Un sfert din capacitatile de productie ale Complexului Energetic Oltenia (CEO) vor fi inchise in perioada urmatoare, a anuntat miercuri managerul Laurentiu Ciurel. Ciurel a spus, potrivit Agerpres, ca decizia respecta planul de restructurare intocmit de conducerea companiei la cererea FMI.

Ciurel a spus ca planul de restructurare presupune concedierea a 3.000 de angajati, dar si inchiderea a patru grupuri energetice si a unor cariere sau perimetre miniere, reducerea activitatii in cadrul altor subunitati. In urma aplicarii masurilor, pretul tonei de carbune va ajunge la 48 de lei, fiind astfel atinsa una dintre tintele stabilite cu FMI.

“Am facut un plan de restructurare pe care l-am trimis ieri care cuprinde inchiderea a 25% din capacitatile de productie. Am inaintat astfel 4 grupuri energetice pe care le vom inchide – 1 si 2 Braila si 1 si 6 Turceni pe care le vom si scoate din functiune, inchiderea unor cariere sau perimetre miniere precum Seciuri si Tismana Sud, precum si reducerea activitatii in alte cariere si reducerea de personal cu trei mii de salariati, 2.100 cu plati compensatorii si circa o mie prin redistribuire. In felul acesta credem ca ajungem la 48 de lei tona de carbune pana la sfarsitul anului, ceea ce este una dintre tintele asumate cu FMI. Am putea avea o speranta de perpetuare a activitatii si cu voie de la cei de la FMI. Nu FMI e problema ca ei vor pleca, ci Comisia Europeana, tot mineritul european a avut de suferit din cauza directivelor, nu numai noi”, a spus Laurentiu Ciurel.

Totodata, el a mentionat ca in ultimele doua saptamani au fost achizitionate certificate verzi in valoare de 42 de milioane de euro, fapt care demonstreaza inca o data ca nu exista riscul ca unitatea sa intre in insolventa.

“Dupa aceste masuri pe care le vom aplica, o spun inca o data, nu intram in insolventa. Am cumparat de 42 milioane de euro certificate in doua saptamani, sunt sume imense, mergem acum pe 1.300 de MW, pragul nostru de rentabilitate este de 1.600 MW”, a conchis Laurentiu Ciurel.

Situatia financiara a Complexului Energetic Oltenia este extrem de dificila, fiind estimate la nivelul anului 2014 pierderi de sute de milioane de lei. Insa acest lucru lucru nu a impiedicat managementul societatii sa ia decizii paguboase, chiar pe final de an, fiind incheiat un contract de livrare carbune la preturi sub costuri.

 

4 COMMENTS

  1. În acest caz trebuiesc traşi la răspundere cei care au distrus cu bună ştiinţă industria românească! În toate aceste cazuri trebuie obligatoriu să fie traşi la răspundere toţi, dar absolut toţi care au acceptat distrugerea unei ţări şi a unei naţiuni! Înainte de a semna un act sau hotări în legătură cu viaţa omului şi ţara asta, trebuia să consulte poporul care, ce să vezi, suferă şi mor din cauze politice, din cauza hotărîrilor luate împotriva ţării şi a poporului căruia milogii cer voturi! Aici: puşcărie pe viaţă celor care au luat hotărîrea şi au semnat inclusiv sechestru pe bunuri şi vînzarea de la toate neamurile lor!

  2. Aceasta este cu adevarat o drama. Cetateni de pe intreg cuprinsul tarii raman fara locuri de munca si fara o perspectiva. Circul de la DNA paleste pe langa problemele grave prin care trec zeci de mii de oameni si nimeni nu face nimic.

  3. Constat cu mare amaraciune ca acest subiect este trecut cu vederea de toti vizitatorii blog-ului Dvs. Concedierile vaduvesc bugetul statului de taxe si impozite, pe cetateni de locuri de munca, iar regiuni intregi de pe tot cuprinsul tarii intra in saracie. Intotdeauna se invoca managementul defectuos, mai mult decat eronat. Cu certitudine nu ca aceasta este cauza primordiala, sunt alte substraturi, politice, economice, externe, etc.

Leave a Reply