O noua premiera in activitatea judiciara si medicala din Romania : DNA urmareste penal 77 de medici oncologi pentru ca au acceptat sa mearga la un congres pe banii firmei de medicamente !

==================

Iata comunicatul DNA :

În completarea comunicatului nr. 1324 din 28 iulie 2015, privind percheziţii domiciliare efectuate în 61 de locaţii din Bucureşti şi şapte judeţe, Biroul de Informare și relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

În cursul lunii februarie 2016, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 82 de suspecți, după cum urmează:

– o societate comercială având ca obiect de activitate servicii de import, distribuţie şi promovare a produselor farmaceutice, pentru comiterea infracțiunii de dare de mită, în formă continuată (77 acte materiale)
– patru reprezentanți cu funcții de conducere în societatea respectivă, pentru comiterea infracțiunii de dare de mită, în formă continuată (77 acte materiale) și
– 77 de medici specialiști oncologi, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Conducerea societății comerciale menționate anterior a decis extinderea activităţii societăţii pe piaţa de medicamente generice, printre acestea fiind şi medicamente din sfera oncologiei.

În contextul în care concurenţa pe piaţa farmaceutică era puternică, a apărut necesitatea unor măsuri de natură să determine medicii să prescrie sau să îndrume pacienţii spre medicamentele din sfera oncologiei distribuite de compania respectivă, cu depășirea limitelor permise de legea în domeniu.

În consecinţă, în anul 2012, sub pretextul finanțării participării unor medici oncologi la un congres internaţional, după o serie de discuţii, persoane cu putere de decizie în cadrul societăţii comerciale au hotărât organizarea unei vacanţe în India pentru medici oncologi, urmând să suporte toate cheltuielile cu transport, cazare, masă și excursii pentru medici, iar în unele cazuri, şi pentru membri din familiile medicilor în cauză. Oferirea acestei vacanţe avea ca scop stimularea ilicită a medicilor pentru a prescrie sau recomanda medicamentele distribuite de societatea comercială respectivă, cu încălcarea limitelor permise de Legea nr. 95/2006.

Prin intermediul reprezentanţilor medicali, cei patru suspecți din conducerea societăţii au transmis mai multor medici oncologi invitaţia de participare la al 3-lea Congres asiatic de cancer de sân, care urma să aibă loc în Bangalore, India, în perioada 3-4 martie 2012. În final, 77 de medici au acceptat invitaţia, unii dintre aceştia fiind însoţiţi de alţi membri ai familiei.

Pentru participarea la congres a celor 77 de medici, compania a achitat unei societăţi de turism suma de 520.607,95 euro (echivalentul a 2.312.670,7 lei), din care suma reprezentând mită este de 416.864,1 euro.

Pentru acoperirea mitei acordate în acest mod, au fost întocmite 77 de contracte de sponsorizare, care atestă aspecte necorespunzătoare realității cu privire la scopul și cuantumul sumelor despre care se susține că au fost achitate cu titlu de sponsorizare.
Totodată, în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată faptul că, deși congresul a avut loc în perioada 3-4 martie 2012 în localitatea Bangalore, India, deplasarea medicilor s-a realizat în intervalul 28 februarie-09 martie 2012, aceștia fiind cazați la mai multe hoteluri din localitatea New Delhi, India, la peste 2.000 de km distanță de locul congresului.

Faptul că evenimentul științific de la Bangalore a fost doar un pretext, o modalitate de a ascunde vacanța acordată de societatea comercială medicilor pentru ca, în virtutea atribuțiilor lor de serviciu, să îndrume pacienții spre produsele generice oncologie ale companiei, este evidențiat și de faptul că, în programul stabilit, participarea la congres nu a fost punctul central. Grupul medicilor a plecat din New Delhi spre Bangalore și a revenit în capitala Indiei în aceeași zi, 3 martie 2012, deși congresul dura 2 zile.

Această deplasare a permis participarea parțială, pentru câteva ore, la prima zi de congres și nu s-a avut în vedere niciun moment să fie asigurată participarea la congres în totalitate. Medicii participanți la excursie au efectuat doar formalitățile necesare care să ateste prezența lor la congres, fără a fi interesați în realitate de aspectul profesional.

