Ioan Mircea Pascu, europarlamentar si vicepresedinte al Parlamentului European a publicat un pamflet devastator la adresa celor care doresc putere maxima fara control pentru procurori. Acest mesaj a fost postat chiar de la Washington, unde Pascu se afla intr-o vizita oficiala.

 

Pamflet 😝
Sunt informat ca decizia Consiliului Constituțional al Franței de a confirma subordonarea procurorilor ministrului justiției a produs o mare emoție pe plan intern si International. (De pilda, am aflat ca in Orientul Apropiat, palestinienii au încetat brusc orice protest la adresa deciziei americane de recunoaștere a Ierusalimului drept capitala a Israelului …)
Pe plan intern, societatea civilă franceza a chemat la mitinguri masive împotriva acestui atentat la “independența procurorilor”.
In consecință, in toate marile orașe franceze se aduna in acest moment zeci de mii de cetățeni onesti, care protestează vocal împotriva acestei decizii arbitrare, solicitând desființarea Consiliului si arestarea membrilor săi.
Circulația este complet blocată in centrul capitalei, inclusiv pe Champs Elysees …
Forțele de jandarmi împart flori protestatarilor, dându-le astfel de înțeles ca simpatizează tacit cu protestul lor îndreptățit.
Înțeleg ca la Departamentul de Stat al SUA se lucrează la o declarație, prin care Franța este atentionata imperativ (urged) sa renunțe la aceasta aberație constitutionala, iar mâine un grup de 10 ambasadori ai unor mari democrații se vor prezenta la Ministerul francez al justiției.
Intenția este de a face cunoscuta preocuparea țărilor lor fata de acest atentat la adresa “independentei” procurorilor, care ar trebui nu numai sa nu fie subordonați nimănui, ci sa ia si locul judecătorilor in sălile de judecată!
Înțeleg ca toată elita franceza este paralizata de aceasta reacție “sanatoasa” a societății franceze si a comunității statelor democratice!?
PS Cineva îmi comunica faptul ca societatea civilă franceza a decis sa ridice in Place de la Concorde un monument dedicat procurorului, la inaugurarea căruia va fi invitat Taica Lazar, alintat de apropiați cu apelativul “Corega”, recunoscut de ONU ca principal sprijinitor al “independentei” procurorilor pe plan mondial. (Cunoscătorii spun ca modelul statuii va fi nimeni altul decât procurorul roman Portocala, ca un elogiu adus activității neobosite a acestuia in lupta împotriva corupției; in plus va fi încă o fi încă o dovada a legăturilor istorice speciale dintre cele doua popoare, a faptului ca romanii nu ii abandonează pe francezi la ceas de ananghie!?)

9 COMMENTS

 1. Eu mi-as dori sa traiesc intr-o tara fara procurori…Dar si fara politicieni corupti,fara interlopi, traficanti,talhari si violatori,hoti de tot felul,soferi inconstienti care te calca pe trotuar sau pe trecerea de pietoni…Unde in lumea asta se poate trai intr-o tara fara procurori ? Asta nu inseamna ca fac elogiul acestei bresle pur si simplu aceasta profesie nu poate fi stearsa din noimenclator,este foarte necesara si utila.Ca exista si procurori slabi,ticalosi…Da dar exista si politicieni exact la fel daca nu mai rau…Acesti procurori de la DNA l-au executat pe Eva,i-au dat deoparte pe cei care au fost huliti de dimineata pana seara de A3 ! Tulus,Papici,Moraru…Acum,dintodata,sunt buni ? Ca fac “dezvaluiri” ? Nu da nimeni 2 bani pe asazisele lor dezvaluiri,daca erau adevarate nu asteptau momentul sa fie dati afara ca sa le faca cunoscute.Asta e treaba cu procurorii,cand ne convin sunt buni,cand nu ar trebui decapitati(profesional)…Mie-mi plac toti cei care sunt atacati furibund in campanii de presa,inseamna ca-si fac treaba si tare rau ii mai deranjeaza pe infractori.Sigur, Portocala…exceptia…Pe toate meridianele exista si din astia,nu s-a nascut la noi unicatul de pe Planeta.

