Parchetul General a dat publicității, miercuri, un punct de vedere în legătură cu informațiile apărute în presă, conform cărora dosarul în care este cercetat fostul șef al statului pentru șantaj în legătură cu declarațiile pe care le-a făcut la adresa senatorului PSD Gabriela Firea ar fi de competența procurorilor de la DNA și nu a celor de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Astfel, într-un comunicat de presă difuzat miercuri si citat de Agerpres, Parchetul General susține că, prin ordonanța emisă la data de 17 aprilie 2014, s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la fapta sesizată prin plângerea penală formulată de către Gabriela Firea, în temeiul dispozițiilor art. 305 alin. (1) din Noul Cod de procedură penală.

Ulterior, prin ordonanța din data de 11 martie 2015, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Traian Băsescu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de șantaj, în formă continuată, prevăzută de art. 207 alin. (2) din Noul Cod penal (două acte materiale), referitoare la declarațiile publice ale acestuia, din datele de 13 aprilie 2014 și 15 aprilie 2014.

“La momentul dispunerii efectuării în continuare a urmăririi penale față de domnul Băsescu Traian s-a avut în vedere faptul că acesta nu mai deținea nicio funcție publică, de natură a atrage competența de soluționare a cauzei în raport de calitatea persoanei, fapt pentru care dispozițiile art. 1 litera a) din Legea nr. 78/ 2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție nu sunt aplicabile; pe cale de consecință, nici dispozițiile art. 131 din același act normativ. Menționăm faptul că Președintele României se bucură de imunitate penală, fapt pentru care nu a fost menționată această calitate, în mod expres, în nicio dispoziție procesual-penală”, declară Parchetul General.

Dosarul în care este cercetat fostul șef al statului Traian Băsescu pentru șantaj în legătură cu declarațiile pe care acesta le-a făcut la adresa senatorului PSD Gabriela Firea ar putea fi de competența procurorilor DNA, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Sursele citate fac trimitere la art. 1 litera a din Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

Potrivit surselor, în cazul în care competența de investigare a cauzei ar aparține DNA, atunci începerea urmăririi penale pe numele fostului președinte ar fi nelegală.

 

5 COMMENTS

  1. Aici e Niţu? De fapt oricare ar fi: puşcărie şi daune morale! judecată dreaptă că sunt destule dovezi , nu cum s-a întîmplat cu frate-su mircea!

    • Deci basescu e safe… N-a iesit nimeni cu catuse de la parchetul general, nimeni n-a intrat la puscarie. DNAul e cu cautusele, deci cu puterea.

  2. Ăsta-i prost sau o face pe prostu’ ce vrea acest individ, să avorteze ca să fie la cheremul lui politic precum udrea? totuşi continuă cu ameninţările şi cu şantajul, oare nu se găseşte ac de cojocul lui? nimeni nu-i găseşte legea care îl poate pedepsi? ghinion! frire-ar să fie legea asta făcută strict pentru denigrare, bătaie de joc,mocirla în care se scaldă acest individ ne imbolnăveşte, parcă era justiţia care mai făcea dreptate, cumva cineva doarme?

    • Bai tampitule, care e scopu’ tau in aceasta viata??! Sa mananci cu fadroma pe aici? Doar atat? Du-te si cauta-ti o soarta, oricum scrii numai analfabetisme, iti e si scarab sa citesti! Du-te si invata gramatica limbii romane si apuca-te dupa aceea de emanat tampenii din neuronul propriu, ca tu deocamdata habar n-ai sa scrii corect in limba romana!

      DL. Radu Tudor, nu aveti niciun criteriu de selectie sau administrare a postarilor pe aici?! Chiar asa, incurajati tot felul de analfabeti si nici macar nu le atrageti atentia, ca sa nu mai zic sa ii banati sau sa-i bagati la spam pentru ca isi bat joc de limba romana si ne fac de ras pe noi, conationalii tuturor acestor inconstienti analfabeti? Pe bune, luati masuri, va rugam frumos! Sa traiti!

Leave a Reply