Compania OMV Petrom a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului General pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, în legătură cu un incident din anul 2014, când un băiat de 9 ani a murit după ce a inhalat gaze de la o sondă situată lângă localitatea Ariceștii Rahtivani, județul Prahova, sondă care nu avea un gard de protecție, potrivit Agerpres.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, la data de 27 februarie 2014, a fost identificat cadavrul minorului F.M.I., la aproximativ 17 cm de capătul liber al unei conducte ce deriva din coloana de exploatare a unei sonde de extracție a țițeiului aparținând SC OMV Petrom SA, situată la aproximativ 100 metri de ultima casă a satului Ariceștii Rahtivani, județul Prahova, sat în care locuia băiatul.
Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că moartea copilului a fost violentă și s-a datorat insuficienței respiratorii acute survenite în cursul unei intoxicații acute, accidentale, cu gaze de sondă, rezultate în atmosferă prin derivația din coloana de exploatare a sondei Ariceștii Rahtivani.
Procurorii au stabilit că inhalarea de către copil a gazelor a fost posibilă întrucât locul în care se aflau ventilul și capătul derivației din coloana de exploatare a sondei nu era împrejmuit și nici semnalizat în mod corespunzător, așa cum OMV Petrom ar fi trebuit să procedeze.
Anchetatorii susțin că, prin nerespectarea dispozițiilor legale și a normelor și măsurilor generale de comportament uman adecvate activității desfășurate — prin neîmprăjmuirea cu gard a beciului sondei—, OMV Petrom a permis deschiderea ventilului de la derivația din coloana de exploatare a sondei (de către o persoană rămasă neidentificată), făcând posibilă pătrunderea copilului în perimetrul ce ar fi trebuit să fie complet închis și încuiat, fapt ce s-a soldat cu decesul băiatului, ca urmare a inhalării de către acesta a gazelor eliminate în atmosferă.
În opinia procurorilor, SC OMV Petrom SA nu a respectat normele și măsurile legale privind instalarea unor bariere de protecție în cazul unor amplasamente nesupravegheate aflate lângă o așezare umană.
Dosarul a fost trimis la Judecătoria Ploiești.
Well, primul lucru care va trebui sa-l faca grupul OMV ar fi sa-si retraga reclama care spune: “experienta inspira”-nu glumesc de loc, imaginea conteaza foarte mult in asemenea procese si o fraza nefericita poate aduce mari pagube. Apoi ar fi bine sa taie niste capete de la conducere imediat si public, cu zgomot, ca un gest de dreptate premergator eventualei sentinte a curtii; daca tot am anuntat intrarea in “normalitate” ar fi bine sa fie si sustinuta corespunzator aceasta normalitate, corespunzator cu modelul din tarile “normale”, adica. Ah, si inca ceva: sa angajeze, naibii, o firma de securitate serioasa, care sa izoleze ca lumea complexul: costa, nu zic, dar merita fiindca accidentul pare sa se fi produs in conditii total neadecvate din punct de vedere securitar si, daca s-au bazat pe trei betivi din sat sa pazeasca supapele, au doar ce merita.
Tu ai vazut in viata ta cum arata o sonda de productie sau un camp petrolier? Daca ai fi vazut asa ceva nu ai fi scris o astfel de aberatie cu firma de securitate care sa izoleze compexul. Ca sa izoleze complexul Aricesti ar trebui sa izoleze de la iesirea din Ploiesti pana dincolo de Stoenesti cu sat cu tot caci sonde sunt si de o parte si de alta a satului. Si ar trebui izolata si calea ferata caci sunt sonde si de o parte si de alta a caii ferate chiar pana aproape de halta Buda. Singurul lucru este sa nu mai fure dracu romanii ca altfel trebuie sa angajam peste un million de oameni de paza si pentru autostrazi de unde se fura panourile si plasele de protectie, si pentru campurile petroliere sau de gaze de unde fura si ce este metal si petrol sau gazolina si pentru orice. Caci furtul e sport national. Si sa nu uit. Milionul ala de paznici sa nu fie romani ca altfel fura si paznicii sau tin de sase cand vin hotii!
Comic acest comunicat. Despre ce gard vorbesc ei? Pai scuze, trebuie puse garduri in fiacare zi caci inca mai este valabila aia cu mesterul Manole dar extinsa in orice domeniu in Romania si putin modificata. “Ziua se monteaza noaptea se fura!” Mergeti prin vechile schele petroliere sa vedeti dezastru ecologic. Titei care curge pe pasuni si prin paduri caci au furat romanasii si capetele de eruptie de la sondele inchise sa le vanda la fier vechi. Iar aici scuze, Sonda era la 100m de sat? Cine isi poate inchipui ca s-au scurs gaze mai mult timp din acea sonda si efectul a fost doar decesul acelui copil? Daca era o defectiune sa se scurga gaze sarea in aer tot satul caci gazelle de sonda nu au miros si se imprastie imediat la suprafata nu se duc in aer. Au fost accidente cu scurgeri de gaze in care au sarit case in aer cand un satean s-a trezit dimineata si a aprins lumina. vedeti cazul Campeni (Bacau) cu 4 case sarite in aer de la o sonda aflata la 500m de ele. Asa ca ar fi bine sa se intereseze cineva cu cine s-a dus acel copil la sonda respectiva si cine a anuntat decesul lui. Caci cel cu care a fost acolo si care probabil ca a si “gasit”copilul si a anuntat decesul sigur a fost cel care a deschis ventilul sondei sa fure titei, S-a intamplat tragedia si a fugit repede sa anunte. Mai ales ca structura Aricestie ste structura de titei nu de gaze si furturile sunt frecvente acolo.