Şefi de stat şi alţi politicieni de rang înalt, miliardari, celebrităţi, sportivi, dar şi reţele criminale se numără printre beneficiarii reali a peste 214.000 de societăţi offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale, relevă o anchetă jurnalistică efectuată în comun de 107 instituţii media care au reuşit să intre în posesia unor documente din arhivele secrete ale unei societăţi panameze de consultanţă, documente denumite acum generic ‘Panama Papers’, relatează duminică publicaţiile Le Monde şi Le Soir, citate de Agerpres.

Aceasta din urmă o caracterizează drept cea mai mare scurgere de informaţii financiare înregistrată până în prezent, în timp ce Le Monde o descrie drept cea mai spectaculoasă intruziune în lumea obscură a finanţelor offshore.

Dar ancheta coordonată de Consorţiul Internaţional al jurnaliştilor de investigaţie (ICIJ) este semnificativă nu doar prin numărul documentelor – potrivit Le Monde ar fi circa 11,5 milioane -, ci şi prin faptul că nume grele ar putea fi vizate de aceste dezvăluiri, Le Soir estimând că ‘şocul din această duminică este planetar’.

Printre cei care au recurs la diferite montaje financiare pentru a-şi disimula averile sunt enumeraţi deocamdată membri ai anturajului preşedintelui rus Vladimir Putin, premierul pakistanez Nawaz Sharif, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi fostul şef al executivului de la Kiev, Pavlo Lazarenko, premierul islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson, regele Salman al Arabiei Saudite, preşedintele argentinian Mauricio Macri sau fostul premier irakian Ayad Allawi. Sunt evocate şi nume din afara lumii politice, cum ar fi cazul fotbalistului Lionel Messi sau al fostului preşedinte al UEFA, Michel Platini.

http://www.theguardian.com/news/2016/apr/03/panama-papers-money-hidden-offshore

Publicaţia belgiană Le Soir promite că în zilele următoare va face numeroase dezvăluiri despre belgienii care şi-au ascuns patrimoniile prin paradisurile fiscale, precizând deocamdată că numărul lor este de 732.

În centrul acestei ‘pânze de păianjen’ se află societatea de avocatură Mossack Fonseca, specializată în consultanţă pentru crearea companiilor offshore, societăţi ecran ce disimulează identitatea reală a proprietarilor lor. Societatea Mossack Fonseca este înregistrată în Panama, ţară considerată unul dintre centrele financiare cele mai opace ale planetei şi o placă turnantă pentru spălarea de bani, mai ales a fondurilor provenite din fraude şi activităţi criminale. Documentele din arhiva acestei societăţi panameze relevă că, începând din anul 1977 şi până în 2015, ea a creat sau administrat peste 214.000 de entităţi offshore în 21 de paradisuri fiscale pentru clienţi proveniţi din peste 200 de ţări şi teritorii.

Le Monde subliniază că aceste informaţii ar fi rămas în continuare secrete dacă o sursă anonimă nu ar fi început anul trecut să transmită această ‘mină de aur’ jurnaliştilor publicaţiei germane Süddeutsche Zeitung, care a reuşit astfel să cerceteze acuzaţiile de fraudă ce au vizat atunci Commerzbank, a doua bancă a Germaniei. Remarcând însă volumul datelor, cotidianul german a cerut sprijinul ICIJ, care a iniţiat astfel investigaţia anunţată acum şi care ar putea fi în zilele următoare sursa unor dezvăluiri cu numeroase implicaţii.

http://www.theguardian.com/news/2016/apr/03/sergei-roldugin-the-cellist-who-holds-the-key-to-tracing-putins-hidden-fortune?CMP=share_btn_fb

7 COMMENTS

 1. Fiecare dintre potentatii lumii incearca sa-si puna la adapost “truda” de milioane de marafeti de toate culorile. Faradelegea n-a fost inventata in Romania, aici a fost doar rafinata. Niciuna dintre constatarile facute nu ma misca, singurul fapt care ma misca este acela ca legea nu este egala pentru toti si suntem luati de prosti.

