Home Articole Papa Francisc : “Libertate, fara a insulta credinta altora!”

Papa Francisc : “Libertate, fara a insulta credinta altora!”

2159
17

Dupa ce in predica sustinuta duminica la Vatican, Papa Francisc nu a facut (in mod cu totul surprinzator) nici o referire la atentatele teroriste din Franta, Suveranul Pontif vine cu precizari foarte importante legate de libertatea de expresie si interactiunea acesteia cu religia.

Papa Francisc este de acord că libertatea de exprimare este un “drept fundamental” dacă opinia serveşte binelui comun, subliniind însă că acest principiu nu autorizează “insultarea credinţei altora” şi explicând că asasinatele în numele religiei sunt o “aberaţie”, relatează AFP, citat de Mediafax.

“Oamenii nu au dreptul de a lansa provocări, nu pot insulta credinţa altora, nu o pot lua în derâdere”, a declarat Papa Francisc, referindu-se la situaţia din Franţa, unde revista satirică Charlie Hebdo a fost atacată după ce a publicat caricaturi despre valori musulmane, iudaice şi creştine.

“Oamenii nu au doar libertăţi şi drepturi, au şi obligaţia de a spune ce gândesc, pentru binele comun. Utilizarea libertăţii de exprimare este legitimă, dar fără a ofensa. Pentru că, dacă un prieten spune lucruri rele despre mama mea, îi pot da un pumn, este normal. Nu poţi provoca, nu poţi insulta credinţa altora, nu o poţi lua în derâdere”, argumentează Suveranul Pontif.

“Există foarte mulţi oameni care vorbesc de rău alte religii, le iau în derâdere; aceşti oameni sunt provocatori”, a argumentat Papa, condamnând crimele comise în numele religiei. “Nu poţi declanşa războaie, nu poţi omorî în numele religiei! (…) Este o aberaţie”, a spus liderul Bisericii Catolice.

Atacul comis pe 7 ianuarie la sediul revistei satirice Charlie Hebdo s-a soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi. Printre victime se numără directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier (Charb), şi alţi trei cunoscuţi caricaturişti – Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski). Publicaţia Charlie Hebdo primise o serie de ameninţări după ce publicase caricaturi cu Profetul Mahomed. Atacul a fost revendicat şi de reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic în Irak şi Siria.

17 COMMENTS

 1. Nu știu cum să vă spun, fără să fiu credincioasa pământului, sunt cu Papa gând în gând. Eu nu sunt Charlie, pentru că nu aș putea să mă exprim atât de LIBERTIN despre nimeni. Ei nu se exprimau liber, ci libertin. Părerea mea într-o societate liberă, dacă-mi dați voie. Și Charlie nu trebuia să moară neapărat, dar înțeleg de ce au fost împușcați. Zice Badea că ei se exprimau liber în țara lor și cui nu-i place, să se care acasă la el. Aș fi de acord, dacă Charlie, sub o formă sau alta, armată, Sfânta democrație și alte cele, nu s-ar fi dus mai întâi la ei acasă ca să le pună pistolul la cap. Hai să nu ne ascundem după vorbe mari, să nu ne prostim ca niște copii gângurind la creșă…

  • In sfarsit un om normal.
   In sfarsit un lider normal.
   In sfarsit niste cuvinte de bun simt.

   “Oamenii nu au dreptul de a lansa provocări, nu pot insulta credinţa altora, nu o pot lua în derâdere”

   E chiar atat de greu de inteles? Ce se poate castiga din insulte stupide si grosolane la adresa unor religii milenare in care miliarde de oameni cred?
   Nu se puteau face caricaturi doar despre teroristi? Trebuiau amestecate in luptele astea dintre fanatici fixisti atata miliarde de oameni ?

 2. N-ar fi, totuși, mai potrivit să sărbătorim azi cea mai frumoasă ființă umană a tuturor timpurilor (de Eminescu vorbesc) și să ne aberăm din nou de mâine-ncolo?

  • Ba da!
   Ai noștri tineri la Paris învață
   La gît cravatei cum se leagă nodul,
   Ș-apoi ni vin de fericesc norodul
   Cu chipul lor isteț de oaie creață.

   La ei își cască ochii săi nerodul,
   Că-i vede-n birje răsucind mustață,
   Ducînd în dinți țigara lungăreață…
   Ei toată ziua bat de-a lungul Podul.

   Vorbesc pe nas, ca saltimbanci se strîmbă:
   Stîlpi de bordel, de crîșme, cafenele
   Și viața lor nu și-o muncesc — și-o plimbă.

   Ș-aceste mărfuri fade, ușurele,
   Ce au uitat pîn’ și a noastră limbă,
   Pretind a fi pe cerul țării: stele.

   • “Vreme trece, vreme vine,
    Toate-s vechi și nouă toate;
    Ce e rău și ce e bine
    Tu te-ntreabă și socoate;
    Nu spera și nu ai teamă,
    Ce e val ca valul trece;
    De te-ndeamnă, de te cheamă,
    Tu rămâi la toate rece.”

