Forţele aeriene ale SUA au declarat luni că au efectuat cu succes un test cu rachetă hipersonică, care a atins de cinci ori viteza sunetului, relatează Reuters şi EFE.

Testul a fost efectuat de fapt sâmbătă la baza Edwards, în statul California, a detaliat armata aerului americană într-un comunicat.

Mai precis, un bombardier supersonic ‘B-52 Stratofortress’, fabricat de Boeing, a reuşit să lanseze cu succes o rachetă hipersonică ‘AGM-183 ARRW’ , concepută să atingă o viteză mai mare de 24.695 km pe oră.

A B-52H Stratofortress assigned to the 419th Flight Test Squadron takes off from Edwards Air Force Base, California, Aug. 8, 2020. A B-52H Stratofortress successfully released an AGM-183A Air-launched Rapid Response Weapon off the Southern California coast, May 14, 2022. The ARRW is designed to enable the U.S. to hold fixed, high-value, time-sensitive targets at risk in contested environments from stand-off distances. (Air Force photo by Matt Williams)

După separarea de avion, propulsorul ARRW s-a aprins şi a ars o durată stabilită dinainte, conferind rachetei o viteză de cinci ori mai mari decât viteza sunetului, menţionează documentul.

Este prima data când SUA testează cu succes o rachetă hipersonică, a declarat într-un comunicat locotenent-colonelul Michael Jungquist, care conduce unul dintre programele de dezvoltare a unor astfel de arme, potrivit EFE.

“Echipa noastră foarte calificată a făcut istorie cu aceasta primă armă hipersonică lansată din aer. Facem tot ce putem pentru a pregăti această armă revoluţionară pentru câmpul de luptă cât mai curând posibil”, a spus Jungquist.

La ora actuală, SUA sunt angajate într-o cursă cu Rusia şi China în ceea ce priveşte dezvoltarea armelor hipersonice, ale căror viteză şi manevrabilitate le fac dificil de urmărit şi de interceptat.

Rusia a lansat rachete hipersonice împotriva unor ţinte în Ucraina în cursul invaziei sale declanşate la 24 februarie.

Australia, SUA şi Marea Britanie – ţări care formează alianţa de securitate AUKUS – au anunţat în aprilie că vor coopera pentru dezvoltarea armelor hipersonice, lucru care a fost receptat cu îngrijorare de China.

Washingtonul anunţase încă în octombrie 2021 că încearcă dezvoltarea tehnologiei hipersonice pentru a contracara progresul Chinei în acest domeniu, pe fondul unor informaţii că Beijingul a testat deja astfel de rachete.

Potrivit publicaţiei Financial Times, China a testat o rachetă hipersonică cu capacitate nucleară în august anul trecut.

Ulterior, Beijingul a negat că ar fi testat o astfel de rachetă cu capacitate nucleară, asigurând că au fost “teste de rutină” pentru a verifica tehnologiile de reutilizare aerospaţială, scrie Agerpres.

Giganţii americani din industria de apărare Raytheon, Lockheed Martin şi Northrop Grumman vor dezvolta in continuare noi rachete pentru a ajuta SUA să se apere mai bine împotriva atacurilor hipersonice.

Rachetele hipersonice, la fel ca rachetele tradiţionale pot zbura de cel puţin cinci ori mai repede decât viteza sunetului sau la Mach 5. Dar ele sunt mai manevrabile decât rachetele balistice şi pot evolua la altitudine joasă, ceea ce le face mai dificil de detectat.

Trei contracte, în valoare combinată de peste 60 milioane de dolari, au fost încheiate pentru dezvoltarea unor rachete interceptoare, a precizat Pentagonul.

#SUA, #racheta, #hipersonica, #Rusia, #China

Acum 6 luni, Armata rusă a anunţat că a efectuat cu succes un nou tir de testare a rachetei hipersonice Zircon, într-un context al cursei înarmării cu acest gen de arme, pe care Moscova le consideră “invincibile”, potrivit AFP.

Acest anunţ intervine după recenta publicare în media americane a unor informaţii potrivit cărora China a testat în această vară o rachetă hipersonică capabilă să lanseze la rândul său un proiectil – o tehnologie de care nici SUA şi nici Rusia nu dispun în prezent.

Armata rusă a anunţat într-un comunicat că a lansat o rachetă Zircon de pe fregata “Amiral Gorşkov” asupra unei ţinte situate în apele Mării Albe, în Arctica.

Tirul “a fost recunoscut drept reuşit”, ţinta situată la peste 400 km “fiind distrusă”, subliniază comunicatul.

O înregistrare video, dată publicităţii de Ministerul rus al Apărării, arată racheta zburând într-o sclipire de lumină şi urmată de o dâră de fum în miez de noapte.

Primul tir oficial cu Zircon datează din octombrie 2020, preşedintele Vladimir Putin salutând atunci un “eveniment major”. Alte teste au avut loc de atunci, în special de pe fregata “Amiral Gorşkov” şi de pe un submarin în imersiune. Penultimul test datează din 18 noiembrie.

Cu o rază de acţiune maximă de aproximativ 1.000 km, aceasta este destinată să echipeze nave de suprafaţă şi submarine ale Flotei ruse.

Primele rachete hipersonice de nouă generaţie Avangard, capabile să atingă o viteza de Mach 27 şi să-şi schimbe direcţia şi altitudinea, au fost puse în serviciul armatei ruse în decembrie 2019.

Rusia caută, de asemenea, să dezvolte arme pentru utilizarea în spaţiu.

Moscova a recunoscut că a pulverizat un vechi satelit sovietic aflat pe orbită, suscitând indignare în Occident, care a acuzat-o că a pus în pericol Staţia Spaţială Internaţională (ISS) din cauza numeroaselor deşeuri în urma acestui tir, scrie Agerpres.

Pe 24 februarie 2022, Rusia a lansat un razboi ilegal si sangeros in Ucraina, unde a folosit inclusiv racheta hipersonica asupra civililor, ucisi cu miile saptamanal de invadatori.

 

Leave a Reply