De altfel, aceștia nici nu au primit diplomele de participare la finalul congresului, ci mult mai târziu când au fost făcute și demersurile pentru obținerea acestora.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

15 COMMENTS

 1. Vi se pare normal ca in schimbul plecarii la diferite congrese oncologii sa prescrie medicamente cu mult mai scumpe? Va dati seama cu ce sume a fost prejudiciat statul deoarece aceste medicamente sunt gratuite platindu-le integral…doamne fereste

  • Iti dai seama, ovi-bas, cu ce sume a prejudiciat duță (fostul sef al casei de sanatate) statul roman iar ”eroina anticoruptie” kovesi n-are treaba cu el si se face ca nu vede ? Plus ca duță a lasat bolnavii de cancer fara medicamente.
   Iti dai seama cu ce mizerii se ocupa kovesi iar proștii o aplaudă ? Doamne fereste.

 2. Nu oncologia e lovita ci coruptia din sistemul spitalicesc…Ne-am invatat sa credem ca mita,coruptia,furtul din banul public fac parte din normalitate.

 3. E infractiune sa te duci la un Congres ? Pe banii din salari, i medicii nu pot pleca nici la mare.Nu ca salariile magistratilor…Pe banii firmei-e infractiune.!
  in concluzie MEDICII DIN ROMANIA NU AU VOIE SA SE informeze in afara tarii.

  • Pe aceeasi logica juridica putem suspiciona ca virgula Camelia Bogdan a luat mita cat a stat pe banii partii civile la munte.

   • Corect. Dar detaliaza, ca astia la cat de maimute sunt ma tem ca inteleg la fel de greu. Camelia Bogdan, judecatoarea din dosarul “Telepatia” a fost plecata la un congres la munte, congres sponsorizat de Ministerul Agriculturii care era parte in dosarul pe care ea il judeca si carei parti ea a dat castig de cauza in urma deciziei judecatoresti definitive data in dosarul respectiv. Despre aia nici DNA, nici propaganda acoperita din media audio-vizuala n-a mai zis nimic (in afara de A3, normal), nici postacii basisti, hipster feisinterbucisti sau fraieri de ocazie nu au mai zis nimic. Normal! Doar traim in Romania, ce dreac! Pa, pa

 4. 77 de medici oncologi? cati sunt in total in tara? acuzatii de mita pentru ca au participat la un congres fiind sponsorizati de o societate comerciala din domeniu? tampenia asta marca dna se inscrie in sirul lung al luptei anticoruptie in care procurorii rad totupl pe suspiciuni rezonabile? hai sa facem comparatia intre salariul unui procuror care baga oamenii la inchisoare de multe ori nevinovati si medicii care de cele mai multe ori sunt ultima reduta in calea “iesirii pe cale naturala” din “sistem”. daca medicii nu sunt la curent cu noutatile din domeniu cum naiba sa lupte contra bolilor? stie cineva ca de fapt, ca sa poata practica medicina, sunt obligati sa acumuleze niste puncte pe o perioada lilitata de timp. stie cineva ca aceste puncte se strang participand la simpozioane, conferinte si congrese in acest domeniu al medicinii? stie cineva cam cat costa o astfel de participare? stie cineva ca pentru a fi la curent cu noutatile din domeniu medicii isi cumpara tot felul de trate, sunt abonati la reviste de specialitate, isi cumpara carti de specialitate etc/ si pe ce bani? banii din salariu pentru ca paradoxal, guvernul a avut grija, norma nu-i asa, numai de ceii din educatie dand cate 200 de euro pentru achizitia de carti. si atunci ce trebuie sa faca un medic? sa isi dea tot salariul ca sa stranga punctele necesare practicarii meseriei, sa isi cumpere tratete etc ca sa fie la curent sau sa accepte si sponsorizari lucru care se practica in intreaga lume a medicinii? atunci cum sa intelegi tu, un imbuibat bugetar cu salariul de 10 mii de lei lunar si chiar peste ca din aia 15-20 mii lei lunar trebuie sa realizezi cele mentionate mai sus dar si sa traiesti? sunt multe de spus dar scarba fata de aceasta republica a procurorilor e atat de mare incat as trece la jigniri si nu e cazul. sa fie clar ca nu sunt de acord cu abuzurile de orice fel dar nici cu rahaturile debitate de procurorii dna. si apropo ati vazut vreodata un procuror cum se milogeste pe langa un medic cand cineva din familie are un necaz medical ati vazut ce lapte si miere sunt cand ajung prin spitale cand au probleme, cum ii lingusesc pe medici doar doar sunt favorizati in fata restului bolnavilor? si ziceti sa nu-mi fie scarba de specimenele astea jegoase numite procurori?

