Fostul comandant rus Igor Ghirkin, care a comandat separatiştii pro-ruşi din Donbas după anexarea ilegală a Crimeei, spune că noua ofensivă declanşată de Ministerul Apărării de la Moscova în estul Ucrainei a eşuat.

Acesta a făcut o postare publicată pe canalul său de Telegram şi a prezentat situaţia de pe toate fronturile în care se dau lupte în Donbas, concluzionând că ofensiva pe scară largă declanşată de Moscova pe 18 aprilie în estul Ucrainei, după retragerea trupelor ruseşti din regiunile Kiev şi Chernihiv, nu şi-a atins obiectivele şi că a fost oprită de ucraineni. „Cu regret trebuie să spun că operaţiunea amplu mediatizată de la sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai, de a înfrânge grupul de inamici din Doneţk a eşuat”, scrie el, potrivit adevarul.ro

„În peste două săptămâni de ostilităţi înverşunate (care au costat ambele tabere pierderi uriaşe) au fost atinse doar obiective la nivel tactic. Nici măcar o singură localitate mare nu a fost eliberată”, explică acesta, amintind că oraşul Rubijne din Luhansk ar putea reprezenta o excepţie dar că luptele pentru acesta au început înainte de declanşarea noii ofensive generale.   „Este clar acum că Donbasul nu va fi eliberat până la începutul verii”, continuă Ghirkin, adăugând că este improbabil ca forţele ucrainene să fie împinse de la periferia Doneţkului, scrie Hotnews.

Armata rusă nu poate provoca nici măcar o „înfrângere limitată” ucrainenilor Igor Ghirkin a criticat în postarea sa comandamentul militar de la Moscova şi a afirmat că intenţia acestuia a fost „atât de evidentă, terenul atât de în favoarea apărătorilor şi că raportul de trupe atât de echilibrat de ambele părţi încât doar Statul Major al nostru se putea gândi la un succes decisiv”.   „În momentul de faţă trupele noastre au fost atrase în bătălii ofensive epuizante, continuând să joace după regulile oferite de inamic”, subliniază el, amintind de tentativa eşuată de traversare a râului Doneţ ca un exemplu de „nebunie extraordinară”.

Ghirkin avertizează că „pierderile suferite în bătăliile ofensive zilnice nu pot fi compensate rapid cu înlocuiri instruite” şi că ucrainenii continuă să îşi antreneze rezervele strategice „într-un ritm frenetic”.   „Trupele noastre nu vor provoca nici măcar o înfrângere limitată a inamicului pe un câmp de luptă şi este necesar să ne pregătim pentru un război dificil de durată şi pe scară largă”, îşi încheie el postarea, subliniind mesajul cu majuscule.

Cine este Igor Ghirkin

Fost agent al Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) – unii spun că ar fi fost agent al GRU, direcţia de informaţii a Statului Major al armatei ruse -, Igor Ghirkin a fost implicat în anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în martie 2014, după care a activat în calitate de comandant al separatiştilor din Doneţk până la 14 august 2014. În afară de Ucraina, a luptat alături de separatiştii proruşi din Transnistria împotriva Republicii Moldova.   În vârstă de 51 de ani, Igor Ghirkin, alias „Strelkov”, figurează printre cei patru acuzaţi de doborârea zborului MH17 deasupra Ucrainei, în vara anului 2014, o tragedie aeriană soldată cu 298 de morţi.

Leave a Reply