 3. Papa vorbește și ține lecții despre crime în numle religiei, când papistașii au făcut cele mai multe crime și atrocități în numele religiei de când există omenirea. Putea să ne spună că de la marea schizmă, Papei i se citesc anateme pentru erezie. Libertatea de care vorbeste Papa e despinsa msi mult din “Liberté, Égalité, Fraternité” care nu are nimic de a face cu slujirea lui Dumnezeu și biserica ci a celuilalt. Papa nu nu a avut si nu are de a face cu catolicismul pe care l-a pângărit ci cu papismul si papistasii.
  Ați auzit pe vreun Papa vorbind despre hula împotriva duhului sfânt, și nici nu va vorbi, de ce? Papa să ne scutească!
  Hula împotriva Duhului Sfânt
  Eu scot afară dracii cu Duhul lui Dumnezeu … De aceea vă spun : orice păcat şi orice hulă vor fi iertate oamenilor ; dar hula împotriva Duhului Sfânt nu le va fi iertată. Oricine va vorbi împotriva Fiului omului va fi iertat ; dar oricine va vorbi împotriva Duhului Sfânt nu va fi iertat nici în veacul acesta, nici în cel viitor.” (Matei 12 : 28, 31 – 32).
  Hulă înseamnă : „Ocară, injurie ; ponegrire, calomnie ; blasfemie”.

  Azi se fac 146 de ani de la nașterea marelui geniu Mihai Eminescu.
  “Dacă n-am fi avut pe Eminescu, trebuia să ne dăm demisia. Eminescu este scuza României”. Emil Cioran

  Scrisoarea III Mihai Eminescu

  “Voi sunteţi urmaşii Romei? Nişte răi şi nişte fameni!
  I-e ruşine omenirii să vă zică vouă oameni!
  Şi această ciumă-n lume şi aceste creaturi
  Nici ruşine n-au să ieie în smintitele lor guri
  Gloria neamului nostru spre-a o face de ocară,
  Îndrăznesc ca să rostească pân’ şi numele tău… ţară!

  La Paris, în lupanare de cinismu şi de lene,
  Cu femeile-i pierdute şi-n orgiile-i obscene,
  Acolo v-aţi pus averea, tinereţele la stos…
  Ce a scos din voi Apusul, când nimic nu e de scos?

  Ne-aţi venit apoi, drept minte o sticluţă de pomadă,
  Cu monoclu-n ochi, drept armă beţişor de promenadă,
  Vestejiţi fără de vreme, dar cu creieri de copil,
  Drept ştiinţ-având în minte vre un vals de Bal-Mabil,
  Iar în schimb cu-averea toată vrun papuc de curtezană…
  O, te-admir, progenitură de origine romană!

  Şi acum priviţi cu spaimă faţa noastră sceptic-rece,
  Vă miraţi cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece?
  Când vedem că toţi aceia care vorbe mari aruncă
  Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă,
  Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela,
  Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa?
  Prea v-aţi atătat arama sfâşiind această ţară,
  Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară,
  Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei,
  Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi – nişte mişei!
  Da, câştigul fără muncă, iată singura pornire;
  Virtutea? e-o nerozie; Geniul? o nefericire.

  Dar lăsaţi măcar strămoşii ca să doarmă-n colb de cronici;
  Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici.
  Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
  Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
  Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
  Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni! “

  • Mihai,

   Hai sa nu amestecam niste atrocitati facute sute de ani in urma de oameni ai bisericii catolice, cu principiile corecte ale religiei si cu catolicii de azi .Oamenii sunt cei care deformeaza orice principiu. Oamenii pot sa numeasca lagarele a fiind liberatate si dictatura ca fiind democratie. Dar cuvintele si principiile nu pot fi compromise de nebuni.

   De exemplu nu putem critica libertatea pentru ca in numele libertatii niste lideri dementi din istorie au facut atrocitati. “Domn’le libertatea nu e buna pentru ca a fost promovata si de Stalin.” Pai ce ii era greu lu ala sa vorbeasca ziua de libertate si sa-i bage in lagar seara?
   Nu putem elimina functii precum regele sau presedintele pentru ca unii lideri au facut atrocitati acum o suta de ani.
   Nu putem elimina justitia pentru ca intr-o anume perioada o justitie a fost aservita. samd.

 4. Mentiunile Papei sunt absolut corecte. Dar vin si intreb, de-alungul timpului a catadicsit careva din vocile liderilor europeni care ne hotarasc soarta, sa se faca auzite condamnand astfel de derapaje, mergand chiar pana la a se interzice prin lege defaimarea religiilor? Cu totii stim ca este un subiect delicat, o latura ce nu trebuie atinsa cu aceeasi libertate cu care defaimam un star sau un personaj politic pentru aventurile lor amoroase. Nu cumva in spatele acestor actiuni provocatoare sta de fapt interesul ingradirii drepturilor si realizarea controlului total conform prerogativelor “Noii Ordini Mondiale”? Pentru ca dupa fiecare “act terorist”, daca monitorizati atent, s-a implementat cate o lege sau masura privativa de libertati. Cine-i manipuleaza si alimenteaza pe acesti radicalisti ale caror minti sunt dirijate din umbra, incitati la crime, finantati si dotati cu armament? Cumva se fac pasi considerabili catre implantarea Cip-urilor in corpurile noastre in numele “protectiei si securitatii” pentru diminuarea populatiei globale prin “selectarea natiilor”?! Inducerea fricii prin astfel de crime, o sa dirijeze populatiile in a cere ele insele implantarea. Vai de noi…multi si naivi!

 5. JE NE SUIS PLUS CHARLIE HEBDO !….JE SUIS DÉSOLÉ , MAIS DE MANIÈRE À CONDAMNER LE TERRORISME , IL FAUT CHANGER D’ATTITUDE , C’EST- À – DIRE , EN CHOISIR UNE AUTRE , BIEN PACIFISTE !

Leave a Reply