Ministrul Justiției, Raluca Prună, s-a arătat vineri nemulțumită de faptul că OUG privind interceptările a trecut tacit de Senat, printr-o procedură discutabilă, pentru că nu a fost cvorum, însă spune că la Camera Deputaților, care este for decizional, va avea loc o dezbatere pe acest subiect, la care vor putea participa Guvernul, societatea civilă și toți cei interesați.

“Ordonanța adoptată de Guvern a fost pusă pe masa Senatului. Este adevărat că a primit un raport negativ de la Comisia juridică, a primit însă unanimitatea votului în Comisia pentru drepturile omului din același Senat și a trecut de Senat, e adevărat printr-o procedură discutabilă, pentru că nu a fost cvorum. Nu a fost cvorum și a trecut tacit, asta este vestea proastă, vestea bună este că la Camera Deputaților — cameră decizională — eu sunt convinsă că acolo va avea loc o dezbatere la care și Guvernul și societatea civilă și toată lumea interesată vor putea participa și mai sper că, într-o țară în care controlul asupra serviciilor de informații, oricare ar fi el, că nu avem numai SRI, avem și SIE, se face la Parlament, eu sper ca aceste comisii de control să funcționeze cu adevărat”, a afirmat Raluca Prună, la Forumul Eurosfat, potrivit Agerpres.

Ea a spus că Guvernul a încercat o soluție tranzitorie în această privință, iar societatea trebuie să o dezbată ”fără patimă”.

“Noi am spus că urmează o dezbatere publică și eu aștept ca aceasta să se facă de Parlament, care are deja ordonanța pe masă, dar și Guvernul va face asta. (…) Vreau să fac o precizare referitor la pretinsul rol de avizator sau de laboratorul de norme al Serviciului Român de Informații și vreau să asigur pe toată lumea din această sală că rolul SRI ca avizator sau ca scriitor, dacă pot să spun așa, de proiect legislativ este zero. Proiectul legislativ s-a scris la Ministerul Justiției și am urmat o procedură de avizare care este procedura de avizare legală în această țară și care nu include Serviciul Român de Informații”, a adăugat Prună.

Ea a menționat exemplul platformei de interceptări din Franța, arătând că această țară a discutat 4 ani și și-a dat un termen de 10 ani pentru crearea ei, iar costurile au fost de un miliard de euro.

“Eu nu pot anticipa acum ce anume va decide România, eu sper să nu dureze patru ani până ne vom decide cum procedăm. Dar vreau să fiu și realistă. Cred că România nu poate să facă de pe o zi pe alta ceea ce Franța a dezbătut timp de 4 ani ce trebuie să facă și și-a dat 10 ani să facă cu adevărat. Deci dezbaterea va fi deschisă, Ordonanța va fi acceptată, respinsă sau acceptată ca atare, modificată. În orice caz, eu sper ca în Camera decizională și societatea civilă să se implice într-un mod fără patimă, acordându-și timp și trebuie să facem alegerea de societate și alegerea de societate este având acest sistem pe care, ca cetățean și ca ministru, constat că este la SRI. Nu spun că e bine sau rău, eu doar constat. Și să vadă: vrea România să facă un sistem paralel, vrea să facă unul, vrea să facă trei. Există și un sistem la poliție. Vrem să-l îmbunătățim pe cel de la poliție, să-l upgradăm, vrem să facem un al treilea sistem comun la Parchete, vrem să facem trei sisteme la Parchete, unul la parchet, unul la DNA, altul la Ministerul Public. Toate aceste opțiuni sunt opțiuni de societate deschisă și de aia Guvernul a spus că este necesară o dezbatere și trebuie să vedem încă o dată dacă avem banii. Trebuie să avem principiul, să ne hotărâm unde vrem să punem această infrastructură, să vedem dacă avem banii și unde, cum și cât de mare să o facem”, a mai spus Prună.

6 COMMENTS

    • Si daca s-ar fi exprimat contra proiectului de lege, apareai tot tu sa zici ca Tariceanu tine cu teroristii,ca asa-i boala voastra de basisto-iohanisti pe aia care nu sunt din gasca voastra.Asa cum faceti si cand omul vorbeste de abuzurile REGIMENTULUI, iar voi spuneti ca apara coruptii.Nici nu stiti de capul vostru.

      • dimpotrva – doream ca sa votez alde tocmai pentru atitudinea anti-sistem dar aceasta se dovedeste a fi o masca electorala

  1. Cred ca madam Pruna se teme ca ordonanța nu va trece nici de Camera deputaților fara ceva opinteli deoarece a-nceput campania electorală si precum Tariceanu, nici Zgonea (atat cat s-o mai tine de scaun) nici bunul Dzeu nu vor fi capabili sa facă rost de cvorum in asemenea condiții. Balmajala cu dezbaterea îndelungata pe tema “platformei de interceptare” care nu se poate face in tara noastră cum s-a facut la franțuji (fiindca se știe ca România nu e Franța, gen) e menită sa justifice urgența actului; probabil, madama simte remanierea suflându-i in ceafă si vai de ea daca nu face pe placul SRI-ului pana iese din scena, rămâne cu datoria neplătită la Bruxelles sau se pierde cu totul in traducere, vorba filmului, si nu mai ajunge nici măcar sa ia trenul spre inima Europei. Oricum, am priceput din enervarea d-sale, de ce trebuie sa rămână Zgonea șef la Camera; cu el nu te joci, odată încuie ușile si forțează deputații sa voteze, ca le place sau ba! Ceea ce cu Tariceanu nu se va întâmpla cat ii hau’ si bârgău’, ca el nu s-a născut vătaf la curtea nimănui.

  2. Ca Madame Pruna este o semi-analfabeta juridic vorbind, stiam. In ultimul comunicat ce face objectul postarii DVS, demonstreaza ca este o analfabeta functionala din punct de vedere lexical si sintactic, fara a mai vorbi de harul si darul de a comunica.
    Femeia asta este etern “ciufulita” si varza-facuta cind are ceva de comunicat.
    Comunicatul facut in maniera Pruna, imi sugereaza o anarhie totala in minte si vorbe.
    De ce nu sta ea linistita, ca platforme de interceptare sunt cu gramada.
    Avem in afara de arhicunoscuta NSA americana si alti 4 Big Brothers precum UK, NZ, Australia si chiar civila Canada care intercepteaza “in draci” ilegal triliarde de informatii.
    Nu cred ca se va dezbate serios problema nici in Camera Deputatilor, nici in Societatea civila iar lumea interesata,cum afirma Pruna va ramane cu ochii la soare ca de obicei.
    Pe fata si de a dreptul fara atita “tacit” vom incasa restringerea continua a drepturilor si libertatilor omului. De ce de exemplu nu iese in fata Madame Pruna si vorbeste si explica in stilul ei discutabil evident, despre TTIP-leaks? In Franta , in Olanda, in Italia lumea a iesit in piata pentru a contesta acest controversat Tratat Transatlantic de Comert si Investitii lansat de SUA. Cine e interesat poate clica pur si simplu “TTIP-leaks”.
    O intrebare pentru Madame Pruna: de cind incoace libertatea a devenit o piedica in garantarea sigurantei si securitatii nationale si individuale?–

Leave a Reply