 5. Fisurile din sistemul judiciar , sau mai bine-zis incompetenta celor numiti politic ,creaza haos in sanatate , educatie , infrastructura s.a.m.d , pt. ca nu se judeca cu aceeasi masura pt. toata lumea , nu toti sunt egali in fata legii , practic sistemul politic este decimat de catre justitie , o justitie nonconforma cu legile europene in vigoare !!!

 6. Cum Doamne iartă-mă abia acum s-au trezit din somnul veşnic aceşti ”curioşi” prin sfântul deviz ”pe ei pe mama lor” să ancheteze dacă:
  – aceste metode sunt de prin anii 2002-2004???
  – de ce s-a lăsat să continuie aceste ”nemernicii” ale afacerilor până în anii atuali???
  – la aceste semniarii au participat şi mulţi din ”curioşi” care au vechime în scaune, au beneficiat toţi de bonusuri !!!
  – de ce doar medicii dacă ”gloata” era compusă din tot ce înseamnă distracţie, afaceri, beneficii, inclusiv ”curioşi” ???
  – ce complot se pune la cale în privinţa acestor profesionişi în domeniul medical ?
  …nu cumva ”îmi bag picioarele şi plec” în străinătate???
  Amintiţi-vă perioada iniţială cu vaccinul de col uterin şi gripa aviară(în 2009, afacere directă a ”ministrului sănătăţii din Franţa”! o madamă care a preferat demisia în locul scandalului internaţional sau a arestării sale! Ghici ce a păţit?
  Ghinion! Nimic concret ! Doar simpla demisie!
  Tot din franţa sunt enorm de multe acţiuni ”grave” pentru sănătatea omului”ca medicamente de încercări” pe orice ”cobai biped” din orice ţară!
  PS. Mi-e silă de aceste acţiuni fără pic de gândire logică şi practică motivante cu seriozitate!

 7. 1. Medicamentele prescrise sunt oricum in nomenclatorul unor asigurari si tine de asigurare ce poti prescrie, nu de compania farmaceutica: ca medic esti limitat de ce isi poate permite omul ca tratament, si acesta e limitat de ce plateste asigurarea – mai ales in Romania si tinind cont ca citostaticele sunt extrem de scumpe. Eventual cercetezi daca exista coruptie in modul in care se face alegerea medicamentelor din nomenclatorul CNAS, dar asta cu congresul si oncologii e o timpenie: domnule, majoritatea oamenilor sunt saraci, abia daca-si permit o bucata de piine, un paracetamol, multi aleg intre a-si plati medicamentele sau mincarea, cum credeti ca un medic poate sa le prescrie ceva ce nu e acoperit de asigurare si ei nu-si pot permite din buzunar? Ce beneficiu are domnule compania respectiva de la a promova un medicament catre medici daca medicul nu-l poate prescrie, fiindca omul nu si-l permite – daca e vorba de coruptie, atunci mai degraba te uiti la ce anume alege sa acopere asigurarea si pe ce criterii.

  2. Particular pentru oncologie e ca nu se foloseste in genere un singur citostatic ci combinatii, sunt protocoale, regimuri de tratament, international recunoscute si folosite; un exemplu R-CHOP in limfom, fiiecare majuscula reprezinta un medicament ( rituximab – ciclofosfamid, doxorubicin, vincristine, prednisone) EPOCH, tot in limfom, FOLFOX si XELOX in cancerul de colon, FOLFIRINOX (irinotecan, fluorouracil, oxaliplatin, leucovorin) in cancerul de pancreas. Particular pentru cancerul de sin, caci aceasta era tema congresului: AC (doxorubicin+ paclitaxel), FEC, TAC (doxorubicin + docetaxel + ciclofosfamid) sau ORR. In plus aceste tratamente au reguli clare de aplicare si o anume succesiune. Fiecare medicament din asemenea combinatie e produs de o firma diferita…. adica degeaba promovezi ca si companie un (UNU 1) citostatic, un (1) medicament, ele intra in mare majoritate in protocoale de tratament, in scheme deja prestabilite si o succesiune de tratamente, deja stabilite, nu pe care le inventeaza oncologul pe loc, si nu ai cum favoriza un singur medicament sau altul, medical, logic, intr-o intreaga lume in care se trateaza cancerul !!!!

