Petrom este cel mai important contributor la bugetul de stat al Romaniei, cu peste un milliard de euro anual. Din punct de vedere strategic, al securitatii energetice, este de neconceput ca principala companie energetica romaneasca sa incapa pe mina rusilor de la Gazprom. De aceea precizarile OMV sunt mai mult decat binevenite dupa speculatiile recente.

———————–

Compania austriacă OMV, proprietarul Petrom, susține că nu va renunța la managementul activelor strategice în cadrul negocierilor cu Gazprom privind un schimb de active, iar OMV Petrom nu face obiectul discuțiilor, potrivit unei declarații remisă, vineri, la solicitarea AGERPRES.

“Am declarat foarte clar că nicio acțiune a OMV și, în consecință, a OMV Petrom nu se află pe masa negocierilor. Orice presupunere legată de schimbul de active este falsă, întrucât suntem la începutul procesului de negociere și nu s-a luat încă nicio decizie. De asemenea, am mai declarat foarte clar că nu vom renunța la dreptul de management în niciun activ strategic. OMV Petrom a fost, este și va fi un activ de bază, iar România rămâne o piață-cheie”, au afirmat reprezentanții OMV.

Declarația vine în contextul în care mai multe publicații au relatat faptul că schimbul de active dintre OMV și Gazprom ar viza inclusiv active din România. “Aceste zvonuri sunt complet lipsite de sens”, au comentat oficialii OMV.

OMV și Gazprom au convenit în luna septembrie un posibil schimb de acțiuni. Cu toate acestea, până în prezent, nu s-a decis care sunt activele ce ar urma să fie oferite în mod concret de OMV grupului Gazprom în schimbul unei participații de 25% la zăcământul de gaze naturale Urengoy din Siberia.

Directorul general de la OMV, Rainer Seele, a declarat la finele anului trecut că grupul energetic austriac a pregătit o listă scurtă cu trei nume de active pentru un posibil schimb cu grupul rus Gazprom.

Potrivit unui articol apărut în presa austriacă în decembrie 2015, rafinăriile OMV de la Schwechat (Viena) și Burghausen am Inn (Bavaria) ar urma să fie transferate unei companii separate, pentru a permite participarea rușilor de la Gazprom. Numai afacerile OMV din România nu vor suferi modificări, pentru că autoritățile române nu vor permite implicarea grupului rus Gazprom în afacerile Petrom.

Discuțiile dintre compania austriacă și gigantul rusesc au stârnit controverse și în Austria. La finele anului trecut, Brigitte Ederer, fost membru în Consiliul de supraveghere al holdingului austriac OIAG, acționarul majoritar de la OMV, a lansat un avertisment cu privire la vânzarea operațiunilor din domeniul petrolului și gazelor ale grupului austriac către grupul rus Gazprom, apreciind că a crescut riscul ca OMV să fie privatizat printr-o metodă la rece.

“Afacerile cu petrol și gaze ale OMV vor merge din ce în ce mai mult spre rușii de la Gazprom, iar divizia profitabilă de produse chimice Borealis va merge spre fondul de stat din Abu Dhabi. Pentru ambele nu există însă motive obiective de vânzare. Rusia este interesată să câștige poziții în Europa de Vest, iar Borealis, cu produsele sale, este lider mondial pe nișa sa de piață. De ce ar trebui să vindem aceste active atât de valoroase?”, s-a întrebat Brigitte Ederer, într-un interviu acordat cotidianului austriac “Der Standard”.

În opinia Brigittei Ederer, întrebarea este dacă OMV are nevoie de o participație minoritară la un câmp de gaze naturale din Siberia.