  • Eu nu doresc schimbarea legilor justiției de amatori ca Niciodată, Ciordache care au facut facultatea la 60 ani de pe băncile parlamentului fără a o practica meseria. Nici pe Cataniciu nu mai vreau sa o vad acolo in comisie deoarece trebuia sa isi piardă mandatul de parlamentar demult fiind găsită în incompatibilitate de ANI. Nu mai vreau sa o vad pe “sefa” organizației cu 3 membri UNJR acolo in comisie acceptând ineptiile lui Ciordache dar alte organizații ale magistraților cu mii de membrii nefiind acceptați. JOS IPOCRIZIA SI NESIMTIREA!

   • Asa, nici eu nu doresc sa mai fie frig iarna – imi place mai mult vara, ca e cald:))
    Fiecare, cu dorinte proprii…
    Ce-mi mai place democratia:)))
    (da’ daca tu vrei ce vrei, si vrei sa-mi impui si mie ce vrei tu, atunci ramane sa vrei la tine acasa… )
    Problema, serios vorbind, nu e ca sunt sau nu ticalosi parlamentarii, procurorii sau culegatorii de curmale; problema e cata putere si cat necontrol au fiecare; si, cand procuroru’ devine un dumezeu micut p-aici, atunci nu prea mai e in regula.
    Deci, tizule (cu Carmen n-am ce sa discut, ca nu-ntelege, nu spun cu lozinci), problema e ca institutia “x” devine puternica si necontrolabila; si ca nici nu raspunde pentru ce face. Ca institutia e facuta din oameni, asta e si mai naspa, ca oamenii, prin definitie, sunt imperfecti. Nu intrebarea “Cine e mai ticalos Protocala, sau un baron local ?” ma preocupa, ca uscaturi are orice padurice; ca un Portocala il poate propri pe baronul ala local asa, cand vrea el – asta cam e problema.
    Si e bine sa incercam sa judecam fancad abstractie de oameni, de simpatii si antipatii…Ca nimeni nu poate fi simpatic intreg mapamondului !

 2. Dl. Radu Tudor cu tot respectul , trebuia sa publicati si asta:
  “Ulterior, europarlamentarul i-a răspuns unui internaut, care critica postarea acestuia, spunând: „“Corega” poate vorbi, fără sa numească parlamentarii hoți!? Cine e el, de se ia de toate instituțiile statului, fără sa pățească nimic? In cazul lui, “Ciocu” mai mic e un sfat pur prietenesc …”.”
  – este luata din stirea publicata de catre amicul Buble pe “www.stiripesurse.ro”( cine nu crede poate verifica)
  Expresia “ciocul mic ” va spune ceva?Daca nu, va aduc eu aminte: Anca Constantinescu , fost deputat PDL, care le-a spus colegilor dl Pascu “ciocu mic pentru ca acum noi suntem la putere”
  Observ ca dl.Pascu a invatat foarte repede din aroganta puterii portocalii cat timp a lustruit bancile opozitiei .
  PS.Dl.Radu Tudor,toti va mirati de ce parlamentul are cea mai scazuta cota deincredere si popularitate si de ce oamenii ii urasc pe “alesii neamului”,uitati dovada: “ciocu mic”,”rozeta sparta “, etc, sa nu mai punem la socoteala vocabularul dl.Serban Nicolae, sau “aforismele din Romania Mare” ale Tribunului.
  Dl.Pascu are dreptate,parlamentarii Romaniei nu sunt hoti,dar sunt derbedeii si golanii Europei prin felul lor de a se comporta.Eu nu cred ca Merkel i-a spus vreodata lui Schultz “ciocul mic” sau Timmermans sa fi folosit expresia “spartul rozetei” precum celebrul Bichinet

  • Vocabularul lui S. Nicolae, in conditiile cunoscute, e specific pentru oricare dintre noi; uta-te cate injuraturi zboara in trafic, cum ne calcam pe picioare unii pe altii…
   Cu tot respectul, daca facem “parabole” d-alea cu “ciocu’ mic”, sa nu uitam nici “ghinion”, nici “mai animalule”… Daca dumneata crezi in supraomu’ care, atacat fiind, intoarce obrazul, atunci alege-l p-ala. Si nu-ti mai injura p-ala de-l alegi; e, asa, cam incoerenta atitudinea respectiva…

