pensie, dar nu putem să le dublăm. Consider că pensiile pe care le au militarii și polițiștii sunt decente, dar să ne raportăm și la ceilalți”, a mai precizat Vasilescu.
Munistrul Muncii a mai precizat și faptul că săptămâna viitoare va da o ordonanță pentru modificarea legilor pensiilor.
„Avem de gând să dam o ordonață chiar săptămâna viitoare. După apariția legii salarizării, ne-am dat seama că dacă nu corectăm sistemul, vom ajunge într-o situație foarte neplăcută pentru că economia nu poate să susțină astfel de creșteri. Prin această ordonanță de urgență, noi ne-am stabilit câteva principii. Nu scădem nicio pensie aflată în plată. Pentru a nu se spune că nu a existat predictibilitate în sistem, ne-am hotărât ca termenul ei de intrare în vigoare să fie pe 15 septembrie. Adică cine vrea să iasă la pensie, poate să o facă, dar nu li se mai actualizează pensia în funcție de salariile celor activi”, a anunțat ministrul.
Hai ca pensiile parlamentarilor sunt OK,n-au dormit de pomana in parlament in cele 3 zile pe saptamana,surmenati,au clacat mai ales ca nici nu trebuiau sa citeasca legea votata,dadeau din mana dupa cum li se dicta.
Teoretic 3 zile, practic intre 1 si 2 zile.
Nici “instelatii” nu stau rau.
De 27 de ani de cand am eu am murit idiotii astia schimba legile pensiilor in fiecare an. Eu am fost o proasta analfabeta care se baga peste Nicu cizamarul dar cum de astia nu reusesc sa gaseasca naibii un system si sa ramana cu el macar 3 ani de zile. Doi?
Aveam si eu mania schimbarilor dar astia schimba in fiecare an pensile fac “reforma invatamantului ” adica schimba programa aia de o innebunesc si materiile la bac cu unul doua trimestre inainte.
Si mai zicea lumea ca eram eu proasta !
——————-
PS
Nici macar eu nu mi-am facut doctoratul la Academia Securitatii ca Tudose am ales naibii una civila. Dahhh …
Propun retragerea dreptului la pensie speciala pentru cei din parlament si guvern.Deasemenea, punerea in aplicare a reducerii numărului de parlamentari! Fără masini de serviciu pentru aceștia! Modificarea programului lor de muncă, să stea in teritoriu, acasă, fără indemnizații astronomice, să voteze online, să vedeți atunci ca se gasesc bani pentru toate pensiile si ni ar trebui să se mai atingă nimeni de pensiile militare, nu speciale! Să vină la București o dată pe lună, pentru 1 săptămână, si se rezolvă o parte din probleme! Dacă nu sunt capabili să genereze o lege prin care să aducă echitate pentru toți cei in drept să primească pensie, să studieze legislația dinainte de 1989!
lipsă de transparență
O replica parca desprinsa din guvernarea Boc :))
Vad ca se tot leaga individa asta de pensiile militarilor ca se actualizeaza functie de salarile activilor cu minciuni sfruntate ca aceasta ajung la 120 % , ca se actualizeaza cu 100% din maririle activilor etc informatii TOTAL NEADEVARATE, dar nu spune nimic despre ACTUALIZARILE URIASE ALE PENSIILOR PARLAMENTARILOR si nici de salariile nesimtite pe care si le pot face (SI SI LE-AU FACT ?!?!) SINGURI primarii si cei din administratia locala FARA LIMITE !!! Ma intreb totusi cine este prim ministru TUDOSE sau VASILEASCA caci nu inteleg atunci declaratia primului ministru (probabil nu pentru mulot timp) si afirmatiile ministrului apararii ?!?!?!?
Măi tanti Olguţa, îţi dai seama că tu creditezi România ca fiind paradisul a orice?
Câteva întrebări:
1.Ce salariu dai la numcitorii aduşi din străinătate, cel mult 300 euro ca unui cetăţean român?
2. De unde mama naibii aveţi voi informaţia că în europa indemnizaţia pt.creşterea copilului e 1500-1800 euro dacă în Elveţia e 80-85% din salariu dar nu mai mult de un salariu mediu pe economie! SĂ NU ÎNŢELEGEŢI GREŞIT! Cum poţi tu să arunci atâta mizerii spre om dacă cei cărora le asiguri asemenea venituri uriaşe deja muncesc şi câştigă foarte bine! Ei fac copii ca să încaseze bani pe spatele copiilor dar ceea ce ei cîştigă lunar nu cumva e pentru întreţinerea familiei şi casei?! cUM ŞI CU CE CONTRIBUIE ACEI PĂRINŢI ÎMBOGĂŢIŢI DE TINE LA CREŞTEREA ŞI EDUCAŢIA COPIILOR LOR dar CUM ŞI CU CE CONTRIBUIE PĂRINŢII MENŢINUŢI ÎN SĂRĂCIE DE VOI POLITICIENII? cARE DINTRE ACESTE 2 CATEGORII AU COPII MAI EDUCAŢI ŞI BINE CRESCUŢI?! CEI CARE PRIMESC BOLIZI DE MILIOANE!?Cum presezi tu cu destulă ură şi ‘furăciuni’ legale bugetul statului?!
