NATO a planificat in Romania una din cele mai importante misiuni de aparare si descurajare pe Flancul Estic.

In spatiul aerian romanesc, cel mai puternic bombardier strategic american, B-52 Stratofortress, a efectuat ieri multiple misiuni pentru testarea capacitatii aliate de raspuns.

Bombardierul strategic si-a coordonat actiunile de zbor cu avioane de lupta din 3 state NATO : Romania, SUA, Spania si Italia.

O alta operatiune importanta a constat in realimentarea in zbor a bombardierului cu ajutorul celei mai mari aeronave cisterna a NATO, un KC-135 Stratotanker.

Formatiunea speciala de zbor a NATO formata dintr-un bombardier strategic, un avion cisterna si 3 avioane de lupta si-au testat interoperabilitatea si cu sistemele de aparare franceze MAMBA amplasate in Romania de natiunea cadru a Grupului de Lupta al NATO.

France deploys MAMBA air defense system to Romania - AeroTime

Bombardierul strategic B-52 poate avea la bord pana la 32 de tone de munitie conventionala si nucleara.

B-52 este produs de Boeing, are 8 motoare si o autonomie de zbor uriasa de peste 14.000 km. SUA detin peste 70 de aparate de zbor.

Exercitiul NATO pe Flancul Estic a transmis un puternic mesaj de aparare si descurajare in fata comportamentului agresiv, provocator si razboinic al Rusiei.

#NATO
#Romania

Iata comunicatul oficial al Comandamentului Aerian Aliat al NATO :

AVIOANE DE LUPTA ALIATE SI BOMBARDIERE STRATEGICE AU EXECUTAT O MISIUNE NATO DEASUPRA ROMANIEI

Avioanele B-52 ale Forțelor Aeriene ale Statelor Unite și avioanele aliate au efectuat exerciții coordonate combinate aer-sol asupra României, îmbunătățind și mai mult capacitățile aliate.

Comandamentul Aerien Aliat a condus o operațiune dinamică cu rază lungă deasupra României, Centrul de Operații Aeriene Combinate de la Torrejón coordonând avioanele de luptă și bombardiere aliate : Eurofighters italiene, americane USAF F-15E sprijinite de USAF B-52 au desfășurat o ofensivă combinată împotriva sistemelor de apărare aeriană adverse, simulate de avioanele F-16 românești, F-18 spaniole și sistemul francez MAMBA de apărare aeriană și antirachetă (SBAMD) desfășurat în România.

Antrenarea acestor capabilități de înaltă calitate, inclusiv integrarea bombardierului și a avioanelor de vânătoare, asigură că NATO poate atinge nivelul dorit de control in misiunile aeriene.

„Aceste misiuni oferă o oportunitate valoroasă de a ne pregăti echipajele într-un mediu complex, contestat și dinamic”, a declarat colonelul Michele Morelli, comandantul Forței operaționale italiene „Gladiator” , “misiuni în care Alianța este capabilă să-și desfășoare întreaga gamă a misiunilor în timp de pace, criză și conflict”, a adăugat el.

Participanții s-au confruntat cu un scenariu complicat bazat pe amenințări de la egal la egal, care demonstrează pregătirea și capacitatea Alianței. Acest lucru a permis unităților aliate să practice tactici, tehnici și proceduri concepute pentru a învinge un set complex de provocări potențiale din lumea reală, într-un domeniu aerian disputat.

„Aceste oportunități de instruire sunt un element cheie în creșterea gradului de pregătire și interoperabilitate a aeronavelor aliate și a unităților SBAMD”, a declarat locotenent-colonelul Gonzalo Tortosa Méndez, comandant, detașamentul spaniol VIESPE.

„Oferă detașamentului spaniol F-18 o oportunitate valoroasă de a opera cu câțiva dintre aliații noștri și aplică standardele NATO împotriva unui spectru complet de amenințări”, a adăugat el.

Activitatea de instruire combinată se desfășoară în conformitate cu legile și standardele internaționale, ca parte a unui program de activități de vigilență regulate, menite să protejeze Flancul Estic și să asigure Aliații NATO din regiune.

B-52-urile își desfășoară în prezent misiunile pe baza rotaționala Bomber Task Force din Moron, Spania.

În următoarele câteva săptămâni, bombardierele USAF vor zbura alături de numeroase forțe aeriene aliate pe diferite platforme, promovând coeziunea și interoperabilitatea Alianței.

 

Leave a Reply