 3. Tot aud vrajeala asta cu Parchetele trecute in subordinea Ministerului in Franta …
  Am auzit-o si de la Tudorel …
  Ce nu ne spun ambii PSD-isti inclusiv Antenele si RTV e ca in Franta PRESEDINTELE numeste Primul ministru , ca in SUA …
  DE CELE MAI MULTE ORI PE CINE DORESTE …
  Parca Mitterand s-a lovit o data de o opozitie puternica din parlament si a avut nevoie de o coabitare cu un prim ministru rival propus de parlament …
  Nu vine majoritatea parlamentara cu cineva impus .
  In plus alegerile parlamentare sunt complet diferite fata de Romania …
  Acolo deputatii se aleg in unele situatii in 2 tururi , iar senatorii sunt alesi de primari …
  La noi practic se incearca taierea voturilor celui mai votat om din Romania …
  Ne place nu ne place Johannis a fost votat de mai multi oameni decat PSD desi se spune altceva …
  PS
  offTopic sa o intrebati pe doamna Garbovan ce a intrebat Sorosistul ala …
  Cati membri are UNJR … sa nu fie 2-3 in puternica ei asociatie independenta…
  De ceilalti PSD-isti deghizati in independenti de la Lumea Justitiei ne-am lamurit …
  Au banner mare pe site cu PSD sponsor …

 4. Mmmmm. Din 2012 am scris despre formatea si mentinerea “erei procurorilor” si nimeni nu a crezut. Acum,in ce era traim?!
  Putin mai e si se ridica inaltatro si “era judecatorilor”,deja are putina vechime(din2009 rezista si se intareste) mai puternic ca procuraturile,de fapt,suna rau tare,dar vor merge cam in paralel. De ce as crede altceva daca plangerule la procuraturi sunt finalizate cu NUP si judecatoriile te executa chiar daca nu ai nicio viba,sau,te deposedeaza de drepturile legale si constitutionale prin “este de rea credinta” dar nu au motiv real si plauzibil sa te declare asa!
  Vum va arata Codul Penal si Civil dupa finalizarea acestei raspunderi? Pas, merge si asa in continuare!

 5. Pamfletul dlui Pascu e interesant mai ales pentru ca aduce in discuție modelul francez, croit in epoca Revoluției din 1789, pe măsura primilor acuzatori republicani dintre care faimoșii “anti-corupți” Robespierre și Saint-Just au fost și întemeietorii regimului Terorii. Tirania procurorilor a început cu aceasta Teroare legalizata instaurata prin tribunalele revoluționare care au spulberat dreptul la apărare (prezumtia de nevinovăție) și-au trimis la eșafod mii de adversari politici cu familiile lor cu tot, și uneori oameni luați la întâmplare, pana ce s-a trezit cineva din garda patriotica sa-l împuște pe Incoruptibil, sa-i aresteze acolitul si sa-i trimită la eșafod pe-amândoi (Robespierre supraviețuise asasinatului) ca sa poată Parlamentul sa legifereze fără spectrul ghilotinei deasupra capului. Rușii au preluat modelul la Revoluția din Octombrie, l-au “îmbunătățit” cu procesele-spectacol pe timpul lui Stalin și tot așa, de câte ori era nevoie de o “teroare” cu fațada de legalitate, hop și modelul Incoruptibililor sa servească de reper. Schimbarea recenta produsă in sistemul francez nu scoate oamenii in strada fiindcă reprezintă rezultatul unei strădanii de doua secole și mai bine de a scapă de tirania “legalista”și Macron nu e nici nebun, nici vreun semidoct care sa se joace cu istoria—pur și simplu, lasă teroarea sa se stingă de moartea ei naturală prin reașezarea instituției procurorului/acuzatorului public acolo unde-i e locul firesc, la PARCHET., cot la cot cu apărătorul. Prin comparație, ceea ce face Johannis cu mâna #rezist și-a oportuniștilor siniștri ca Orbán, Cioloș și Compania, e sa mențină teroarea legalista cu orice preț și sub orice forma—atâta îl duce mintea. Nu merita nici măcar un pamflet.

Leave a Reply