Aleşii locali nu fac economie când vine vorba de bani întrucât legea salarizării le permite creşterea lefurilor. De la 1 iulie, în administraţiile din ţară a început febra majorărilor, salariile crescând şi de trei ori faţă de cât sunt în prezent, scrie Mediafax.

Legea o permite, singura condiţie angajaţii să nu câştige mai mult decât şeful instituţiei, informează gândul.info.

O excepţie ar fi la Bistriţa, unde şeful Consiliului Judeţean a anunţat că nu vor creşte salariile, ba mai mult, caută variante să le scadă pe cele ale angajaţilor neperformanţi.

Primarul din Bistriţa, Ovidiu Creţu, va încasa de luna viitoare un salariu triplu faţă de cel primit până acum, în urma unei decizii adoptate luni de consilieri municipali, în timp ce salariile angajaţilor din subordine vor creşte cu sume cuprinse între 200 şi 1.000 de lei.

Consilierii municipali din Bistriţa au aprobat, luni după-amiaza, un proiect de hotărâre privind stabilirea salariilor de bază pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din aparatul de specialitate al primarului municipiului Bistriţa şi serviciile de interes public local. În total, cei 895 de angajaţi ai municipalităţii la care se mai adaugă şi aproximativ 200 de asistenţi personali, vor beneficia, începând de luna viitoare, de salarii majorate cu sume cuprinse între 200 şi 1000 de lei.

Conform hotărârii adoptate de consilierii locali din Bistriţa, cele mai mari creşteri salariale vor fi la nivelul conducerii primăriei municipiului Bistriţa, primarul, cei doi viceprimari, administratorul public şi secretarul municipiului urmând să încaseze sume de peste 10.000 de lei lunar.

Cea mai mare creştere, de aproape trei ori faţă de salariul pe care îl încasează în prezent, se înregistrează în cazul primarului Ovidiu Creţu, care, începând din luna august va avea o indemnizaţie de 13.050 de lei faţă de 4.200 cât câştigă în prezent.Cei doi viceprimari ai municipiului Bistriţa vor avea salarii de 11.600 de lei, iar administratorul public va încasa 10.310 de lei. Salarii peste 10.000 de lei vor avea şi secretarul municipiului – 10.440 de lei, arhitectul şef- 10.295 RON şi directorii executivi, care vor primi lunar 10.150 de lei.

Iar Creţu nu este singurul care a profitat de faptul că prin semnătura sa se pot face măriri de salarii. Consiliul Judeţean Braşov a decis mărirea salariilor cu 50%, iar pentru oraşul Urlaţi din Prahova creşterile de salarii au fost votate încă din prima săptămână a lunii iulie.

10.500 de lei, brut, (7.363 de lei, net) este cel mai mare salariu de bază al unui funcţionar public din Primăria Sibiu, începând de luna aceasta. La capătul opus, cel mai mic salariu va fi cel oferit unui muncitor necalificat – 1.595 de lei, brut (1.165 de lei, net). Noile salarii au fost crescute în urma intrării în vigoare a Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, lege care permite aleşilor locali să voteze – între anumite limite – salariile pe care să le încaseze funcţionarii şi personalul contractual. Creşterile substanţiale nu au putut fi aplicate, însă, şi la CJ Sibiu, unde conducerea instituţiei arată că o majorare semnificativă poate afecta bugetul de investiţii al judeţului, informează turnulsfatului.ro.

Funcţia de director general în cadrul administraţiei Sibiului este recompensată cu 7.555 de lei (gradul I), în timp ce la judeţ acest salariu este de 6.498 de lei. Arhitectul şef al Sibiului va avea un salariu de bază tot de 7.555 de lei (gradul I), în timp ce arhitectul şef al judeţului are un salariu de bază de 5.948 de lei.