  • Cuuuuuuuum? Niste jurnalisti au descoperit toata reteaua asta extraordinara?
   Deci nu mai avem nevoie de servicii vad ca jurnalistii sunt mult mai eficienti.
   Ma intreb daca jurnalsitii interceptau telefoane sau stiau cine a cumparat cartele pre-paid.

 2. În Spania se vorbește mult despre asta la emisiunile de stiri. Se pare că sunt și politicieni spanioli cu bani ascunși pe acolo.
  Poate tot “aici sunt banii dumneavoastră” ai României.

 3. Totuşi, Putin a fost bogat în conturi pe cînd era minor, pînă la vîrsta de 18 ani?
  Am citit că Putin este trecut în statistică de cînd era copil şi pînă la definitivarea acestei hîrtii reale sau nu! Sunt şi împuşcaţii pe aceeaşi listă dar nu e niciun român cu nume Patriciu sau ăla cu fabrica de mobilă sau Ţiriac! Doar cîţiva escroci? Mă gîndesc că poate fi un laudaţio estic în care sunt introduşi cîţiva din vest în afară de marii escroci americani şi ”jidanii” care sunt în umbra marilor aleşi(nu votaţi de popor) pentru a le susţine afacerile internaţionale în baza acordului tacit: te-am ales, ce alegi ”afacerile noastre sau viaţa ta”! E vizibil de la mii de kilometri distanţă de românica noastră!

 4. Cazul CEDO 17034/03,
  http://jurisprudence.cedh.globe24h.com/…/affaire-daniel-ion…
  obligatii executate incomplet de catre autoritatile romane in materie.In romania,stat ce se pretinde de drept,democratic si European,nu se mai respecta hotararile definitive (in speta 2009).De 6 ani nici un guvern (Boc,Ponta,Ciolos) nu a dus la indeplinire obligatiile internationale prevazute in dispozitivul aceste hotarari CEDO.Am apelat la forta coercitiva,a statului roman,prin Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie,pentru a constrange autoritatile statului sa mi achite soldul.De 2 ani dosarul sa plimbat pe la toate unitatile de parchet fara a se da un verdict.Justitia in cauza tergiverseaza punerea in aplicare a executarii hotararii 17034/03 a CEDO,favorizand Ministerul de Finante Publice sa nu achite drepturile ce mi se cuvin.Aceste abuzuri in forma continuata,va insemna un criteriu de referinta in materie de executare a unui titlu European,descalificand functiile celor care nu indeplinesc obligatiile CEDO.Am sesizat de nenumarate ori Guvernele Romaniei,Ministerul de Finante,Ministerul afacerilor de Externe,directia agent guvernamental pentru CEDO,Presedentia Romaniei,Avocatul Poporului,Ministerul de Justitie,PICCJ,CSM-ul,totul in zadar,se tolereaza abuzurile,de la varful factorilor de decizie, chiar si atunci cand le sunt sesizate.In institutiile statului Roman,in cauza nu se iau masuri de intrare in legalitate si nu sunt responsabili ! Ministerul de Finante al Guvernului Ciolos sa achite drepturile ce mi se cuvin,Romania trebuie sa respecte dreptul international.

  http://www.cdep.ro/relatii_publice/site2015.text_presa?pid=11689

  • Pai CEDO e in primul rand de vina.
   Atunci cand o institutie da verdicte trebuie sa si aiba un mechanism de enforcement. Adica vine politia la usa sau se opresc niste bani din cont. Altfel ai justitie degeaba deci CEDO devine de facto o biata marioneta.
   Sistemul CEDO pare sa fie un system de tip romanesc. Numai in Romania dupa ce ai o hotarare judecatoreasca poti sa mori bine merci cu hartia in mana.
   Imi pare rau pentru tine…asta e tara si nu ne pasa daca nu e justitie sau spitale sau dreptate in general si asta ne costa pe toti intr-un fel sau altul , NIMENI nu scapa.

Leave a Reply