“Rusia are tot interesul să furnizeze gaze Europei de Vest. Problema este că OMV intenționează să achiziționeze aproape 25% dintr-un câmp de gaze din vestul Siberiei. Pentru asta nu se vrea sau nu se poate plăti în numerar, astfel că va avea loc un schimb de active cu grupul austriac. Nu știu cât de valoros este acest câmp de gaze, deoarece evaluarea este secretă. Publicul nu are acces la această informație. Aici nu este vorba despre obiectivele private ale șefului OMV, Rainer Seele, ci de interesele strategice ale statului austriac”, a subliniat Ederer.

În aceste condiții, Brigitte Ederer și-a exprimat dorința ca Ministerul austriac de Finanțe să se implice într-o posibilă tranzacție dintre OMV și Gazprom, chiar dacă acest lucru ar fi dificil. Ederer a subliniat că este important să nu aibă loc o privatizare “prin ușa din spate”, printr-un schimb de active.

În replică, purtătorul de cuvânt al OMV, Johannes Vetter a ținut să precizeze că ar fi vorba doar de cedarea unor participații minoritare la unele active. “Nu poate fi vorba de o pierdere a controlului asupra unor active strategice austriece sau internaționale ale OMV”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Anul trecut, OMV a plătit statului austriac dividende în valoare de 409 milioane de euro pentru cele 31,5% din acțiunile grupului OMV deținute de statul austriac prin intermediul OIAG. Holdingul austriac de stat OIAG și fondul de stat International Petroleum Investment Company (IPIC) din Abu Dhabi au un pact al acționarilor prin care cele două entități controlează pachetul majoritar de acțiuni la OMV. OIAG deține 31,5% din acțiunile OMV, iar IPIC 24,9%.

La rândul său, OMV deține 51,01% din acțiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,64%, Fondul Proprietatea deține 18,99%, iar 9,36% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.

7 COMMENTS

 1. Depinde de leverage-ul (parghia) suplimentar pe care statul roman il are ca detinator al 20% din actiuni, poate scandalul cu copilul care a inspirat gazele din conducta neglijent expusa sa joace rolul respectiv? Sau vreun drept de veto ascuns printre clauzele antantei? In orice caz, persoana care da garantia ca nu va vinde rusilor lotul romanesc de active spune “nu inca”, ceea ce submineaza intrucatva declaratia. Iar dupa afacerea cu lemnul, increderea in companiile austriece si practicile lor e rau zdruncinata, chiar si in tara-mama deci, prudenta!

 2. Ce pacat asta era singura sansa sa scapam de cea mai mare capusa a economiei Romanesti
  Privatizarea a fost efectiva ilegal intre cele 2 tururi ale alegerilor prezidentiale, Reteaua de benzinarii OMV vanduta dupa modernizare de Petrom ( tranzactie dubioasa). Banii din privatizare returnati 85% (580 M eur) pentru lucrari interne OMV de ecologizare din fonduri publice, excuderea oricarei firme Romanesti din Perom pierderea combinata a 400000- 500000 locuri de munca si pierderi de peste 180 miliarde Eur, introducerea de crima organizata Austriaco-Pachistaneza in spalare de bani si frauda fiscala. poluare masiva cat toata EU combinata mascata de institutiile abilitate si multe multe altele si totusi liniste pentru ei oare de ce? cine sunt cei platiti de OMV?

 3. De aia nu puteam eu dormi noaptea de grija cui furapetrolul din tara. Mor de bucurie ca ne fura vesticii.

 4. Nu omiteti un mic amanunt. Gazprom detinea aproape 10% din actiunile OMV si in momentul in care s-a facut privatizarea Petrom adica acum peste 10 ani.

 5. Cum ne asigura ? Din pacate jocul economic mondial nu tine de interesul national.
  Mai bine atunci cand “s-a dat” petrolul tarii unii trebuia sa caste ochii bine.

 6. da,da si marmota invelea ciocolata.dupa doi ani de scaderi masive (vanzari,profit,cifra de afaceri) vor ramane in romania.ha,ha,ha, mor de ras.mai nasol este ca sunt destui care cred gluma asta.

  9

Leave a Reply