Joi s-au întâlnit în şedinţă şi consilierii judeţeni din Alba, iar pe ordinea de zi, s-au aflat mai multe proiecte care privesc majorarea salariilor pentru angajaţii instituţiei şi pentru cei din instituţiile subordonate, în urma intrării în vigoare a noii legi a salarizării, scrie şi ziaruluunirea.ro, anunţând că şi aici au fost majorate salariile celor din administraţie.

Salariile tuturor angajaţilor Consiliului Judeţean Covasna au fost majorate începând cu data de 1 iulie, conform Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, iar în cadrul acestei instituţii nu vor mai exista posturi plătite cu mai puţin de 2.000 de lei net, informează weradio.ro. Astfel, s-a ajuns ca angajaţilor cu studii medii să li se dubleze salariile, ajungând în jurul a 2.000 de lei lunar, iar debutanţii cu studii superioare să aibă lefuri de 4.350 lei brut, respectiv 3.035 lei net.

Şi la Consiliul Judeţean Sălaj cresc salariile. Din această lună, salariaţii Consiliului Judeţean Sălaj şi a administraţiilor publice mărite vor fi mărite în funcţie de reglementările Legii 153 pe 2017. Ca urmare a aplicării actului normativ menţionat, fondul de salarii al Consiliului Judeţean Sălaj va fi majorat cu 4,8%.

Şi funcţionarii publici din Iaşi se vor bucura de măriri de salarii, asta după ce consilierii locali şi cei judeţeni au aprobat noua grilă. În urma acestor modificări, un îngrijitor de la Consiliul Judeţean va avea un salariu lunar de aproape 1.600 de le net, secretarul judeţului va avea peste 10.000 de lei lunar, iar un şef serviciu, aproximativ 9000 de lei pe lună.

Conştiincioşi, primarii au aplicat rapid măsurile din programul de guvernare al PSD, astfel că angajaţii primăriei Urlaţi, Prahova, de exemplu, au acum salarii ca de multinaţională, scrie Observatorul de Prahova. Contabilul Clubului Sportiv local câştigă  acum 4.000 de lei brut, la fel ca şi managerul Casei de Cultură, iar bibliotecarul localităţii, 4.500 de lei.

Şi la Caranşebeş a intervenit o situaţie asemănătoare, astfel că toţi consilierii locali s-au întâlnit vineri în şedinţă pentru a-şi aproba noile salarii, informează Reper 24. Conform legii, primarul municipiului Caransebeş are un salariu brut de 9.425 de lei. Tot în funcţie de numărul de locuitori se stabilesc şi salariile viceprimarului şi city-managerului, în cazul de faţă acestea fiind de 7.975 de lei.

Consilierii locali liberali au aprobat, vineri, noua grilă de salarizare pentru funcţionarii publici şi personalul contractual, în timp ce colegii lor social-democraţi au preferat să se abţină de la vot. Conform acesteia, angajaţii cu funcţii de conducere vor avea următoarele salarii brute: secretarul Primăriei – 7.830 de lei, arhitectul-şef 7.685 de lei, directorii executivi 5.800 de lei, şefii de servicii 4.495 de lei, iar un şef de birou 4.060 de lei.

 

13 COMMENTS

 1. Am trecut dimineata asta prin centrul Constantei…Principala artera comerciala str.Stefan cel Mare arata ca oricare strada din lumea a 3-a …Orasele bombardate mai arata asa…E acel pasaj subteran de la maagazinul Tomis ,infectia intruchipata…Iesi dincolo,spre Piata Grivita pe stanga si pe dreapta magazine pana de curand functionale au ziare in vitrine,gunoaie de la dezafectarea lor sau vitrine sparte cu bucatile de sticla cazute in strada…Gol absolut,zici ca e oras sub asediu….Pe B-dul Mamaia de la Complexul expozitional pana in statiune trotuarul e din pamant,dupa ploaia recenta e o baltoaca noroioasa…in alte locuri aglomerate de turisti trotuarele sunt pline de masini parcate,s-a zis si cu acel mic culoar lasat pietonilor,oamenii vin de la piata ori merg la plaja cu copiii pe mijlocul strazii…E chiar NESIMTIRE…mai e si oras turistic adica pe langa aia ai tai care deja s-au obisnuit mai vin si alte milioane sa vada cat de incapabil esti ca sa nu spun,repet,nesimtit tu edilule care esti…