3. Cum de ai dat drumul la legea măririlor salariale pt.primării dacă efectiv nu fac nimic în favoarea cetăţeanului din urbe? Doar că se plimbă pe străzi şi de la un partid la altul?!
4. Cum de li se dă la partide enorm de mulţi bani dacă locaţiile sunt folosite politic doar 2-4 săptămâni la alegeri şi în rest sunt închiriate afaceriştilor? Unde merg acei bani încasaţi din chirii? Caz concret: casa părintească la USL-USR istul din vaslui unde deja locuieşte familia dar încasează gras, şi nu e singurul caz!
Sunteţi de stânga dar acţionaţi în forţă ca fiind de dreapta, deh, doar cu dreapta faci orice ca biped!
ŞI VĂ DAŢI CA FIIND DE STÂNGA, DREPTACILOR MINCINOŞI!
Nu uitaţi: Elveţia e patria afacerilor şi valutelor, nu e România sărăciţilor prin lege, a îmbogăţiţilor peste noapte şi a multor escrocherii prin lege!
Elveţia e ‘raiul’ afaceriştilor şi totuş au legi serioase şi dure!
“economia nu poate să susțină astfel de creșteri.” Pe bune ?
Opozitia, presa si analistii economici spun asta de 6 luni de zile.
Guvernantii insista sa modifice un sistem pe care nu-l inteleg. Deja vu – Boc.
Nu are cum sa iasa nimic bun din asta, cu atat mai putin ceva echitabil. Dimpotriva.
In loc sa corecteze erorile de sistem aparute (care sunt clar exceptii intre pensionarii militari), adica situatia magistratilor militari (care sunt clar exceptii intre pensionarii militari) care cumuleaza avantajele sistemului de pensii militare de stat cu privilegiile magistratilor civili, ei lovesc in masa.
De ce nu se poate corecta punctual exceptia, de exemplu prin a le da magistratilor militari posibilitatea de a opta, la iesirea la pensie, pentru unul din sisteme, civil sau militar, NU pentru ambele, cum este situatia acum, de s-a ajuns la aberatia asta de pensie 35.000 lei, tripla fata de a unui general, fost sef SMG.
Sau un sistem de impozitare progresiva, de exemplu pentru pensiile bugetarilor care depasesc cuantumul de xxx lei lunar, impozitul este de 75%.
Bunul simt ma obliga sa fac unele precizari fata de dezinformarea Olgutei, care a dus subiectul in derizoriu:
Olguta: “poți să pleci și cu o pensie de 120% față de salariu”
= salariul este de fapt SOLDA, iar orice procent la care se face referire vis-a-vis de pensiile militare se refera la BAZA de CALCUL
Olguta: “Se ia 85% din brut și se adaugă sporurile și ajunge la mai mult decât ia în mână.”
= Art.29 din L223/2015 privind pensiile militare de stat: “Cuantumul pensiei de serviciu se determina in procente din baza de calcul: … pensie de serviciu in cuantum de 80% din BAZA DE CALCUL” la care se adauga cate 1% din baza de calcul pentru fiecare an peste 25 de ani de vechime, FARA A SE PUTEA DEPASI BAZA DE CALCUL. Sporurile acceptate pentru calculul pensiei sunt deja in baza de calcul. Nu se adauga ulterior.
Concluzii:
– pentru 100 magistrati militari ale caror pensii au explodat, se decupleaza toti cei 76.000 de pensionari (numai de la MApN) de sistemul militar, iar pensiile acestora nu mai urmaresc evolutia soldelor activilor. Sa fie o masura proportionala cu scopul declarat, sau este chiar scopul urmarit, iar exceptiile enumerate reprezinta un pretext ?
– masura genereaza nedreptati de neacceptat pentru ierarhia militara. Un colonel care va beneficia de aplicarea planului de majorare a soldelor activilor si va lua pensie mai mare decat fostul lui sef, generalul, care a iesit la pensie cu 3 ani inainte. Asta e drept ?
– odata cu iesirea la pensie, militarii sunt trecuti in rezerva, nu sunt civili. Sunt rezervisti. Au in continuare obligatii fata de sistem, sunt prinsi in planuri de mobilizare etc… Prin decuplarea lor de sistem (beneficiind doar de indexare cu inflatia ,ca in sistemul civil) cum sunt compensate aceste obligatii ?
O alta actiune in forta. Olguta a fost intrebata daca s-a consultat cu cei din domeniile vizate. Raspuns: NU.
Dulce ca mierea e glontul patriei.
Pentru aceste pensii speciale cotizam toti cei care suntem in campul muncii. Nu uitati ca aceste categorii de personal care beneficiaza de ele au iesit la pensie la 47-50 ani, iar pe perioada care au muncit au avut salarii plus Sporuri la fel de speciale .Noi muncim si contribuim!!!!respectati si principiul contributivitatii!