Unul din cei mai mari antiromani din Republica Moldova, omul Moscovei Igor Dodon ameninta ca va federaliza teritoriul de peste Prut daca ajunge presedintele acestei tari. Cu sprijinul direct al Rusiei. Basarabia se afla din nou in fata unei grele incercari la alegerile prezidentiale din 30 octombrie. Fortele pro-romanesti, pro-europene si pro-democratice o sustin pe Maia Sandu. 


Favoritul în cursa electorală pentru prezidențialele din Republica Moldova, socialistul Igor Dodon, a declarat miercuri semioficiosului rusesc Izvestia că intenționează să creeze o federație în Republica Moldova și astfel să reglementeze dosarul transnistrean, conform ediției online a publicației respective citata de Agerpres.

Dodon a spus că intenționează să schimbe structura politică a republicii într-una federativă și să propună Tiraspolului să se unifice cu Republica Moldova ca entitate a Federației cu puteri extinse.

În interviul acordat Izvestia, Dodon, care conduce în sondaje, a declarat că în cazul în care va câștiga alegerile, Chișinăul va renunța la Acordul de asociere cu UE și va încerca să rezolve conflictul transnistrean.

‘În cazul în care voi fi ales, prima mea vizită în calitate de șef de stat va fi în Rusia, întrucât consider că este necesar să relansăm relațiile de prietenie cu Rusia și cred că acest lucru este posibil. În ceea ce privește conflictul transnistrean, existent de o perioadă destul de lungă de timp, el poate fi rezolvat printr-o soluționare politică. Trebuie creată o federație și apoi să propunem Tiraspolului statutul de subiect al federației. Acesta este unul din principalele mele obiective’, a declarat Dodon Izvestia.

‘Cred că semnarea Acordului de asociere cu UE a fost o mare greșeală, indicatorii economici arătând că Chișinăul a avut numai de pierdut în urma acestui document. De aceea este necesar să se organizeze un referendum național pentru a se afla opinia populației și, într-o primă etapă, de a rezolva măcar partea economică a acestui acord’, a afirmat președintele Partidului Socialiștilor.

În general, Partidul Socialiștilor — și el, personal — încearcă să obțină anularea documentului, a subliniat Dodon, adăugând că peste 55% dintre moldoveni ar vota într-un eventual referendum — dacă s-ar organiza — pentru aderarea la Uniunea Euroasiatică.

În acest context, Izvestia amintește de unul dintre sloganurile electorale ale lui Dodon:’Viitorul Moldovei — împreună cu o Rusie puternică!’

Totodată, jurnaliștii ruși menționează că președintele Republicii Moldova are dreptul să introducă — spre dezbatere — proiecte de legi în Parlament, să emită decrete și să ceară deputaților reviziurea unor legi care nu-i convin. El are de asemenea prerogativa de a iniția acorduri cu alte state.

Astfel, menționează ziarul rusesc, apropiatele alegeri prezidențiale din Republica Moldova, preconizate pentru 30 octombrie, ar putea să schimbe în mod semnificativ echilibrul de putere în regiune.

Tiraspolul nu comentează deocamdată declarațiile pe care le fac politicienii moldoveni în campania electorală, a declarat pentru Izvestia un purtător de cuvânt al așa-zisului Minister de Externe al Transnistriei. ‘MAE transnistrean nu lasă să treacă neobservate declarațiile oficialităților, inclusiv declarațiile electorale ale numeroșilor candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova, în special în cazul în care acestea vizează reglementarea conflictului moldo-transnistrean’, a declarat ziarului rus Iakov Ceaikin. Dar Transnistria, în cadrul negocierilor cu Chișinăul, pornește de la politica ‘tacticii pașilor mărunți’ și anume de la necesitatea soluționării cu prioritate a problemelor socio-economice acute existente.

În stadiul actual, a trece la discutarea modelului de rezolvare politică a conflictului este prematur, ținând cont de contradicțiile existente și punctele de vedere diametral opuse cu Chișinăul privind viitorul spațiului eurasiatic, a spus el.

Cu toate acestea, menționează Izvestia, o sursă din Sovietul Suprem de la Tiraspol (parlamentul) a declarat că administrația transnistreană urmărește îndeaproape evoluțiile din Republica Moldova. ‘Așteptăm acum să vedem cine va câștiga alegerile prezidențiale și care va fi politica sa. În mare, propunerea socialiștilor amintește de planul Kozak (plan de soluționare a conflictului transnistrean prin federalizarea Republicii Moldova, elaborat în 2003 de către Dmitri Kozak și pe care președintele moldovean de atunci Vladimir Voronin a refuzat să-l semneze în ultimul moment), de fapt, este actualizarea acestui document’, a declarat sursa citată. Mai trebuie să se înțeleagă că, între timp, multe s-au schimbat în Transnistria. În scurt timp, vor avea loc alegeri prezidențiale (la 11 decembrie), însă există posibilitatea ca Tiraspolul și Chișinăul să poată începe negocieri directe, a mai spus interlocutorul Izvestiei.

image-2016-09-7-21273736-70-afis-igor-dodon

Afis electoral din campania antiromaneasca a lui Dodon, finantata de Moscova.

3 COMMENTS

  1. Rusofonilor ati fost si ati ramas niste criminali, niste brute ramase din negura istoriei. Ati ajuns in Moldova prin epurari etnice si deportari de populatii, ati intrat in gospodariile transfugilor si a celor deportati in Siberia, hoti de hoti, sa nu uitati cine sunteti voi in relaitate! In schimb ati stat cocotati pe gard,incepand cu Petru cel Mare, sa invatati de la occident si apoi sa loviti miseleste! Cine naiba sa se-ncreada in voi?Degeaba va inchinati la icoane ca tot criminali ramaneti!

  2. Va multumesc, stiti Dvs. pentru ce.

    Cred c-a venit momentul ca in primul rand MAE sa actioneze cu mult tact, sa-si arate adevarata valoare, se asemenea Presedintia, toti factorii responsabili de politica externa si nu in ultimul rand responsabilii de relatiile bilaterale Romania-Moldova, sa faca un efort in vederea acordarii unui sprijin real si de ce nu convorbiri la nivel de experti daca se poate si la un nivel mai inalt intre Bucuresti si Moscova. Consider aceasta, in interesul celor trei tari. Daca vrem rezultate inflexibilitatea nu-si are locul.

  3. intrebarea e: daca ies dupa alegeri rusofilii, mai tragem de basarabeni sa fie dragoste cu forta?
    si mai e si o consecinta, daca Basarabia are la conducere anti-unionisti si pro-federatia rusa: Basescu tocmai ce a dat drumul spre Europa la sute de mii de viitori cetateni ai federatiei ruse, facandu-i cetateni romani. sa vedem cine din MAE o sa se mai ceara-n Schengen

Leave a Reply