  3. Sponsorizari se fac oriunde in lume, sunt medici care au contracte cu diferite firme pentru a face conferintze pe o tema sau alta la care se aplica si medicamentul respectiv – sunt regulamente, nu ai voie sa minti si sa ridici in slavi un medicament, trebuie sa spui deschis – “am afiliere cu acea companie”, cine controleaza medical e in primul rind fiscul – trebuie sa declari orice bani primesti de la orice angajament, dar nu te baga nimeni la puscarie pentru asa ceva. Se merge frecvent la cite o intilnire ori conferinta de acest tip, la care ia te uita medicii sunt si “corupti” cu o masa ori o cana de cafea, peste tot in lume, nici nu te obliga cineva sa declari asa ceva, ca nu are de ce – domnule, am o lista cu medicamente compensate, oamenii nu-si permit nicaieri in lume medicamente de asemenea pret, de mii si mii de euro, din buzunar, mai ales cei loviti de cancer care sunt loviti si de alte nenorociri – isi pierd locul de munca, venitul, asigurarea si mai au de multe ori si o familie de intretinut !!!!

  Medicii la puscarie ca “legea e lege”, adica trebuie distrusi pentru interpretari imbecile de catre unii procurori care au facut dreptul nu medicina, (ok, e o scuza), dar nici macar bunul simt sa afle particularitatile medicinei – cum e de pilda felul in care se face un tratament oncologic, combinat-, nu-l au. Dumnealor sunt experti in tot! – si va mirati cind un medic pleaca spunind “sa va trateze procurorii”?

  Sa va dau imaginea de ansamblu: in Romania sunt mai putin de 250 de medici oncologi, numai 29 dintre ei de oncologie pediatrica, multi pe cale de pensionare sau de plecare, sunt orase care nu mai au macar un oncolog. Dinsii doresc sa bage la puscarie o treime din numarul de oncologi, O TREIME, pe suspiciunile dumnealor nu rezonabile ci de-a dreptul desprinse de realitate. Splendid, la mai mare…. Nu sunt medicamente oncologice din cauza lui banicioiu, se spune (caci dutza e uitat), ei lasa, nu-i paguba, ca nu vor mai exista medici sa le prescrie: se compenseaza, in mizerie si prostie, lipsa de citostatice cu lipsa de onclologi, desigur, dar se compenseaza, nu? In mod cert in asemenea mod sistemul de sanatate se va imbunatati si va salva foarte multi oameni, nu-i asa?

 8. revin cu o intrebare: care este diferenta intre sponsorizarea doctorilor si cea a jurnalistilor? sa intrebam cam cati jurnalisti au primit tot felul de sponsorizari sub diferite forme( burse, delegatii etc) de la oameni de afaceri gen soros la guverne? sa ne uitam cam ce fel de articole si ce politica sustin in mass media jurnalistii respectivi? cumva dna-ul a anchetat jurnalistii implicati in “plimbarea” sponsorizata de cei de la gold corporation? putem da la exemple si legat de cei care au fost sponsorizati de soros si au actionat fie in cazul rosia montana fie in alte cazuri legate de interesele promovate de acesta ca sa nu mai zic ca actulalul guvern care falimnteaza tara, nedezinteresat, este un guvern “sponsorizat” de acelasi soros. parca si unul din sefii serviciilor e un “sponsorizat” al lui soros daca nu cumva amandoi de la sri si sie! pe astia nu-i ancheteaza dna-ul? dat luluta? despre luluta nimic ? sau …

  • Pai si ONG-ul lui Nicusor Dan este finantat tot de Fundatia Soros. I-ai zis pe toti dar pe asta l-ai uitat!

   P.S. Nicusor Dan Stan si Bran

 9. kobesi de ce n o ia si pe bogdan judecatoarea care a stat la munte pe banii agriculturii? or fi medicii vinovati da bogdan de ce face exceptie? condrea de ce a facut exceptie ?

Leave a Reply