Numai despre frica politicienilor de a stopa abuzurile nu vorbeste Ludovic Orban. In rest, le-a mentionat pe toate…

Sentimentul de frică la nivelul mentalului colectiv în România se menține și la 27 de ani de la Revoluție, a afirmat președintele PNL, Ludovic Orban, duminică, la Sighetu Marmației, la cea de-a X-a ediție a Școlii Memoriei “Gheorghe I. Brătianu”, scrie Agerpres.

“Din păcate, există în societatea românească sentimentul de frică! Paradoxal, la 27 de ani de la Revoluție încă sunt oameni care spun că le este frică! Le este frică să nu fie dați afară din funcția publică pe care o dețin, oamenilor de afaceri le e frică să se exprime ca să nu fie călcați în picioare de organele de control ale statului, sunt jurnaliști cărora le este frică să-și exerseze profesia de jurnalist, să respecte deontologia jurnalistică, ca să nu fie dați afară de patronii lor. Există în multe zone ale societății persistența acestui sentiment de frică. Purtăm frica și când nu există amenințarea. Să ne aducem aminte de campania din 2014, în care PSD-ul a mizat pe acest sentiment de frică. Aduceți-vă aminte pliantul cu Iohannis — taie pensiile. Cât de tare au putut să-i sperie pe pensionari”, a susținut Orban.

Liderul liberal a atras atenția că democrația ”e încă fragilă” și a subliniat necesitatea ca cetățenii să-și apere dreptul dobândit după aproape 50 de ani de comunism.

“Trebuie să înțelegem că democrația este foarte fragilă. Atât timp cât s-a inventat puterea instituțională, totdeauna vor fi oameni tentați să dețină definitiv această putere, să o folosească împotriva semenilor lor. Democrația trebuie apărată în fiecare zi, prin acțiune, atitudine, susținerea unor principii, idei și valori. Apărarea drepturilor și libertăților fundamentale trebuie să fie preocuparea noastră fundamentală ca oameni politici, ca cetățeni ai societății românești. Foarte multe alunecări spre autoritarism, spre regimuri care au călcat în picioare libertatea și demnitatea umană s-au făcut din cauza pasivității. Faptul că atunci când a fost afectat dreptul unui om, a unui grup uman societatea nu a reacționat! (…) Tentația de a încălca drepturile celorlalți există în fiecare dintre noi” a adăugat Ludovic Orban.

Președintele PNL a reamintit celor prezenți rolul fostei închisori de la Sighet, unde, începând cu anii 50, elita societății românești a fost decimată prin cele mai crude metode de exterminare.

“Sighetul este un simbol pentru că aici (…) a fost o închisoare cu regim de securitate special în care au fost încarcerați și ținuți la secret de orice fel de informație care putea să răzbată afară sute de oameni care au făcut parte din elita democratică a României — membrii ai guvernului, politicieni, jurnaliști (…). Departe de orice fel de orice cunoaștere a unor alți oameni, acești oameni au fost chinuiți îngrozitor, au fost ținuți în niște condiții inumane. Mulți dintre ei și-au pierdut viața în aceste închisori”, a mai spus Ludovic Orban.

El a remarcat importanța Școlii Memoriei “Gheorghe I. Brătianu”, de la Sighetu Marmației, ajunsă la cea de-a zecea ediție, considerând programul ”dedicat” șlefuirii tinerilor din PNL.

”Foarte ușor suntem înclinați să uităm. Au trecut aproape 30 de ani de când România era condusă în mod autocratic printr-un regim dictatorial care încălca în picioare demnitatea umană, libertatea umană, dreptul fiecărui om de a se exprima liber, dreptul fiecărui om de a călători, dreptul fiecărui om de a se realiza în viață conform propriei dorinței și conform propriului efort”, a adăugat liderul PNL.

Organizată de Institutul de Studii Populare și Societatea Liberală, în parteneriat cu Martens Centre for European Studies, cea de-a X-a ediție a Școlii Memoriei “Gheorghe I. Brătianu” s-a desfășurat în perioada 22 — 24 septembrie. Tema din acest an a fost “Relația dintre intelectualitate și oamenii politici”. La încheierea cursurilor au mai fost prezenți președintele PNL Maramureș, Ionel Bogdan, deputatul Viorica Cherecheș, reprezentanți ai filialei județene liberale.

2 COMMENTS

  1. Ca sa nu-mi reprim prea tare tentația “fireasca” de-a vorbi ca un racan beat voi spune: hai sifon! dlui Orban si discursului sau despre “democrația fragilă”.

  2. Penibil, ludovic. Cere demisia Rovanei Plumb si a lui Sevil Shhaideh, stiind ca dosarul ala e o mizerie stalinista facuta de kovesi. Apoi se mira ludovic de ce scade pnl in sondaje. Bai, orbane, da-ti tu demisia, ca faci de rusine pnl-ul. Impreuna cu basistii aciuați prin partid. Vai mama voastra.

Leave a Reply