De ani buni, acest personaj cu viziuni extremiste cu vocatie anti-romaneasca duce Ungaria spre marginea democratiei. A fost prea multe tolerat gratie apartenentei sale la PPE. Acum a venit scadenta.

Majoritatea europarlamentarilor au votat miercuri o rezoluţie care cere UE să lanseze o procedură pentru sancţionarea Ungariei pentru încălcarea persistentă a valorilor europene, procedură ce ar putea duce, în final, la suspendarea dreptului de vot al Budapestei în Consiliul European, a anunţat PE într-un comunicat.

Textul, aprobat de 393 de parlamentari, faţă de 221 care au votat împotrivă şi 64 care s-au abţinut, nu are valoare de moţiune.

Ca urmare a dezbaterii anterioare din plen, europarlamentarii au decis că situaţia actuală din Ungaria privind drepturile fundamentale justifică începerea procedurii oficiale de a stabili dacă există ”un risc clar de încălcare gravă”, a valorilor UE de către Ungaria.

Astfel, rezoluţia cere activarea Articolul 7 din Tratatul de la Lisabona. Mai exact, aleşii au cerut Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne să redacteze o rezoluţie oficială ce va fi supusă la vot în plen.

De asemenea, ei vor ca Guvernului ungar să retragă legile împotriva azilanţilor şi organizaţiilor neguvernamentale şi să ajungă la un acord cu autorităţile americane, astfel încât Universitatea Central Europeană să rămână în Budapesta ca instituţie liberă.

În plus, europarlamentarii solicită Comisiei Europene să monitorizeze strict utilizarea fondurilor UE de către Budapesta.

“Recentele evoluţii din Ungaria au dus la deteriorarea gravă a statului de drept, democraţiei şi drepturilor fundamentale, ceea ce reprezintă un test pentru abilitatea UE de a apăra valorile sale fundamentale, spun deputaţii. Ei subliniază nevoia unui proces de protejare a valorilor principale ale UE, menţionat în rezoluţia din 25 octombrie 2016”, se arată în comunicatul PE.

Textul aprobat miercuri a fost prezentat de grupurile ALDE şi Social&Democraţi din PE. Preşedintele PPE, din care face parte şi formaţiunea Fidesz, aflată la guvernare în Ungaria, a redactat un alt text, care nu făcea referire la Articolul 7, dar acest demers a generat opoziţie inclusive în Partidul Popular European. Astfel, o parte dintre membri au decis să voteze rezoluţia ALDE şi S&D în loc de cea a preşedintelui lor.

Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene prevede un mecanism de întărire a valorile UE. Conform 7(1), Consiliul poate stabili că există un risc clar de încălcare serioasă a valorilor UE de către un stat membru, prevenind o încălcare efectivă prin anumite recomandări specifice adresate respectivului stat membru.

Articolul 7 poate fi activat de o treime dintre statele membre, de Parlament sau de Comisie. Consiliul trebuie să adopte o decizie cu o majoritate de patru cincimi după ce a primit consimţământul Parlamentului, care trebuie dat cu două treimi din voturile exprimate şi majoritatea absolută a deputaţilor.

Următoarea etapă este articolul 7(2) prin care Comisia sau Consiliul pot stabili o încălcare efectivă, la propunerea a unei treimi din statele membre. Consiliul trebuie să decidă în unanimitate şi Parlamentul trebuie să îşi dea acordul. Articolul 7(3) prevede sancţiuni, cum ar fi suspendarea dreptului de vot, scrie news.ro.

 

4 COMMENTS

 1. D-aia nu mai poate Orban! Îi suspendă Ungariei dreptul de vot. Pagubă-n ciuperci. S-ar putea să-i înfurie și pe ceilalți membrii din grupul de la Vișegrad. Bravo Orban! Dă-le peste bot!

 2. Acest Orban prin atitudinea sa profund anti romaneasca sfidatoare, ma face sa nu-l suport insa, politica sa profund pro ungara, in interesul propriei tari, este de respectat. Asta cu democratic sau anti-democratic este o problema sensibila si din ce punct de vedere o analizam. Supararile sefilor lui la adresa sa sunt de alta natura.

 3. Da, o sa-i ia caii de la Bicicleta, de parca Orban ar fi Ponta, sa faca pe el cand flatuleaza UE ceva.
  Pe mine m-ar interesa daca ungurii sunt mai safe cu el la putere, cu tot cu refuzul lor de a prelua “azilanti” si cu intalnirea Putin-Trump care va avea loc pe teritoriul lor, adica semn ca ambele super-puteri sunt ok cu Ungaria.
  In rest e frectie. Cainii latra, Securitatea tarii (vecine) ramane.
  Am vrea noi sa fim asa. Suntem doar invidiosi.
  Da imi place ca Putin e numit de RT “golan si mardeias international” da’ Orban nu are parte de asa atentie:))

Leave a Reply