 2. Creșterea salariilor în administrația publica nu ar fi rea dacă angajații de acolo ar fi performanți.

 3. O să mărească preţurile la tot ce înseamnă utilităţi sau pe unde se poate stoarce venituri prin plantaţii cei din şi numiţii de primării?
  O să facă împrumut în bănci sau CEC pentru a le asigura veniturile?
  O să mărească impozitele şi taxele pentru a li se asigura veniturile?
  De fapt, pe mulţi/multe îi întâlneşti în drum spre sau retur de la şcoli şi grădiniţe luându-şi copii, la piaţă, dar tot în timpul programului!
  🙂 🙂 şi tot celor care sunt consideraţi escrocii zilelor noastre de mulţi cetăţeni!
  Cornel Nistorescu în Cotidianul,acum 2-3 ani, pusese mâna pe un document de la UE sau Comisia Europeană, în care, indiferent de guverne dreapta-stânga, au mână liberă la cheltuit bani en-gros fără a li se cere justificarea! Nu avea legătură cu nevoile cetăţeanului care poate muri cu zile, totul pentru alţii şi străinătăţuri!
  Cornel Nistorescu poate confirma, la momentul respectiv am pus linkul aici pe blog!
  ”era ceva de genul: ce mai debitează comisia europeană sau ue” nu găsesc acum articolul că e de mult timp scris”

 4. Radu Tudor, vlad mixich un basist sorosist fascist zice ca albania ne a depasit la capitul sanatate.oamenii rai zic ca si la autostrazi. Ase e ca domnul vlad minte si ca romania e pe drumul cel bun, ca avem cea mai mare crestere din lume bazata pe imprumuturi, cele mai mari exporturi de materie prima , forta de munca si lemn?

  • Este perfect adevarat! Pesedistii cu aldistii, cu infractorii lor din frunte sunt cei mai buni ever ca de-aia i-a votat majoritatea sa faca ce vor, iar 4 ani sa nu-i critce nimeni, sa nu demonstreze si sa-i pupe in qur cat sunt de buni! Ai inteles molusca?

 5. Nu stiu de ce nu ne este clar tuturor. Este o japca institutionalizata ce nu s-a vazut. Va fi greu de pus ordine in acest hatis. Atat timp cat “pestele de la cap se impute” nu vom putea avea mari pretentii si asteptari. Ne mai miram de “haiduciile” unora si altora ? Capitalism = legea junglei ?

 6. O fi premeditat ???
  Legea permite, fara o raspundere , sa se deturneze fonduri …in salarii.
  Primarii mici , fara surse reale de finantare vor fi falimentare.Se vor vinde bucata cu bucata…la intreprinzatori.
  Disolutie ?

 7. Domne, a zis Valcov ca e cosher, gata, e bine! :))
  A zis Olguta ca e normal, atunci e si halal:))
  Gata. Peste 3 ani mai facem altceva daca ne aducem aminte. Tax Vobiscum!;)

 8. Ce a devenit Legea salarizarii UNITARE ? Astia de la PSD-ALDE de cand au castigat nu fac altceva decat sa fure cu legea in mana !

  Imi aduc aminte ca va certati cu domnul Coarna ca au crescut pensiile … cu 50 de lei. Si cainii la proteste au primit mai mult !

  Si PSD-ul face acelasi lucru facut de PDL “Am castigat, e randul nostru la furat !”.

 9. Este aberant ce-au facut cu aceasta lege:un paznic la primaria unui orasel primeste un salariu de 27 de mil.pe luna (cu 8 clase)si un profesor in prag de pensie 25 de mil….oare unde -i echitatea in societate?….De ce-am votat PSD?..intebare retorica evident.

Leave a Reply